Jaak Valge ja Andres Aule jäid Eesti NSV lipu heiskamise eest karistuseta (3)

Postimees
Copy
Eesti NSV lipu heiskamine kirjanike maja seinale laupäeva, 22. juuli varahommikul. Redelit toetab EKRE poliitik Jaak Valge. 
Eesti NSV lipu heiskamine kirjanike maja seinale laupäeva, 22. juuli varahommikul. Redelit toetab EKRE poliitik Jaak Valge. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Harju maakohus otsustas tühistada Jaak Valgele ja Andres Aulele Eesti NSV lipu heiskamise eest politsei määratud trahvi. Kohus leidis, et tegemist ei olnud mitte avaliku korra rikkumise, vaid protestiaktsiooniga.

Harju maakohus otsustas tühistada Põhja prefektuuri Ida-Harju politseijaoskonna menetlustalituse otsuse, millega nii Valget kui ka Aulet karistati avaliku korra rikkumise eest 160-eurose trahviga. Kohus otsustas väärteomenetluse Valge ja Aule suhtes lõpetada, kuna nende teol puuduvad väärteo tunnused.

Valget ja Aulet süüdistati selles, et nad heiskasid eelmise aasta 22. juuli varahommikul Tallinnas Harju tn 1 majale omaniku loata Eesti NSV lipu. Selline tegevus oli süüdistuse järgi keskmise inimese seisukohast häiriv, sest tavapäraselt inimesed nii ei käitu. Lisaks on Eesti NSV lipu heiskamine avalikus ruumis samuti teistele inimestele häiriv.

Kogutud tõenditest selgus, et lipu ostis ja ka heiskas Aule. Valge viibis küll samal ajal samas kohas, kuid tema lippu ei heisanud. Valget ei saa käsitleda ka väärteo kaastäideviijana, kuna karistusseadustiku järgi on väärteo puhul karistatav üksnes täideviimine. Seega otsustas kohus Valge suhtes menetluse lõpetada.

Kuigi tõendati, et ENSV lipu heiskas Aule, siis leidis kohus, et ka tema käitumises puudus kuriteo koosseis. Aule selgitas kohtule, et tema eesmärk ei olnud rikkuda avalikku korda, vaid juhtida tähelepanu, et Tallinna südalinnas avalikus ruumis on välja pandud Juhan Smuuli bareljeef, mis võib häirida neid inimesi või nende järeltulijaid, kelle küüditamisel 1949. aastal Smuul operatiivgrupi liikmena osales. Samuti võib see häirida ka kõiki teisi represseerituid.

Kohus leidis, et Aule selgitused on eluliselt usutavad ning leidis, et tema käitumises puudus väärteo subjektiivne koosseis. Politseis hoiul olev lipp tagastatakse Aulele kohtuotsuse jõustumisel.

Otsus ei ole jõustunud, seda saab 30 päeva jooksul riigikohtusse edasi kaevata.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles