Isamaa suur edu erakondade reitingutabelis püsib (8)

BNS
Copy
Isamaa esimees Urmas Reinsalu
Isamaa esimees Urmas Reinsalu Foto: Tairo Lutter/Postimees/Scanpix Baltics

Isamaa suur edu erakondade reitingutabelis püsib, teisel kohal jätkab Eesti Konservatiivne Rahvaerakond ja kolmandal Reformierakond.

Ühiskonnauuringute instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti iganädalase küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Isamaad 29 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 19 protsenti ja Reformierakonda 17,2 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Esikolmikule järgnevad Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 13,4 protsendiga, Keskerakond 10,9 protsendiga ning Eesti 200 kuue protsendiga. Sotside neli nädalat kestnud langus on praegu peatunud ning Keskerakonna toetus langes nädalaga ühe protsendipunkti võrra.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 36,6 protsenti ning opositsioonierakondi 58,9 protsenti vastajatest.

Noor valija Isamaad ei eelista

Tartu ülikooli teaduri Martin Möldri sõnul ei ole erakondade toetusnumbrites suuremaid muudatusi märgata ja kõige populaarsema erakonnana jätkab Isamaa, kelle toetusprotsent tõusis mõni nädal tagasi peaaegu 30 protsendini, kuid nüüd on see kasv peatunud.

«Isamaa toetus on olnud madalam ja on viimastel nädalatel langenud pigem nooremate valijate hulgas. Alla 25-aastaste seas on erakonna toetus ligi kolm korda madalam kui 35-aastaste ja vanemate hulgas. Noor valija on Isamaa jaoks seega veel kasutamata ressurss,» rääkis Mölder.

Teisel kohal jätkab EKRE, kelle toetus on alates jaanuari lõpust aeglaselt kasvanud. «EKRE toetus on viimasel ajal kosunud ennekõike eestlastest valijate ning pigem paljulapseliste valijate hulgas. Alla 25-aastaste valijate seas jätkab EKRE tihedat konkurentsi sotsiaaldemokraatidega kõige populaarsema erakonna positsiooni üle. See peegeldab ennekõike ülejäänud erakondade nõrka kandepinda selles valijagrupis või üleüldiselt,» märkis Mölder.

Reformierakond püsib EKREst mõni protsendipunkt maas. «Paari kuu lõikes tundub, et erakond saavutas oma toetuse põhja umbes 17 protsendi juures eelmise aasta viimastel kuudel ning on püsinud järjekindlalt seal,» nentis Mölder.

Kui Norstat või ühiskonnauuringute instituut on küsitlenud inimesi näiteks peaministri tagasiastumise kohta või toetuse kohta Reformierakonna poliitikale, näiteks automaksule, siis on näha, et erakonna praegune toetajaskond on selgelt oma erakonna seljataga. «Samas erineb see väga teravalt teiste erakondade toetajatest, kes on Reformierakonna suhtes pigem kriitilised ja nende poliitikat ei toeta. Võib oletada, et ka seetõttu on oravatel praegu raske nii toetajaid kaotada kui ka teiste erakondade ridadest neid juurde võita,» arutles Mölder.

Keskerakond kõigub valimiskünnisel

Sotsiaaldemokraadid on Möldri sõnul väljunud oma toetuse kiire tõusu ja sellele järgnenud sama kiire languse faasist. «Praegu on nende toetus jäänud püsima 13 protsendi kohale, tõusma hakkas see jaanuari alguses alla 11 protsendi tasemelt. Seega on juurde võidetud umbes paar protsendipunkti toetust,» ütles Mölder.

Sotsiaaldemokraatidele järgneb Keskerakond, kelle toetus on jäänud püsima 10 protsendi kohale. Erakonna toetus eestlastest valijate hulgas püsib valimiskünnise kandis ning Möldri sõnul ei ole näha, et erakond oma toetust üheski valijagrupis uuesti märgatavalt üles ehitaks.

«Oma kunagine valijabaas ehk üle 65-aastased valijad on viimase kolme aastaga erakonna suuresti maha jätnud. Viimasel ajal on Keskerakonna toetus vanemate valijate seas üpris samal tasemel kui nooremate valijate hulgas, kus nende toetusprotsent on läbi aastate püsinud suhteliselt muutumatu,» ütles Mölder.

Ühe protsendipunktiga valimiskünnise kohal jätkab Eesti 200. «Nende positsioon on viimastel nädalatel paranenud kuni 35-aastaste valijate hulgas, samas keskealiste ja vanemate valijate seas erakonnal toetus peaaegu puudub. On näha, et Eesti 200 on oma toetuse languse pidurdanud, kuid ei ole märke sellest, et nende üldine kandepind hakkaks kosuma,» ütles Mölder.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles