Kommusaar piiril toimuvast: Venemaal ei juhtu sellised asjad iseenesest (2)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Narva piiripunkt.
Narva piiripunkt. Foto: Sander Ilvest

Neljapäeva hommikul saadeti Vene-Eesti piirilt tagasi Venemaale kaheksa sisenemisõiguseta Somaalia kodanikku. Politsei- ja piirivalveamet (PPA) andis mõista, et kolmandate riikide kodanikud niisama siiani välja ei jõua ja toimuvat võib nimetada ränderündeks Eesti suunal.

«Meie praktika ning ka meie Soome kolleegide hinnang on see, et Venemaal ei juhtu sellised asjad iseenesest,» kommenteeris Kommusaar Postimehele. «Seetõttu jälgib Eesti meie piiridel toimuvat väga teraselt – oleme valmis tõkestama ebaseaduslike piiriületuste katseid ning meie sõnum on lihtne: üle Eesti piiri saavad vaid need, kel on õigus siia tulla,» lubas ta.

Õhtuses «Aktuaalses kaameras» lisas PPA peadirektor Egert Belitšev, et võttes arvesse viimastel nädalatel Soomes toimunut, on tegu siiski mustriga ja Euroopa Liitu üritatakse mõjutada. «Mina ütlen, et see on selge ränderünne, sest ega neid inimesi tegelikult meie poolele läbi ei peaks laskma - seaduslikku alust nad sisenemiseks ei oma.

Laiem avalikkus sai piiriületuskatsest teada neljapäeva keskpäeval toimunud valitsuse pressikonverentsil. «Täna üritas kaheksa Somaalia kodanikku piiri ületada ning nad suunati tagasi Venemaale. Oleme saanud informatsiooni, et sarnaseid juhtumeid on Venemaal ka teiste piiripunktide juures. Praeguse seisuga ei ole see olukord edasi arenenud,» rääkis siseminister Lauri Läänemets (SDE), lubades, et sel teemal tehakse koostööd Soomega, kes on täna seetõttu neli piiripunkti ka sulgenud.

Küsimusi tekitab kolmandate riikide kodanike piirile saabumine eeskätt põhjusel, et kuidagi pidid nad Venemaal ka just siinse piirini jõudma.

«Me ei luba tekkida sellisel illusioonil, et meie piiril võib seda testida. Vaevalt Somaalia kodanikud selle peale üldse ise tulid. Sõnum, mille me saadame ja mille nimel me tegutseme: Eesti kaudu nõnda Euroopa Liitu siseneda ei saa,» toonitas siseminister sarnaselt piirivalve juhile.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles