Meremuuseumis algas rahvusvaheline merearheoloogia konverents

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy

Eesti Meremuuseumis toimub täna ja homme rahvusvaheline merearheoloogia konverents «Cogge sive navis magna: keskaegsed laevad Läänemere äärest», mis aitab süvendada meie teadmisi merekaubanduse ja laevaehituse ajaloost.

Konverents annab võimaluse käsitleda värskeid vaatenurki ja täiendada väljakujunenud ajaloolisi teadmisi. Keskendutakse neljale peamisele teemale:

1) viimaste aastate tähelepanuväärsemad vrakileiud;

2) Hansa Liit ja seeläbi ühendatud kogukonnad;

3) laevavrakkide konserveerimine;

4) laevadega seotud loodusteaduslikud analüüsid.

Konverentsi keskmes on hästi säilinud ja hulgalise leiumaterjaliga Lootsi vrakk, kohalik pärl, mis on äratanud nii professionaalide kui lihtsalt huviliste hulgas laialdast tähelepanu. Soome konservaatorite sõnul tekkis isegi eelmist koge konserveerides tunne, et midagi sellist saab juhtuda vaid üks kord elus, aga siis leiti see.

«Lootsi vrakk on pakkunud uurijatele mitmeid üllatusi nii konstruktsiooni kui leidude osas, mis just eriti kombinatsioonis juba varasemalt Tallinnast leitud kogega laiendab oluliselt meie teadmisi keskaegsest meresõidust,» ütleb Eesti Meremuusumi juht Urmas Dresen.

Lootsi vraki leid toob 23. - 24. novembril Tallinna maailma juhtivad eksperdid, sest selle uurimine ei ole väärtuseks mitte ainult Eestile, vaid kõigile, kes keskajast ja Läänemere äärse piirkonna ajaloost huvituvad.

Kahepäevane sündmus pakub nii põhjalikke ettekandeid, esitleb hetkeseisu käimasolevate arheoloogiliste leidude uurimises ning pakkudes ühtlasi platvormi ideede jagamiseks ja arutelu keskaegse merekaubanduse kujunemise ajaloost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles