Reinsalu on jätkuvalt kõige populaarsem peaministrikandidaat (5)

BNS
Copy
Eelmise aasta novembris läbi viidud küsitluses eelistas Urmas Reinsalu ja Kaja Kallase valikus Reinsalut 53 protsenti ja Kallast 29 protsenti vastajatest.
Eelmise aasta novembris läbi viidud küsitluses eelistas Urmas Reinsalu ja Kaja Kallase valikus Reinsalut 53 protsenti ja Kallast 29 protsenti vastajatest. Foto: Sander Ilvest

Ühiskonnauuringute instituudi viimasest küsitlusest selgub, et Isamaa liidrit Urmas Reinsalut eelistaks näha peaministriametis 24 protsenti vastanutest, järgnevad Reformierakonna juht Kaja Kallas 19 protsendiga ning Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimees Martin Helme 13 protsendiga.

Esikolmikule järgnevad Keskerakonna esimees Mihhail Kõlvart kaheksa protsendiga ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juht Lauri Läänemets kuue protsendiga. Eesti 200 esimeest Margus Tsahknat sooviksid valitsusjuhiks kolm protsenti vastanutest ning 27 protsendil puudus selles küsimuses arvamus.

Isamaa toetajatest eelistab näha erakonna esimeest Urmas Reinsalut peaministriametis 74 protsenti, EKRE toetajatest Martin Helmet 73 protsenti ning Reformierakonna toetajatest Kaja Kallast 79 protsenti. SDE toetajatest eelistab Lauri Läänemetsa 26 protsenti ning Kaja Kallast 25 protsenti ehk oma erakonna esimees on praegusest peaministrist napilt populaarsem valik.

Samal ajal Eesti 200 valijad eelistavad kõige enam näha peaministriametis Kaja Kallast 27 protsendiga, kellele järgneb Lauri Läänemets 17 protsendiga ning erakonna esimees Margus Tsahkna on eelistustes alles kolmas üheksa protsendiga.

Viimati küsis Ühiskonnauuringute instituut peaministrite eelistust eelmise aasta 8.–9. novembril ning siis eelistas peaministriametis näha Urmas Reinsalut 23 protsenti, Kaja Kallast 20 protsenti ning Martin Helmet 16 protsenti vastajatest.

Veel paluti vastajatel valida kahe kõige populaarsema kandidaadi vahel, kes nendest kahest oleks Eestile sobivam peaminister. 55 protsenti vastajatest eelistab sellisel juhul Urmas Reinsalut ning 25 protsenti vastajatest Kaja Kallast. 21 protsenti ütles «ei oska öelda».

Eelmise aasta novembris läbi viidud küsitluses eelistas Urmas Reinsalu ja Kaja Kallase valikus Reinsalut 53 protsenti ja Kallast 29 protsenti vastajatest.

Lisaks küsiti, kas vastaja arvates peaks Kaja Kallas peaministriametist tagasi astuma? 26 protsenti vastas «ei» või «pigem ei», 66 protsenti «pigem jah» või «jah» ning kaheksal protsendil puudus arvamus.

Erakondliku eelistuse järgi peaks Kaja Kallas tagasi astuma 99 protsendi EKRE, 91 protsendi Keskerakonna ning 88 protsendi Isamaa toetajate arvates. Eesti 200 toetajatest ütleb 43 protsenti, et Kaja Kallas peaks ning 40 protsenti, et ei peaks tagasi astuma. SDE toetajatest ütleb 46 protsenti, et Kaja Kallas peaks ning 41 protsenti arvas, et ei peaks tagasi astuma. Reformierakonna toetajatest arvab 84 protsenti, et Kaja Kallas peaks ametis jätkama.

Antud küsimus on olnud regulaarselt Ühiskonnauuringute instituudi küsitlustes alates 2023. aasta augusti lõpust ning Kaja Kallase tagasiastumist toetavate inimeste osakaal on püsinud selle aja jooksul 65–71 protsenti vahel.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles