Vabariigi aastapäev peaks jääma rahvusliku ühtsuse päevaks (3)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Arvo Hallik ja Kaja Kallas Eesti vabariigi 105. aastapäeval.
Arvo Hallik ja Kaja Kallas Eesti vabariigi 105. aastapäeval. Foto: Foto: Taavi Sepp

24. veebruari kui oma riigi sünnipäeva tuleb pidada rahvusliku ühtsuse päevaks, kui ununeb omavaheline vimm ja president kätleb kõigiga, keda rahvas on valinud oma esindajateks ning kes on vastuvõtule kutsutud, leiavad mitmed teenekad poliitikud.

Esimese mõra lõi sellesse traditsiooni juba 1990ndate algusest keskerakondlane Edgar Savisaar, kes presidendi vastuvõtule minemise asemel korraldas aastakümneid Hundisilma talus oma peo. Kümmekond aastat tagasi hakkasid vastuvõtuga konkureerima Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) tõrvikurongkäigud. Tänavu võib tava saada aga veel suurema hoobi, sest president Alar Karis saatis kutsed vaid osale riigikogu liikmetest. Seepeale teatas kogu EKRE fraktsioon, et keegi neist ei kavatse kutsele vastata, ning samasugusest otsusest andis eile teada ka peaminister Kaja Kallas (RE).

Politoloog Martin Mölder ütles Postimehele, et Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud värske uuringu järgi toetab presidendi otsust mitte kutsuda 24. veebruari vastuvõtule Estoniasse enamikku riigikogu liikmetest, 69 protsenti küsitletutest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles