INTERVJUU Õiguskantsler: meie süsteemis pole kohane valimislubadusi üldse anda (27)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Õiguskantsler Ülle Madise sõnas, et valimisteemasid peaks ikka käsitletama pigem suuna mõttes, mitte kaljukindlate lubadustena.
Õiguskantsler Ülle Madise sõnas, et valimisteemasid peaks ikka käsitletama pigem suuna mõttes, mitte kaljukindlate lubadustena. Foto: Mihkel Maripuu

Ühtegi valimislubadust ei tasuks uskuda ja kokkuleppedemokraatia peaks tagama, et ühtegi valimislubadust ei viida muutmata kujul ka ellu, ütleb õiguskantsler Ülle Madise.

Mulle on jäänud mulje, et teie vaade riigikogus toimuvale on suhteliselt sarnane vabariigi presidendi omaga: 1) riigikogu enda asi on olukord lahendada; 2) valimistel on võitjad ja võitjad peavad saama valitseda ning neid ei saa töötõkestusega kukutada; 3) kõiki seadusi ei saa aga usaldusega sidumise abil vastu võtta.

Paari asja tahaks täpsustada. Eestis on kokkuleppedemokraatia. Valija peaks hääletama eelkõige erakonna maailmavaate järgi, millele lisanduvad teatud aated ja huvid. Kui moodustatakse koalitsioon, siis see ei tähenda, et kõik kiiruga koalitsioonilepingusse kirjutatud punktid tuleb muutmata kujul ellu viia. Vähemalt põhiseaduse raames ei tohiks see seda tähendada.

Eesti süsteemis ei ole nii, et võitja võtab kõik ja kaotaja ei saa midagi. Mina ei nõustu, et koalitsioonil on õigus seaduseelnõud riigikogust teerulliga läbi ajada. Riigikogu liikmetel on kohustus eelnõusid parandada, ebaõiglust mahendada, mõjud klaariks saada. See kohustus on ka valitsust toetavatel liikmetel.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles