Jõudemonstratsioon: otsuse ettelugemisel täitus kohtusaal relvastatud politseinikega

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varsti näeme, sõber, ütleb juuresoleval fotol Ivo Parbus teleajakirjanik Allan Muugile.
Varsti näeme, sõber, ütleb juuresoleval fotol Ivo Parbus teleajakirjanik Allan Muugile. Foto: Mihkel Maripuu

Harju maakohtus täna süüdi mõistetud ja kohtusaalis vahistatud linnaametnike ja ettevõtjate protsessile sisenes kohtuotsuse ettelugemise ajal tosinkond politseinikku – see oli otsene märk, et enamik kohtualustest vangi pannakse.

Seda, et asjaosalised süüdi mõistetakse, võis eeldada juba siis, kui kohtunik Merle Parts enne 300 lehekülje pikkuse otsuse resolutiivosa ettelugemist teatas, et kohus kohtleb Ivo Parbust siiski kui ametisikut. Kohus ei lähtunud pealtnäha süütust nõuniku ametijuhendist, vaid sellest, milliseid ametiülesandeid ta sisuliselt täidab.

Samuti teatas kohus, et ei näe põhjust hoida edaspidi delikaatsete andmetena saladuses kohtus arutlusel olnud versiooni sellest, kuidas Parbus aitas Tõnu Kortsu pereprobleemi lahendada.

Ning kõige lõpuks põhimõtteline seisukoht Tallinna linnavõimude suhtes – taolise tegevusega (ehituslubade kiirendatud menetlus pistise eest – Risto Berendson) takistati normaalset konkurentsi ja ausate ettevõtjate huve.

«Sellistele kuritegudele on vaja anda Eestis selge seisukoht,» luges kohtunik Parts ette lause, millest sai lõplikult aru, et enamikele süüalustele lõpeb kohus esimeses astmes süüdimõistva otsusega.

Ajal, kui kohus teatas, et tuleb välistada olukord, kus riik peab hakkama hiljem süüdimõistetuid oma kuludega taga otsima, sisenes kohtusaali kolmest erinevast uksest tosinkond relvastatud politseinikku.

See on kohtupraktikas harvaesinev jõudemonstratsioon. Ja otsene märk, et enamikele süüalustest tähendab kohtuotsus reaalset vangistust. Nii ka läks.

Ainsana tõmbus süüalustest nägu naerule ettevõtja Peeter Palusaarel, kes oli talle mõistetud reaalse vangistuse juba eeluurimise ajal ära kandnud ja seetõttu kohtusaalist vaba mehena väljus.

Konvoeerijad lasid kohtusaalist otse vanglasse sõidutatud linnaametnikel ja ärimeestel teha viimased telefonikõned omastele ja juhatasid süüdimõistetud kohtusaalist välja. «Varsti näeme, sõber,» poetas Ivo Parbus möödaminnes viimase repliigi toimuvat jälginud teleajakirjanikule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles