Prokuratuur esitas Kert Kingole süüdistuse kelmuses (7)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Kert Kingo
Kert Kingo Foto: Sander Ilvest

Prokuratuur saatis kohtusse kriminaalasja, milles esitas riigikogu liikmele Kert Kingole (EKRE) süüdistuse kelmuses ning vandeadvokaat Martin Traadile süüdistuse sellele kaasa aitamises. Kingo silmis koheldakse teda selles küsimuses karmimalt kui teisi riigikogu liikmeid.

Kahtlustus esitati mõlemale mullu augustis.

Süüdistuse kohaselt esitas Kingo riigikogule hüvitamiseks advokaadibüroo arveid, millele olid märgitud erinevad riigikogu liikme tööga seotud konsultatsiooniteenused, mida advokaadibüroo Kingole seoses tema riigikogu liikme tööga tegelikult ei osutanud. Süüdistuse kohaselt kasutas Kingo võltsitud arveid selleks, et lasta riigikogul hüvitada riigikogu tööga mitteseotud inimeste õigusabikulusid.

Ehkki süüdistuse järgi olid nii riigikogulane kui ka vandeadvokaat kursis, et see tegevus ei ole riigikogu tööga seotud, sõnas Kingo, et seda, mis kulud on riigikoguga seotud, otsustab iga saadik ise. «Riigikogu liikme töö ei toimu ju ainult majas sees,» kommenteeris poliitik Postimehele.

«Kohtu ülesanne ongi see õigus tuvastada ja tahaks väga loota, et kohtud ka sellega tegelevad,» lisas Kingo, märkides, et ta jääb endiselt seisukohale, et ka riigikogu liikmete suhtes peab kehtima võrdsete kohtlemise põhimõte. «Ei saa nii, et üksikute isikute suhtes on erireegel, karmim erikohtlemine ja teiste suhtes oma reeglid. Senini on esiteks olnud kuluhüvitiste puhul nii, et kui juhuslikult ilmneb, et see ei vasta eesmärgile, on kõik riigikogu liikmed saanud tagasi maksta,» rääkis Kingo, sõnades, et tema puhul seda pole.

Arvete võltsimises süüdistatakse vandeadvokaat Martin Traati, kes lasi süüdistuse kohaselt enda büroos kirjutada Kingo suuniste alusel arvetele tegelikkusele mittevastavaid andmeid.

Süüdistuse järgi osutas advokaadibüroo teenuseid tegelikult kõrvalistele inimestele, kuid arved osutatud teenuste eest lasi Kingo süüdistuse kohaselt tasuda riigikogu liikme kuluhüvitiste eest. Süüdistuse järgi tekitasid süüdistatavad kuluhüvitiste kuritarvitamisega 8271 eurot kahju.

Prokuratuuri hinnangul on kogutud tõendid küllaldased, et anda kohtule võimalus süüküsimuse kaalumiseks. Eestis mõistab õigust kohus ja kriminaalasja kohtu ette viimine annab kohtule võimaluse jõuda tõendite hindamise järel õiglase lahendini, lisas prokuratuur teates.

Kriminaalasi saadeti kohtusse üldmenetluses. Ametiisiku poolt toime pandud kelmuses süüditunnistamisel võib kohus karistada ühe- kuni viieaastase vangistusega.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles