Euroliidu ajakirjandusauhinna sai lugu gei-jalgpalluritest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjutav meedia mainis detsembris poliitikutest enim Edgar Savisaart.
Kirjutav meedia mainis detsembris poliitikutest enim Edgar Savisaart. Foto: SCANPIX

Eile anti ajakirjanikele üle Euroopa Liidu ajakirjandusauhinnad «Erinevuste poolt, diskrimineerimise vastu», tihedas konkurentsis tunnistati parimateks Prantsusmaal ilmunud artikkel gei-jalgpalluritest ning Taanis ilmunud artikkel islami usku astunud naisest.

Kolmanda koha võitis Portugalis ilmunud artikkel ning mustlaste teema eriauhinna võitis Kreeka ajakirjanik.

Esimese auhinna võitis Pascale Krémer Le Monde'ist oma artikliga «Homofoobia ja jalgpall - Choozi õppetund», mis rääkis kohaliku koondise gei-jalgpalluritest. Artiklis vaadeldakse, kuidas jalgpalliga seotud reklaamiäri aitab kaasa geide ja lesbide jätkuvale diskrimineerimisele, ning uuritakse positiivseid meetmeid, mida Euroopa jalgpalliliigad on võtnud diskrimineerimise vähendamiseks.

Esimest kohta jagas Taani ajakirjanik Ole Hall ajalehest Morgenavisen Jyllands-Posten, kelle artikkel «Taani moslemeid ahistatakse» jutustab, kuidas ühiskonna enamusse kuulunud taanlannadest saab islami usku astudes äkki nende kodumaal väga eksponeeritud rahvusvähemuse liige. Nende suhtes kehtivad ühiskonnas samasugused eelarvamused ja ilmutatakse samasugust vaenulikkust nagu sisserännanud moslemite suhtes.

Mustlastest ja rassismist 

Christiana Martins ja Marisa Antunes võitsid kolmanda koha artikliga «Rassismikindel eliit», mis räägib vähemusrühmadest pärit edukatest portugallastest, kellel on õnnestunud nähtamatutest tõketest läbi pääseda. Artikkel ilmus Portugali päevalehes Expresso.

Eriauhinna sai mustlasteema käsitlemise eest ajalehe Eleftheros Tipos ajakirjanik Mika Kontourousi artikli eest «Yuzyan murrab hõimupiiridest välja». Selles kirjeldatakse probleeme, millega tuleb silmitsi seista mustlaskogukonnast pärit naisel, kes soovib lahti öelda oma tavapärasest ühiskondlikust rollist.

Eilsel tseremoonial avaldas Euroopa Komisjon tunnustust ajakirjanikele, kes aitavad oma artiklite kaudu süvendada mitmekesisuse hüvede mõistmist ja julgustavad lugejaid diskrimineerimise ja ebavõrdsuse küsimuse üle lähemalt järele mõtlema.

Ajakirjandusauhindade võitjad selgusid 27 liikmesriigi poolt 1. jaanuarist kuni 31. oktoobrini 2008 esitatud 545 artikli põhjal. Žüriiliikmed tõstsid esile esitatud artiklite kvaliteeti. Kõik võitjad saavad auhinnaks uurimisreisi omal valikul ühte euroliidu riiki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles