Kui palju maksab Eestis inimelu? Kohus peab raskelt haige naise elupäästvat ravimit liiga kalliks (11)

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Tsüstilist fibroosi põdev Maarja Teder (vasakul) pöördus halduskohtusse, et kohustada tervisekassat eluks vajalike ravimite eest tasuma. Paremal vandeadvokaat Jaanika Reilik-Bakhoff. Esiplaanil paremalt tervisekassa õigus- ja teabehalduse osakonna juhataja Ergo Pallo ning ravimite ja meditsiiniseadmete osakonna juhataja Erki Laidmäe.
Tsüstilist fibroosi põdev Maarja Teder (vasakul) pöördus halduskohtusse, et kohustada tervisekassat eluks vajalike ravimite eest tasuma. Paremal vandeadvokaat Jaanika Reilik-Bakhoff. Esiplaanil paremalt tervisekassa õigus- ja teabehalduse osakonna juhataja Ergo Pallo ning ravimite ja meditsiiniseadmete osakonna juhataja Erki Laidmäe. Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi rasket haigust põdev naine on siiani saanud esialgse õiguskaitse abil elupäästvaid ravimeid tervisekassa toel, otsustas reedel Tallinna halduskohus, et tervisekassale on ravimite eest maksmise jätkamine liiga kallis. Naine kaebab otsuse edasi.

Postimees kirjutas eelmise aasta novembris, kuidas tsüstilist fibroosi (TF) põdev 30-aastane Maarja Teder võttis kevadel ette kohtutee, et kohustada tervisekassat maksma ülikallite ravimite Kaftrio ja Kalydeco eest, mis aitaksid tal hinge sees hoida. Varem sai naine endale ravimeid lubada vaid annetajate abil ning ta leidis, et see ei ole jätkusuutlik.  

Kuigi Teder saigi kohtult esialgse õiguskaitse, mis tähendab, et tänaseni, kohtuotsuseni, pidi naise ravimid kinni maksma tervisekassa, istus Teder möödunud aasta 6. detsembril oma kaitsja, Jaanika Reilik-Bakhoffiga Tallinna halduskohtus laua taha, et kuulata ära tervisekassa esindajate seisukohad, miks nad tulevikus Tederile kallist ravimit hüvitama ei peaks. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles