Ajakirjanike järel nuhkimise õigus jäi Euroopa meediavabaduse määrusest välja (1)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Euroopa meediavabaduse määrus ütleb, et liikmesriigid peavad austama toimetuste vabadust ja tugevdama ajakirjandusallikate kaitset, sealhulgas nuhkvara kasutamise eest.
Euroopa meediavabaduse määrus ütleb, et liikmesriigid peavad austama toimetuste vabadust ja tugevdama ajakirjandusallikate kaitset, sealhulgas nuhkvara kasutamise eest. Foto: Tairo Lutter

Euroopa Liidu Nõukogu ja Euroopa Parlament jõudsid reedel kokkuleppele Euroopa meediavabaduse määruse tekstis, millest jäi välja seal esialgu olnud säte, mis lubas ametivõimudel teatud tingimustel, näiteks rahvusliku julgeoleku huvides, jälgida ajakirjanikke nuhkvara abil.

Euroopa meediaettevõtted saatsid kevadel Euroopa Komisjonile pöördumise, milles väljendasid muret ajakirjanike järel nuhkimise lubamise pärast. Meediaorganisatsioonid viitasid, et väga laia mõiste – riikliku julgeolekuga – võib riik ka väga paljut välja vabandada, kuid selline teguviis tähendab praktikas allikakaitse surma.

Eesti Ajakirjanike Liit avaldas laupäeval heameelt selle üle, et määruse viimasesse versiooni ei jäänud sisse õigust ajakirjanike järel nuhkida ebamäärase rahvusliku huvi ettekäändel.

Ajakirjanike liidu esimees Helle Tiikmaa tõdes, et Eesti puhul võivad paljud määrusega reguleeritud teemad tunduda kauged, kuna ajakirjandusvabaduse, toimetuste iseseisvuse või ajakirjanike järel nuhkimisega probleeme ei ole, kuid ei saa ka oodata, kuni asjad halvaks lähevad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles