ERR.ee: mälestustahvel kirikus meenutab Eesti liitmist Venemaaga

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander Nevski katedraal Toompeal.
Aleksander Nevski katedraal Toompeal. Foto: Peeter Langovits

Vaatamata muutlikele ajalookäsitlustele on Tallinnas Nevski katedraalis 99 aastat seinal olnud Eesti Vene tsaaririigiga liitmise 200. aastapäeva mäletustahvel.

Aastaks 1900 kerkis Tallinnas Toompea lossi naabrusse Püha Aleksandr Nevski katedraal. Kümme aastat hiljem paigaldati kirikusse mälestustahvel võidukate Vene väejuhtide nimedega, kellele Tallinna garnison oli alistunud ja millega Peeter Esimene Eesti liitmise tsaaririigi koosseisu lõpule viis, vahendas ERR Uudised «Kultuuriuudiseid».

Eesti Kunstiakadeemia professor David Vseviov leiab, et tahvlit tuleks tänapäeval võtta kui meeldetuletust.

«Ajaloost võiks ju tõesti õppida ja selles mõttes on kõik ajad ju võrdsed, see on täpselt sama, mis oli selle mälestusmärgiga - sellesama Aljošaga - ta oleks võinud ju olla põhimõtteliselt meile igavene meeldetuletus, mis siis juhtub kui me oma riigi käest ära anname,» rääkis Vseviov.

Mõneti mõjub Toompea võimukoridoridest vaid paarisaja meetri kaugusel asuva tahvli sõnum siiski groteskselt, ülistades võimu, mille jüngreid põlisasukad aegu oma vihavaenlasteks on pidanud.

«Tal võib olla veel keeleajaloo seisukohalt väga oluline info, siis kujunduse, ütleme, mälestustahvlite kujunduse lugu ja kahtlemata ka töötlemised, kuidas on mingit tehnikat kasutatud, on see kiviraie või on see metallivalu - sellist infot kannavad mälestustahvlid kahtlemata endas,» rääkis Muinsuskaitseameti peainspektorite osakonna juhataja kohusetäitja Ilme Mäesalu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles