ELAMUSI IGALE MAITSELE: Peadpööritav nädal Tartus avab kauaoodatud Euroopa kultuuripealinna aasta

Tartu 2024
Copy
Euroopa kultuuripealinna avapidustused kulmineeruvad Tartu südames Emajõe kallastel vaatemänguga “Kõik on kokku üks!”
Euroopa kultuuripealinna avapidustused kulmineeruvad Tartu südames Emajõe kallastel vaatemänguga “Kõik on kokku üks!” Foto: Mana Kaasik / Tartu 2024

Peagi on käes hetk, mida Tartu ja terve Lõuna-Eesti on pikisilmi oodanud. 26. jaanuaril avatakse pidulikult Euroopa kultuuripealinna aasta, mis toob kogu piirkonda üle tuhande Ellujäämise Kunstidest inspireeritud kultuurisündmuse.

Kuigi kultuuripealinna avapidustused kulmineeruvad Tartu südames Emajõe kallastel vaatemänguga “Kõik on kokku üks!”, on terve nädal 23. kuni 28. jaanuarini täispikitud tegevusi, mis panevad Tartus elu kihama ning juhatavad sisse kultuurist pakatava aasta. See nädal hõlmab kultuuri kõiki tahke – spordist söögini ja karaokest klassikalise muusikani. Elamusi leiavad nii väiksed kui suured, omaette nokitsejad ning ka melunautlejad.

Soojendus enne tähistamist

Avanädal hakkab tasa ja targu hoogu koguma 23. jaanuaril. Kultuuripealinna pesamunade rõõmuks saab Vanemuise teatris vaadata lustakat lastemuusikali “Sipsik”, täiskasvanud teatrisõbrad on aga oodatud Sadamateatrisse etendusele “Võrsed”. Õhtu maasikaks on EuroDisko Tartu Raekoja uisuplatsil, kus tõmmatakse pidu käima parimate Eurovisiooni hittidega.

EuroDisko paneb 23. jaanuaril Tartu Raekoja platsi uisuväljakul peo käima.
EuroDisko paneb 23. jaanuaril Tartu Raekoja platsi uisuväljakul peo käima. Foto: Maanus Kullamaa / Tartu 2024

Kolmapäev, 24. jaanuar toob endaga rohkelt uute teadmiste saamise võimalusi erilistel tuuridel. Näiteks võõrustab Eesti Rahva Muuseum külalisi avaliku giidituuriga, mis viib süvitsi tutvuma püsinäitusega “Kohtumised”. Koos saab vaadelda eestlaste argiseid toimetusi ja kodust elu, hakkamasaamist loodus- ja linnakeskkonnas, aga ka toimetulekut ühiskonna normide, vaheldunud võimude ja suurte maailmaajalooliste protsessidega.

Õhtul saab sumiseda armastatud Karlova linnaosa baaris Barlovas, kus avanädala tähistamiseks keerutab plaate Christopher Long alias Rhythm Doctor. Veel saab astuda oma tiimiga võistlustulle Püssirohukeldris Beerpongis või kultuuriklubi Salongi filmiviktoriinis ning rännata restoranis Truffe Joel Ostrati Tartu 2024 erimenüü maitsete teekonnal.

Neljapäev, 25. jaanuar toob endaga kaasa ajaloohõngu. Nimelt koostöös Vanemuise teatri, laulupeomuuseumi segakoori, rahvatantsijate ning Tartu linnaajaloo muuseumide töötajate ja vabatahtlikega rullub Tartu linnamuuseumi ees ja sees lahti Tartu ajalugu alates kiviajast, lõpetades tänapäevaga. Etendus “Fööniks” annab ülevaate sellest, kuidas Tartu on hoolimata raskest ajaloost alati ja jälle tuhast tõusnud.

Linna alternatiivsete skeenede ajalugu tutvustab Pseudotoursi Supilinna tänavakunstituur, mille käigus kuuleb lugusi Tartu vanimast linnaosast, mis on kohalike kunstnike käte tõttu muutunud sama värvikaks kui köögiviljad, mis on tänavatele nimed andnud.

Linna alternatiivsete skeenede ajalugu tutvustab Pseudotoursi Supilinna tänavakunstituur.
Linna alternatiivsete skeenede ajalugu tutvustab Pseudotoursi Supilinna tänavakunstituur. Foto: Karolin Viilukas

Neljapäeva õhtusesse vööndisse mahuvad mitmed peod, mis aitavad sooja teha järgmise päeva suurpidustuseks. Kivi baaris annab soolokontserdi Eesti muusikamaastiku tõusev täht Maria Kallastu, klubis Gutenberg toimub legendaarne Tartu muusikaviktoriin, Püssirohukeldris saab laulda Eurovisioonilugude karaoket ning El Chapo kutsub “Hästi kultuursele Euroopa peole”.

Suur pidupäev

Kauaoodatud Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 avamine toob endaga 26. jaanuaril kaasa suure sündmuste virvarri. Kultuuripealinna avapäeva saab alustada nagu tõeline tšempion talisupluse kunstidega. Nimelt ootab kella 6–10 Anne kanali juures igal täistunnil talisupluse õpetaja, kes juhendab, kuidas jääauku minna ning seal ellu jääda. Mõistagi järgneb karastavale kogemusele soe saun.

Päeva esimeses osas on ka mõeldud pisikestele kultuuripealinlastele, kelle jaoks pannakse klubis Illusion püsti lustakas lastedisko. Muusikat mängib DJ Maido Möls ja samme näitavad ette legendaarse Tantsulaagri tantsijad Britt Kõrsmaa, Märt Agu ning Oliver Soomets.

Pidutsemine jätkub pärastlõunal kell 16 Tartu Raekoja platsil, kus suureks avatseremooniaks hakkavad sooja tegema Púr Múdd, YASMYN, Rozell, Eleryn Tiit ja Inga Tislar, Kersten Kõrge ning Robert Kähr.

Euroopa kultuuripealinna tiitliaasta Lõuna-Eestis algab Tartu südalinnas kell 19 suurejoonelise avatseremooniaga „Kõik on kokku üks!”. Avaetendusel, mis tähistab terve 2024. aasta vältava kultuuriprogrammi algust, astuvad üles tuntud Eesti artistid nagu Trad.Attack! ja Sander Mölder, näitlejad ja tantsijad. Etenduse lavastaja on Taavi Tõnisson ja dramaturg Eero Epner.

Kultuuripealinna avatseremoonia lava on Emajõe kaldapealne, mis jääb Tartu maamärkide Kaarsilla ja Rahu silla vahelisele alale. Lisaks kasutatakse lavana veel 35 meetri pikkust ehk suurimat Eesti sisevetel seilavat jõepraami Koit. Publik saab jälgida etendust Vabaduse puiestee poolsel kaldal selleks loodud alal. Laval toimuvat aitavad publikule lähemale tuua suured ekraanid.

Pärast avaetendust suundub publik muusika saatel rongkäigus Eesti Rahva Muuseumi katuse alla vabaõhureivile. Vabaõhureivil teeb etteaste kultuuriminister Heidy Purga, lisaks Emily Makis & Hi-Phi (ÜK), Sound In Noise x Olivar ft. MC Slin ning SIGMA Dj Set ft. MC Degs (ÜK).

Eesti Rahva Muuseumi saale täidab sel öö DJ-de ajarada, kus eri kümnendeid esindavad Eiki Nestor, Peeter Volkonski, Jüri Makarov, Heivi Saaremets, Paul Oja, Hannaliisa Uusma ja Micaela S. Poeetilise atmosfääri loob eriline valguskujundus. Kõik näitused on avatud ja esmatutvust saab teha veebruaris avatava näituse „Kellele kuulub öö?“ installatsioonidega.

Nädalalõpp kultuuripealinnas

Kui eestlaste pidutsemiskommete puhul võib naljatleda, et algul ei saa vedama, pärast aga pidama, siis ka Euroopa kultuuripealinna avanädala sündmustele ei tõmmata varakult pidurit. Kuna on rohkelt rõõmu, mida jagada, ning külalisi keda võõrustada, kanduvad sündmused ka nädalavahetusse.

Need, kel vabaõhureivil või mõnel muul järelpeol õhtu liiga pika peale venis ning kes vajavad 27. jaanuaril taastumiseks tuge, on oodatud Kolme Tilli kultuuripohmelli brunchile. Kui eluvaim on aga juba varakult sees, ootab avastamist mänguasjamuuseumis näituse “Euroopa mängib” avamine või laulupeomuuseumi kuraatorituur. Õhtul paitab Genialistide klubis kõrvu bändide Miljardid ja Wolfredt ühiskontsert.

Lisaks kutsub kirjanik Lauri Räpp laupäeva pärastlõunal avastama Tartu suurimat linnaosa Annelinna. Jalutuskäigu vältel saavad vastuse mitmed ootamatud ja põnevad küsimused: kuidas on omavahel seotud marlilapid, tuumarünnak ja maa-alune garaaž, kus oli üle linna (lausa üle Eesti) tuntud ja kurikuulus kelderööklubi Satelliit ning kes üle Eesti tuntud raadiohäältest korraldas legendaarseid kolmapäevaõhtuseid diskosid Tartu 12. keskkoolis ja mis nende pidude käigus juhtus.

Kirjanik Lauri Räpp kutsub laupäeva pärastlõunal avastama Tartu suurimat linnaosa Annelinna.
Kirjanik Lauri Räpp kutsub laupäeva pärastlõunal avastama Tartu suurimat linnaosa Annelinna. Foto: Erakogu

Nädalavahetus on ka suurepärane aeg linnast välja sõitmiseks ning Lõuna-Eestis seiklemiseks. Avanädala sündmused jõuavad otsapidi igasse maakonda, mis on kaasatud Euroopa kultuuripealinna piirkonda.

Võrumaal, Vastseliina piiskopilinnuses saab astuda ajamasinasse koos Erkki Koortiga, et rännata tagasi ajaloos 14. sajandi algusesse, mil rullub Vastseliina linnuses lahti keskaegne müsteerium, mida käsitletakse romaanis “Salakuulaja Vastseliinas”. Lisaks kuuleb suvelavastuse lavastaja Tarmo Tagametsa esitluses katkendeid romaanist.

Tartumaa kutsub Alatskivi lossi nautima šoti armastatuima rahvalauliku Robert Burnsi loomingut, muusikat, head toitu ja joogipoolist. Burnsi õhtusöögil 27. jaanuaril ootavad külalist kõned, toostid, luule, laulud ja keilitantsud.

Valgamaa pakub rohkelt muusikalist meelelahutust. Tsirguliina rahvamajas tutvustatakse erinevate Euroopa riikide kultuure kogukonnasündmusel “Igaühes midagi on”, õhtu tipphetkeks on Singer Vingeri kontsert. Otepää keskväljakul toimub samal ajal traditsiooniline Talveöölaulupidu.

Põlva, Kanepi ja Räpina vald lõpetavad Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 avapidustused Põlvas 27. jaanuaril. Esineb Lõuna-Eestis sündinud muusikute kollektiiv Angus, kes süstib talvisesse kaamosesse suvist reggae- ja skamuusikat. Nendega liitub Põlvas sündinud ja kasvanud pärimusmuusik Meelika Hainsoo, kes on Eesti rahvakultuuri edendaja.

Lõuna-Eestis sündinud muusikute kollektiiv Angus süstib talvisesse kaamosesse suvist reggae- ja skamuusikat Põlvas.
Lõuna-Eestis sündinud muusikute kollektiiv Angus süstib talvisesse kaamosesse suvist reggae- ja skamuusikat Põlvas. Foto: Silver Gutmann / Tartu 2024

Pühapäev on vaikne ja perekeskne – pakutakse teatrit, klassikalist muusikat, muuseumituure ning perehommikut maanteemuuseumis. Samuti, kui pole varem juba jõudnud, on viimane hetk maitsta terve nädala kestnud erimenüüsid üllatavates Lõuna-Eesti toidukohtades.

Unustamatu Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 avanädal paneb Tartus ja Lõuna-Eestis elu kihama. Terve programmi koos üllatavate pakkumiste ja erimenüüdega leiab Tartu 2024 kodulehel: https://tartu2024.ee/avanadal/

Copy
Tagasi üles