BUSSIKONTROLL Juhid ei kipu eesti keeles suhtlema ja mitmel lasub kahtlus piletiraha omastamises

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Buss. Foto on illustratiivne
Buss. Foto on illustratiivne Foto: Reisija foto

Kuu aja vältel pea 600 bussis tehtud kontroll lõppes paarikümne lühimenetlusega piletita sõidu eest ja seitsme väärteomenetlusega, kus oli kahtlus, et bussijuht on piletiraha omandanud. 

«Tuvastasime 223 piletita sõitjat, kellest enamus olid õpilased, mõned ükskikud muud tasuta sõiduõigusega isikuid ning 27 sõitjat, kes ei olnud pileti eest maksnud või petsid sõidusoodustustega,» rääkis transpordiameti veonduse järelevalve osakonna juhataja Karl Tiitson. «Samuti oli suur probleem bussijuhtide keeleoskusega, kes ei osanud või ei tahtnud kontrolöridega eesti keeles suhelda.»

Piletita sõitjate osas viidi läbi 20 lühimenetlust ja alustati 7 väärteomenetlust, kus oli kahtlus, et bussijuht on piletiraha omandanud. Kuigi transpordiamet teeb igakuiselt väiksemas mahus piletikontrolli, sooviti ameti sõnul saada paremat ülevaadet peamistest piletite ostu probleemidest. «Samuti, kas meie kontrollide nähtavus mõjutab ka üldist seaduskuulekust ehk kas see kajastub tavapärasest suuremas reisijate arvus või siis piletulus,» lisati pressiteates.

«Pileti mitteostmisel ongi kaks peamist tagajärge – suurem dotatsiooni vajadus ning ebakorrektne statistika, mis on korraldajale abiks liinide kujundamisel,» selgitas Tiitson. «Kontrolliti ligi 15 protsenti igakuisest sõitjate arvust. Kokku oli piletiraha maksma pidavate piletita sõitjate arv alla protsendi kontrollitutest ja kõigi piletita sõitjate arv 3 protsenti kontrollitud sõitjatest. Piletita sõitmine ei ole seal, kus sisenemine toimub esiuksest, suureks probleemiks.»

Sõit tuleb valideerida või küsida juhilt paberpilet

Sõidusoodustusega või tasuta sõiduõigusega reisijatel tuleb seda tõendada asjakohase dokumendiga või siis osta pilet raha eest, tuletas amet meelde. Lisaks tuleb oma sõit ka ühiskaardiga valideerida või küsida bussijuhi käest paberpilet. Kui osta pilet bussijuhilt, siis tuleb jälgida, et ta müüb õige pileti, mis välistab võimalused bussijuhil raha omastada. Bussijuhid peavad hoolsamalt suhtuma oma kohustustesse müüa pileteid ja jälgima sõidusoodustuste kasutamist.

Piletite sõidu puhul paistavad soodustusega isikute seas silma õpilased, kes unustavad valideerida ühiskaarte või ei teagi, et bussijuhi käest on võimalik küsida ka paberpilet. Lapsevanemad peaksid õpetama oma lapsi ühistransporti kasutama ja tuletama meelde, et oma sõit tuleb registreerida ühiskaardiga (või õpilaspiletiga, millel on see võimalus) või küsida bussijuhi käest paberpilet.

Transpordiamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles