Andres Parmas ei saa Rahvusvahelise Kriminaalkohtu kohtunikuks

Postimees
Copy
Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) kohtunikuks kandideerinud riigi peaprokurör Andres Parmas ei osutunud valituks.
Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) kohtunikuks kandideerinud riigi peaprokurör Andres Parmas ei osutunud valituks. Foto: Margus Ansu

Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) kohtunikuks kandideerinud riigi peaprokurör Andres Parmas ei osutunud sel nädalal valitud kuue uue ICC kohtuniku hulka.

Valimiste esimene voor toimus esmaspäeval. Eesti aja järgi kolmapäeva õhtul valiti 11. voorus ära kuues kohtunik, Parmas valituks osutunute seas ei olnud, vahendas rahvusringhääling.

Kuuele kohale kandideeris kokku 13 inimest. Valituks osutusid kandidaadid Mongooliast, Rumeeniast, Prantsusmaalt, Sloveeniast, Tuneesiast ja Lõuna-Koreast.

Parmas langes valikust välja viimases, 11. voorus.

Mis on ICC

Hollandis Haagis paiknev Rahvusvaheline Kriminaalkohus (inglise keeles International Criminal Court, ICC) alaliselt tegutsev rahvusvaheline kohus, mis mõistab õigust genotsiidi, inimsusvastaste kuritegude, sõjakuritegude ja agressioonikuritegude üle. Kohus on mõeldud täiendama riigisiseseid kohtuinstantse olukorras, kus viimased kas ei suuda või ei soovi toimida.

Rahvusvaheline Kriminaalkohus asutati Rooma statuudiga 17. juulil 1998. Kohus alustas tegevust 1. juulil 2002, mistõttu kuuluvadki kohtu pädevusse vaid teod, mis on toime pandud pärast Rooma statuudi jõustumist ehk pärast 1. juulit 2002.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles