Kirde-Eestis avaneb uus võimalus veespordi harrastamiseks

Aidu veespordikeskus
Copy
Foto: Aidu veespordikeskus

Sel suvel avalduvad sootuks uued võimalused Eestimaa suve nautimiseks. Nimelt avatakse mais 2024 Kirde-Eestis Aidu veespordikeskus, kus on muuhulgas nii wakepark kui ainulaadsed sõudekanalid.

Kirde-Eesti on tuntud põlevkivikaevanduste poolest. Üks neist asus Aidu küas. Enne kui seal kaevandused avati, oli Aidus elav kogukond ja mitmeid külasid. Kui kaevandused 1974. Aastal avati, pidid 200 perekonda oma kodud jäädavalt maha jätma. Oma ligi 40 tegutsemisaasta jooksul kaevandati siinse 25 km2-suuruselt alalt 90 miljonit tonni põlevkivi, u 2,4 miljonit tonni aastas. 2012. aastaks olid varud ammendunud ja kaevandused suleti. Sulgemiseks ja Aidu karjääri ohutuks muutmiseks tegi Eesti Energia Kaevandused AS vajalikud korrastustööd, mille käigus rajati muuhulgas sõudekanali süvis. Aja jooksul täitusid veega kanalid, mida varasemalt põlevkivi kaevandustest välja transportimiseks kasutati. Kaevandamisest tekkinud nõlvadel kasvavad nüüd puud ja nii on Aidusse moodustunud unikaalne inimtekkeline maastik, millesugust ei leidu Eestis mitte kuskil mujal.

Foto: Aidu veespordikeskus

Sõude- ja veelauaspordi uus kasvulava

Ideest rajada Aidu kaevanduskanalitesse sõudekanalid räägiti juba 2008. aastal. Selmet häbeneda nõukogude pärandit ning kaevandamise ajalugu, on mõistlikum minevikku tunnistada ja lasta sel olla osa Aidu tulevikust. Et piirkonda uus elu sisse puhuda, avataksegi sel suvel Aidus veespordikeskus, mis loob piirkonda uusi töökohti ning toob uusi külalisi. Keskuse eesmärk on luua keskkond, kus inimesed saavad puhata vee ääres, vee peal ja vee sees enneolematus keskonnas, ning rajada sõudekanalid, mis vastaksid rahvusvahelistele nõuetele ja võimaldaksid tipptasemel rahvusvaheliste sõudespordivõistluste korraldamist.

Niisiis hõlmab keskus nii harrastajate kui professionaalide huve. Professionaalsetele sõudjatele kaevati 2,3 km-pikkune sõudekanal. Kanali süvise rajamiseks tõstsid kaks sammuvat ekskavaatorit ümber ca 5 miljonit tonni mäemassi. Tänaseks on sõudekanali süvis sarnaselt kõrvalkanalitega täitunud veega. „Sõudjate jaoks on Aidu sõuedekanali näol tegu lausa aastatuhande projektiga,“ leiab sõudeliidu peasekretär ja rahvusvahelise kategooria kohtunik Robert Väli. „Tulenevalt nende kasutada olevate paatide eripärast on isegi treenimiseks sobilike veekogude leidmine üsna raske, rääkimata rahvusvahelistele nõuetele vastava võistluskeskuse väljaehitamisest. Aidu veemaa näol saame juurde kuuenda asupaiga kus tegeleda akadeemilise sõudmisega ja esimese paiga, mis võimaldab korraldada rahvusvahelisel tasemel võistlusi kuni MM-ni välja, lõpuks saame korraldada ka Eesti meistrivõistlusi tõelisel sõudestaadionil.“

Seiklushimulistele on oluline osa Aidu veespordikeskusest rajatav wakepark, mis on juba paigaldatud. Kahemastiline süsteem sobib sõitma õppimiseks päris algajatele, kuid rajal leiduvad takistused pakuvad siiski piisavalt põnevust ja pinget ka edasijõudnutele. Sellele lisaks on Aidu mitmekesisel maastikul veel palju võimalusi. Kes soovivad veemõnusid nautida, saavad võtta osa müstilistest veematkadest, sõita vesirattaga või SUP-lauaga. Seiklusjanulisemad saavad proovida kaljuronimist või sõita jetidega. Ka lihtsalt päevitamine ja rannamõnude nautimine on Aidus omal kohal. Keskuses on mõeldud ka kontsertide korraldamisele. Tuulevaikne kanal on ideaalne ujuvlava jaoks ning see koos kaldapealse tribüüniga teeb Aidu veespordikeskusest omapärase atmosfääriga kontserdi- ja teatripaiga, kuhu sobivad ühtviisi nii rokk- kui kammermuusika, nii kohapõhised lavastused kui maailmaklassika. Siinne keskkond lisab igale muusikastiilile omamoodi müstikaloori.

Osale fotokonkursil ning ole osa millestki suurest ja ilusast

Põhjalikult läbimõeldud ja meelelahutusliku Aidu veespordikeskuse missioon on tegelikult eelkõige jätkusuutlikkus tänases tempokas maailmas. Kui tavaliselt tuleb iga uue tõmbekeskuse rajamine looduse ja planeedi ressursside arvelt, siis Aidus on see vastupidi. Looduslik keskkond, mille kaevandused hävitasid ja mis siis unarusse jäeti, saab päästetud ja sellele antakse uus elu. „Kohalike jaoks seisneb just selles Aidu veespordikeskuse tõeline väärtus,“ selgitab Hardi Murula – mees, kes on Aidu veespordikeskuse idee taga. „Külastaja tajub siin igal sammul, kas siis teadlikult või aimamisi, et tegemist on vapustava ettevõtmisega, kus tükike maakera on elule tagasi võidetud, toimub tsivilisatsiooni vigade parandus ning et siin puhates ja seigeldes ollakse osa millestki suurest ja ilusast.“

Aidu arengu talletamiseks on käimas fotokonkurss, kus võivad osaleda kõik huvilised, kes on kas varasemalt Aitu sattunud või plaanivad seda veel sellel talvel ja kevadel teha. Konkurss kestab emadepäevani, 12. maini 2024. Osaleda saab kolmes erinevas kategoorias, kusjuures üks inimene võib esitada töid kõikidesse kategooriatesse. Tutvu fotode tingimuste ning väärika auhinnafondiga kodulehel www.aidu.ee.

Muutuvas keskkonnas on oluline talletada nii minevikku, arengut kui tulemust. Loodetavasti toob Aidu veespordikeskus rõõmu nii kohalikele kui külastajatele ning sellest saab omamoodi vääriline mälestis neile, kes siin kunagi elasid.

Tutvu Aidu võimalustega kodulehel www.aidu.ee

Jälgi keskuse valmimist sotsiaalmeedias www.facebook.com/veespordikeskus

ning Instagramis @aidu_veespordikeskus

Copy

Märksõnad

Tagasi üles