PÄÄSTEAMET HOIATAB Muutuvad ilmaolud võivad tuua elektrikatkestusi

Postimees
Copy
Kärstna hooldekodule Viljandimaal toodi elektrikatkestuse puhuks appi võimas generaator.
Kärstna hooldekodule Viljandimaal toodi elektrikatkestuse puhuks appi võimas generaator. Foto: Elmo Riig

Keskkonnaagentuuri ilmaprognoosi järgi hakkab laupäeval õhutemperatuur tõusma, võib sadada jäävihma ning tõuseb ka tuul.

«Lume raskuse all murdunud puud on päästjatele viimaste nädalate jooksul kõvasti tööd andnud. Sulades veelgi raskemaks muutuv lumi murrab puid ja oksi ning võib põhjustada järjekordseid elektrikatkestusi, samuti on teedel suur libeduseoht,» ütles Päästeameti vastutav Leho Lemsalu.

Selleks, et elektrikatkestused hästi üle elada, soovitab Päästeamet varuda koju perele toitu ja joogivett ning ka toiduvalmistamiseks vajalikud seadmed, näiteks matkapliidi. Valgusallikatest tuleks eelistada pigem patareitoitel taskulampi, kui küünlaid. Kui aga siiski kasutad elektrikatkestuse ajal lahtist tuld, tuleb seda teha tuleohutult.

Päästeameti soovitused

Oled elektrikatkestuseks paremini valmis, kui:

- varud koju perele joogivett, ravimeid ja toitu vähemalt seitsmeks päevaks.

- kodus on patareitoitel raadio ja varupatareid mitmeks tühjenemiskorraks. Samuti sobib päiksepatarei või dünamoga raadio. Raadiot saab kuulata ka autos.

- hoiad auto kütusepaaki alati vähemalt pooltäis. Tee selgeks, millistest autonoomsetest tanklatest saab elektrikatkestuse korral kütust.

- kasuta alternatiivseid elektriallikaid (elektrigeneraator, akud, patareid jm) säästlikult ja vaid vältimatu vajaduse korral. Nii pikendad nende tööaega

- ava külmkappi ja sügavkülmikut võimalikult harva. Nii püsib seal jahe temperatuur kauem ja toiduained säilivad paremini.

- kui sa ei saa elektrikatkestuse korral kodus ohutult ja iseseisvalt hakkama, mine lähedaste juurde või palu abi kohalikult omavalitsuselt.

- inimvigastuste ning otsese ohu korral helista hädaabinumbril 112.

- kui mobiiliside on katkenud või häiritud, siis telefonile 112 on võimalik helistada, lülitades telefon korraks välja ning sisselülitamisel saab teha telefonikõne enne SIM-kaardi aktiveerimist. Selleks, et päästekorraldaja saaks levi olemasolul teile vajaduse korral tagasi helistada, peab olema SIM-kaart uuesti aktiveeritud.

- elektrikatkestustest teata Elektrilevi rikketelefonil 1343 või veebirakenduses MARU. Maha langenud liinidest teavita ka häirekeskust telefonil 112.

Põhjalikuma elektrikatkestusteks valmisoleku juhise leiab veebilehelt olevalmis.ee ning mobiilirakendusest «Ole valmis!». Mõlemast leiab ka käitumisjuhised erinevateks kriisiolukordadeks. Mobiilirakendust saab kasutada internetiühenduseta.

Ilmastiku jälgimiseks vaata Ilmateenistuse veebilehekülge. Turvalisemaks liiklemiseks jälgige veebilehekülge Tarktee.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles