Toomas Hendrik Ilves lahutab abielu (28)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Ilvesed.
Ilvesed. Foto: Eero Vabamägi

Ieva Ilves kirjutas sotsiaalmeediasse, et tema ja Toomas Hendrik Ilves lahutavad kaheksa aastat kestnud abielu. 

«Selles pühade-eelses vaimus pean sügava kurbusega ütlema, et pea kaheksa aastat kooselu abikaasa Toomas Hendrik Ilvesega on lõppenud. Ükski hetk ei ole sellisteks otsusteks õige, kuid nüüd pärast pikka kaalumist ja Toomase valiku austamist, on mul selge, et me kõik läheme oma teed,» nentis Ieva Ilves. 

«Südamepõhjast olen tänulik Eesti inimestele, kes võtsid mu soojalt omaks,» märkis ta ja lisas, et on eestlastelt palju õppinud ning jagab jätkuvalt oma kogemust, eriti tehnoloogiasektoris, ka kaugemale maailma – ja praegu Ukrainas töötades.

Esimest korda ilmus president Ilves koos Ieva Kupcega avalikkuse ette 2015. aasta septembris, kui nad käisid koos Noblessneri valukojas Arvo Pärdi juubelikontserdil.

7. detsembril 2015. aastal kinnitas presidendi kantselei Postimehele, et toona Eesti Vabariigi president olnud Toomas Hendrik Ilves kihlus lätlanna Ieva Kupcega. Ilves ja Kupce laulatati Halliste Püha Anna kirikus 2. jaanuaril 2016. Neil on ühine laps, poeg Hans Hendrik Ilves.

Ieva Ilves oli Läti kaitseministeeriumi küberjulgeolekupoliitika koordineerimissektsiooni juht. Ta tegeles 2012. aastast Läti küberkaitsega. Ta on osalenud 2006. aasta NATO tippkohtumise korraldamisel Riias, töötanud Läti NATO-esinduses ning Euroopa Liidu eriesindaja nõunikuna Bakuus.

Postimehele kinnitas 2015. aastal mitu anonüümsust palunud diplomaati ja riigiametnikku, et tegelikult on Ilvese ja Kupce erilist suhtumist teineteisesse märgatud juba vähemalt kaks aastat – ajast, mil Kupce tegutses toonase Läti kaitseministri, Euroopa parlamendi liikme Artis Pabriksi nõunikuna. Nimelt saatis naine ministrit Tallinnas Lennart Meri konverentsil.

Oma eelmise, 11 aastat kestnud abielu Evelin Ilvesest lahutas Toomas Hendrik Ilves 2015. aasta aprillis.

President Toomas Hendrik Ilvese ja Ieva Kupce laulatus 2016. aastal Halliste kirikus. 
President Toomas Hendrik Ilvese ja Ieva Kupce laulatus 2016. aastal Halliste kirikus. Foto: Sander Ilvest

Oma äsja Postimees Nädalale antud intervjuus oli Toomas Hendrik Ilves Läti suhtes üsna kriitiline. «Nad on nõrk lüli. Miks nad koguvad vähem raha? See taandub ühele asjale – korruptsioon. Inimesed ei maksa makse. Kas see on sellepärast, et neil on maksuametis 5300 töötajat ja see on digiteerimata? Ma ei oska öelda, mis see on, aga see on probleem. Leedu ja Eesti trajektoorid lähevad üsnagi paralleelselt ja ma ei tea, mis on selle taga, et Läti ei pinguta rohkem,» rääkis Ilves.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles