GALERII Balti riikide presidendid kohtusid Tallinna gümnaasiumiõpilastega

Copy

Esmaspäeval on president Alar Karise kutsel Eestis visiidil Läti president Edgars Rinkēvičs ja Leedu president Gitanas Nausėda, et rääkida Euroopa julgeolekuga seotud teemadel, nagu näiteks piiridel toimuv, migratsiooniga seonduv, taristu kaitse ja Euroopa Liidu laienemine.

Riigipead keskenduvad kohtumisel ka kolme riigi koostöö edendamisele, sealhulgas transpordiühenduste loomisele. Samuti kaitseküsimustele ja ühisele kaitsekoostööle ning julgeolekuolukorrale Euroopa Liidu ja NATO välispiiril. Kohtumisel on oluline teema ka Ukraina jätkuva toetamise vajadus.

Hommikul Põhja-Tallinna raamatupoes kohtunud Karis, Rinkēvičs ja Nausėda külastasid kõigepealt Tallinna Pelgulinna riigigümnaasiumi ja arutlesid koos õpilastega noorte rolli üle demokraatlikus ühiskonnas ning räägivad populismi mõjust Euroopas. Arutelu juhib Pelgulinna riigigümnaasiumi demokraatia ja inimõiguste õpetaja, venekeelse Postimehe peatoimetaja Sergei Metlev.

Seejärel andsid presidendid koolis ka ühise pressikonverentsi. «Rõõm on kokku saada just siin, äsja avatud Pelgulinna riigigümnaasiumis, millest on saanud suurepärane näide, kuidas ühitada keskkonnatundlikku arhitektuuri ning sihikindlat soovi pakkuda parimat võimalikku haridust neile, kes tulevikus hakkavad otsuseid langetama,» rääkis Karis kõnes ja lisas, et tund noortega oli äärmiselt põnev. 

«Kui PISA testid mõõdaks ka debateerimisoskusi, oleksime ehk samuti edetabeli tipus,» märkis Karis.

Ukraina liitumisläbirääkimistele Euroopa Liiduga viidates sõnas Eesti president, et otsuseid, mida ELi ülemkogul Brüsselis sel nädalal langetatakse, jälgitakse hoolikalt kõigis Ukraina kodudes. «Ja mitte üksnes seal – ka Moldovas, ka teistes riikides, kel soov saada ELi liikmeks. Loodame liikuda üheskoos edasi, et täita nende Euroopa unistus,» rääkis ta. 

Karise sõnul on käes tähtis hetk, kus näidata, et Euroopa Liit on otsusekindel ja tugev ning täis indu kasvada suuremaks. 

«Neile, kes püüavad meid tirida pessimismisohu ja nõuavad rohkem analüüsi, ütleksin, et seni oleme olnud igati tõhusad. Meie tegevus Ukraina abistamisel on kõigis valdkondades olnud edukas. Ukraina on hästi toimiv sõltumatu riik, kes on läbi viimas vajalikke reforme, kontrollib suurt osa oma territooriumist ja on täis otsustavust ka ülejäänud osa sellest tagasi saada. Meie tegevust Ukraina suunal tuleb jätkata ja veelgi tõhustada,» ütles Karis.

Karise sõnul kinnitas ta oma Läti ja Leedu kolleegile, et Eesti on igati valmis aitama naabreid, näitama üles solidaarsust kõigis võimalikes kriisides, puudutagu need siis piirijulgeolekut, merealust taristut või otsest sõjalist ohtu.

Pärast presidentide töölõunat esitavad muusika- ja teatriakadeemia lavakunstikooli XXXI lennu üliõpilased Sõltumatu Tantsu Laval presidentidele fragmendi etendusest «Ukraina avastamine». Tegemist on tudengite lavakõne eksamina sündinud etendusega, mis jõuab tuleval aastal EMTA lavakunstikooli, Tallinna Linnateatri ja teatri Ekspeditsioon koostöös suurema hulga vaatajateni. Lavastaja on Anu Lamp.

Kolme presidendi kohtumine toimub seoses Balti koostöö raames toimuva Eesti eesistumise lõppemisega. Mõni päev pärast riigipeade kohtumist arutavad ELi riikide liidrid Euroopa Ülemkogu kohtumisel ühe peateemana Euroopa Liidu laienemisega seotud küsimusi, sealhulgas Ukraina ja Moldovaga liitumisläbirääkimiste alustamisega seonduvat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles