Presidendi noore inseneri preemia pälvis drooniarendaja Margus Sammelsaar

Postimees
Copy
Presidendi noore inseneri preemia pälvis drooniarendaja Margus Sammelsaar.
Presidendi noore inseneri preemia pälvis drooniarendaja Margus Sammelsaar. Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

President Alar Karis andis teisipäeval presidendi kultuurirahastu noore inseneri 5000 euro suuruse preemia üle mehitamata droonide arenduse ja tootmisega tegelevale Margus Sammelsaarele.

Preemia pälvinud Margus Sammelsaar on mitmekülgne insener, kes töötab tehnoloogiajuhina ettevõttes Threod Systems, mis arendab ja aitab toota mehitamata luuredroone, muu hulgas Ukraina rindele.

Saaremaalt pärit Sammelsaar on aidanud Ukraina armeed insenertehnilise tegevusega ja tootnud alates täiemahulise sõja puhkemisest ligi 20 000 ühikut 3D-prinditud detaile. Ta konsulteerib Kaitseliidu Harju malevat droonisõja valdkonnas ning tegeleb õppevahendite tootmisega pioneeriüksustele.

Lisaks on ta panustanud ka valdkonna hariduse edendamisse Eesti Lennuakadeemias, kus lõi eraldi mehitamata lennunduse õppekava ja on olnud mitmete üliõpilasprojektide ning lõputööde juhendaja.

President Alar Karis ütles, et Eesti vajab praegu insenere ning vajab veel rohkem tulevikus, kui soovime olla tark ja mitmes mõttes rikas riik.

«Ei ole majandusharu, mis suudaks tänapäeval hakkama saada insenerideta. Õigemini, ei ole sellist eluvaldkondagi. See oli hästi näha ka preemiale esitatud kandidaatide tegevusaladest, mis ulatus meditsiinitehnikast veevarustuseni,» ütles riigipea.

Karis rääkis, et tutvudes konkursile esitatud kandidaatidega, sai ta kindlust, et noore inseneri preemia oleks võinud olemas olla juba ammu. «Meil on palju säravaid insenere, kelle töö väärib tutvustamist kogu ühiskonnale,» lausus riigipea.

Kuigi inseneride töö viljad on meile iga päev käegakatsutavad, on see eluala riigipea sõnul ühiskonnas mõneti nähtamatu ja see on üks põhjus, miks inseneriõppe valdkonnad ei ole nii menukad, kui nad võiksid olla.

Margus Sammelsaar ütles preemiat vastu võttes, et igasugune sõjapidamine toetub tehnoloogiale ning Ukraina sõda kirjeldatakse ka kui esimest suurt droonide sõda.

«Seega on inseneridel vägagi keskne roll riigikaitses. Võiks öelda, et pikema sõja jooksul hakkavad ka mõlema poole insenerid omavahel aktiivselt võistlema. Seda on Ukrainas näha, kus üks tehnoloogia kaua ei püsi ning käib pidev tehniline mõõduvõtmine,» rääkis Sammelsaar.

Presidendi kultuurirahastu tunnustas Sammelsaart 31 kandidaadi seast. Kultuurirahastu loodab preemia asutamisega tõsta esile ja tunnustada noori insenere ja pakkuda inspiratsiooni praegustele koolinoortele.

5000 euro suurune preemia on mõeldud noorele, kes on saavutanud insenerina väljapaistvaid tulemusi oma erialal, selle õpetamisel või populariseerimisel. Preemiat rahastab Auve Tech.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles