Iga kool streigib natuke omamoodi

Mai-Brit Jürman
, ajakirjanik
Copy
Läänemere gümnaasiumi koolijuht Deniss Presnetsov ütles, et kuigi streikijaid on koolis alles kõigest kümme, streigivad nad kindlasti nädala lõpuni.
Läänemere gümnaasiumi koolijuht Deniss Presnetsov ütles, et kuigi streikijaid on koolis alles kõigest kümme, streigivad nad kindlasti nädala lõpuni. Foto: Konstantin Sednev

Mõned koolid olid eilseks täielikult naasnud tavapärase õppe juurde, samas streigib mõnel pool endiselt 90 protsenti õpetajatest ja mõnes kohas annavad need, kes pole streigiga liitunud, distantsõppel tunniplaani järgi koolitunde.

Mitme koolijuhi sõnul ei tea nad, kui paljud õpetajad uuel nädalal streikimist jätkavad. See oleneb valitsuse otsustest – kas pedagoogid saavad küsitud palgatõusu või mitte.

Esimesed loobuvad

Tallinna Gustav Adolfi gümnaasiumi direktor Henrik Salum ütles, et esimesel kolmel päeval streikisid neil peaaegu kõik õpetajad, kuid neljapäevaks oli osa loobunud. «Esimesed õpetajad on streikimise lõpetanud, neid on alla kümne. Toimuvad ka esimesed tunnid koolimajas, aga loomulikult ei ole õpilastel täispikka koolipäeva, vaid tunnid streikimise lõpetanud õpetajatega.»

Tallinna 21. kooli direktor Meelis Kond ütles, et õppetöö käib tunniplaani alusel veebi teel nende õpetajatega, kes ei streigi. «Endiselt streigib 63 inimest. Neljapäeval lõpetas tööseisaku kümmekond inimest.» 21. koolis annab streigikorraldaja tööseisakus osalevate töötajate arvu direktorile teada, kuid Kondi sõnul pole talle öeldud, kas streik jätkub ka järgmisel nädalal.

Tallinna prantsuse lütseumis streigib direktor Peeter Pedaku sõnul enamik õpetajaid nädala lõpuni. «Meil on avatud valverühmad 1.–3. klassile, teised on koduõppel,» ütles Pedak. Vaatamata streigile saavad õpilased koolis süüa.

Jüri gümnaasiumi direktor Liina Altroff ütles, et nende koolis streigib endiselt ligi 90 protsenti õpetajatest ja teistest haridustöötajatest. «Mittestreikijad õpetavad distantsõppe vormis,» lisas ta.

Kadrioru saksa gümnaasiumis streigib üle 60 õpetaja. «Teised töötavad tunniplaani alusel,» ütles direktor Imbi Viisma. «Väikestel on muud tegevused. Nii et õppetöö käib erinevalt. See on kõik vanematele teada.»

Pärnu Sütevaka gümnaasiumi direktor Andres Laanemets rääkis, et neljapäeval streikis neil ainult neli õpetajat ning sel nädalal on õpilastel olnud iga päev erinev tunniplaan. «Esmaspäeval, kui streikijaid oli kõige rohkem, piirdus mõnes klassis õppetöö paari-kolme tunniga,» märkis ta.

Lasnamäe gümnaasiumi direktor Oksana Joganson ütles, et neil jätkub statsionaarne õpe, sest streigiga liitus väga vähe õpetajaid. «Meil on kõik koolis praegu, töötame tavalise tunniplaani järgi. Mõni streigib, aga umbes 90 protsenti või isegi rohkem õpetajatest on koolis.»

Pae gümnaasiumis streikis neljapäeval vaid kaks õpetajat. Direktor Izabella Riitsaar kinnitas, et tavaline õppetöö on taastunud: «Absoluutselt.»

Läänemere gümnaasiumi direktori Deniss Presnetsovi sõnul streikis nende koolis neljapäeval kümme inimest. «Neid asendavad olemasolevad õpetajad,» märkis Presnetsov, kelle sõnul jätkavad streikijad kindlasti nädala lõpuni.

Lastele otsitakse tegevust

Tallinna Südalinna kooli direktor Veiko Rohunurm ütles, et neljapäevast on paljud lapsed juba koolis. «Meil osa õpetajaid ütles, et nemad enam ei streigi. Täpset numbrit ei tea, aga neid on tasapisi juurde tulnud. Päris pooled lapsed koolis ei ole, aga need tunnid, kus on õpetajad olemas, proovime ära teha,» rääkis koolijuht.

Tallinna Kesklinna vene gümnaasiumi direktor Sergei Teplov ütles, et nende koolis jätkavad mitmed õpetajad streigiga nädala lõpuni. Streigijuht ei ole veel direktorile teada andnud, kui paljud õpetajad täpselt streigivad, kuid õpilastele on erakorraline tunniplaan, alternatiivsed tegevused ja projektiõpe.

Nõmme gümnaasiumi direktori Riho Uulma kinnitusel ei streigi neil neljapäevast alates enam ükski õpetaja, seega on tavapärane õppetöö taastunud.

Õpetajad nõuavad streigiga 1803 euro suuruse alampalga tõstmist vähemalt 1836 euroni. Valitsus on öelnud, et üldhariduskoolide õpetajate palk peaks 2027. aastaks jõudma 120 protsendini Eesti keskmisest – tänavu oleks see summa 1950 eurot. Samasugust summat taotleb streigiga ideaalis ka haridustöötajate liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles