Kuidas oma aju häkkida, et tõsta töö- või õppimisvõimet ilma suhkru, kohvi ja energiajoogita?

Copy
Foto: Shutterstock

Ka tipptulemusteks spordis on vaja vaimset jõudlust ja vastupidavust. Viimasel ajal on tehtud palju kliinilisi uuringuid, mis kinnitavad, et oma aju ja närvisüsteemi on võimalik ohutult häkkida.

Kas poleks tore mõne lihtsa nipiga oma aju jõudlust ja mõistuse teravust suurendada? Mäletada kõike, mida õppisid, lugesid või kuulasid? Tundide kaupa fookust hoida ja ühele ülesandele keskenduda? Püsida tähtsa ettekande või koosoleku ajal terav ja mitte ärev? Ületada iseennast ning oma konkurente spordivõistlustel?

Ka tipptulemusteks spordis on vaja vaimset jõudlust ja vastupidavust. Viimasel ajal on tehtud palju kliinilisi uuringuid, mis kinnitavad, et oma aju ja närvisüsteemi on võimalik ohutult häkkida.

Mis on ajuhäkkimine ehk neurohäkkimine?

Inimese aju on bioloogiline ime – ülivõimas võrreldes mistahes serveri või tarkvaraga.

Kui südant võib võrrelda pumbaga, luustikku raamiga ja seedetrakti keemiatehasega, siis inimese aju on nagu keerukas arvuti. See on nii arenenud, et me siiani täpselt ei tea, kuidas see töötab. Selle 86 miljardit rakku võimaldavad meil keerulises keskkonnas toimida ja oma elutingimusi pidevalt paremaks muuta. Kuid nii imeline, kui meie aju ka poleks, vajab see mõnikord toetust.

Neurohäkkimine või ajuhäkkimine on biohäkkimise vorm, mis võimaldab inimestel oma töö- või õppimisülesandeid täita suurema energia ja entusiasmiga ja saada paremaid tulemusi.

Neurohäkkimist kasutatakse parema analüüsivõime, vaimse teravuse, karjääri- või akadeemilise jõudluse või peenema loomingulise väljenduse saavutamiseks.

Neurohäkkimise eesmärgid sõltuvad sageli vanusest. Vanemad inimesed soovivad säilitada nooruspärast ajufunktsiooni, samas kui nooremad keskenduvad tavaliselt rohkem vaimse jõudluse ja vastupidavuse parandamisele aju turgutavate ainete abil. See artikkel keskendubki just neurohäkkimisele läbi toidulisandite, mis aitavad optimeerida aju tervist ja funktsioone.

Nootroopikumidele!

Mis on nootroopikumid?

Nootroopikumidest on saanud populaarne jututeema. Räägitakse sellest, kuidas “nutikad toidulisandid” või “aju võimendajad” parandavad vaimset võimekust ja muid kognitiivseid funktsioone, sealhulgas mälu, keskendumist, loovust ja motivatsiooni.

Nootroopikumid võivad olla looduslikud ühendid, aga ka laborites välja töötatud sünteetilised ained. Looduslike nootroopsete ainete seas on nii amino- ja rasvhappeid kui ka ürte ja seeni. Sünteetilised nootroopikumid aga aineid, mis on loodud laboris keemilise sünteesi teel.

Teadus nootroopika taga – kuidas nootroopikumid toimivad?

Kuna nõudlus ajufunktsioonide täiustamise järele kasvab, toimub valdkonnas kiire innovatsioon ja tehakse palju teadusuuringuid. Teadlased uurivad erinevaid ühendeid ja nende toimet kognitiivsete võimete optimeerimisel. Üks põnevaid asju nootroopikumide juures on see, et igaüks neist on ainulaadne ja kutsub esile eelmainitud positiivseid efekte läbi erinevate mehhanismide. Sageli töötavad nootroopikumid ning nende kombinatsioonid läbi ühe või mitme järgneva mehhanismi:

Virgatsainete toetamine – virgatsained on molekulid, mille vahendusel neuronid omavahel suhtlevad ning mis seeläbi tagavad aju kui terviku funktsioneerimise. Virgatsainete (nt dopamiin, serotoniin, atsetüülkoliin) tootmise ning nende vabanemise suurendamine võib tõsta meeleolu ja kergendada mõttetööd.

Aju plastilisuse toetamine – nootroopikumid parandavad aju võimet muutuda ja kohaneda vastusena uutele kogemustele ja õppimisele. Aju plastilisuse mehhanismid hõlmavad rakukahjustuste parandamist, rakuorganellide töö toetamist ning ajurakkudevaheliste sidemete hulga suurenemist. Nootroopikumid teevad seda läbi rakkude tööks vajalike struktuursete komponentide taseme suurendamise ja/või kasvufaktorite taseme suurendamise.

Energia kasutamise parandamine – aju on energiakulukas organ. Nootroopikumid võivad parandada neuronite ainevahetust, soodustades toitainete transporti rakkudeni või suurendades mitokondrite ehk rakusiseste jõujaamade efektiivsust.

Aju verevarustuse parandamine – nootroopikumid parandavad aju verevoolu, suurendades hapnikuvarustust ja glükoosi metabolismi. Verevarustuse vähenemine organites, sh ajus, võib olla tingitud traumast või kõrgest vanusest, mille tõttu võib langeda ka ajutegevus. Osad nootroopikumid toetavad veresoonte optimaalset struktuuri ja funktsiooni ning soodustavad seeläbi verevarustust ajus.

Kesknärvisüsteemi kaitsmine – nootroopikumid võivad olla antioksüdantse toimega ja vähendada kahjulike reaktiivsete osakeste hulka, kaitstes nii neuroneid ning tagades seeläbi nende toimimise. See toime võib potentsiaalselt piirata ka kognitiivset langust vananemise või stressi tõttu.

Kõik toimed varieeruvad sõltuvalt inimese ainulaadsest ajukeemiast ja füsioloogiast. Vanus, geneetika ja üldine tervis võivad mõjutada seda, kuidas aju nootroopikumidele reageerib.

ENLIGHTENMENT 2.0 – teaduspõhine nootroopikum igapäevaseks kasutamiseks

Viimastel aastatel on tehtud palju uuringuid aju toimimise kohta. Nootroopsete ainete turul on toimunud märkimisväärsed edusammud. Uusimate neuroteaduslike uuringute tulemused ja kasutajate tagasiside on jõudnud ka Eesti tootesse ENLIGHTENMENT 2.0.

Investeering vaimsesse heaolusse

Toidulisand pakub paljutõotavaid võimalusi neile, kes soovivad oma vaimset teravust tõsta.

ENLIGHTENMENT 2.0 parandab keskendumisvõimet ja mõtteselgust, alandab stressitaset, toetab mälu ja hoiab tuju stabiilsemana. Koostisosad toetavad ja tõstavad ajutegevust läbi virgatsainete sünteesi ja modulatsiooni, kesknärvisüsteemikaitse ja stressitaseme langetamise.

Me kõik teame, kui lihtne on haarata kohvi, magusa või energiajoogi järele. Kuid sama lihtsalt tekivad sõltuvus ja soovimatud kõrvalmõjud. ENLIGHTENMENT 2.0 sobitub hõlpsalt kaasaegse elustiiliga – seda saab tarbida igal kellaajal ilma kofeiini ja suhkru hüppe krahhideta, sest on suhkruvaba. ENLIGHTENMENT 2.0 ei sisalda stimulante, mis teeb sellest ideaalse valiku ka neile, kes on kofeiini suhtes tundlikud. ENLIGHTENMENT 2.0 ei sisalda kofeiini, kuid sobib kokku ka hommikukohviga, kuna L-teaniin leevendab kofeiini poolt põhjustatud ärevust ja hilisemat energialangust.

Kõik koostisosad on kliiniliselt testitud

ENLIGHTENMENT 2.0 sisaldab kuut kliiniliselt testitud koostisosa, millest igaühe mahusisaldus on paika pandud põhjalikus tootearendusprotsessis.

L-türosiin on aminohape, millel on positiivne toime mälule, loogilisele mõtlemisele, tähelepanule ja motoorikale stressiolukordades.

Sitikoliin on inimeses looduslikult esinev molekul, mis parandab keskendumis- ja õppimisvõimet ning tähelepanu.

Fosfatidüülseriin on fosfolipiid, mis aitab parandada lühi- ja pikaajalist mälu ning suurendab probleemide lahendamise, keskendumis- ja suhtlemisvõimet.

Bacopa monnieri on ravimtaim, mis parandab mälu, õppimis- ja tähelepanuvõimet ning üldist mõtlemiskiirust. Sellel on ka ajule kasulik antioksüdantne toime.

L-teaniin on aminohape, mida leidub teatud taimedes, näiteks rohelises tees. On leitud, et see alandab stressi ning leevendab kofeiini sisaldavate toodete tarbimisest tingitud kõrvaltoimeid.

Safran on vürts, mis vähendab negatiivset meeleolu ja stressitaset ning ärevusega seotud sümptomeid.

Teadus toetab tervist, kuid pole tervisliku eluviisi asendaja

Nootroopikumide nimekiri on lai ning nende tõhususe ja ohutuse kindlaks tegemisel tasub toetuda teadustöödele. Paljusid nootroopseid aineid on teatud ja uuritud juba pikka aega. Nende efektiivsus ja pikaajalise tarbimise ohutus on vastavalt kas kinnitatud või ümber lükatud.

Endale sobivaima toidulisandi otsimisel tasub eelistada kliiniliselt testitud koostisosadega tooteid. Veebifoorumitest infot otsides võib nootroopikumide kasutamise kohta leida mitmesuguseid kasutajakogemusi. Paljud kasutajad kirjeldavad suurenenud vaimset selgust, produktiivsust ja kõrgendatud loovuse tunnet. Siiski on iga aju ja iga inimese üldine tervis unikaalsed. Igaühel tuleb võtta ise vastutus enda tervise ja heaolu eest.

Kuigi nootroopikumid võivad pakkuda potentsiaalset kognitiivset kasu, ei ole need maagilised lahendused. Optimaalne aju toimimine on tervikliku lähenemisviisi tulemus, mis hõlmab tervislikku eluviisi, õiget toitumist, regulaarset treeningut ja piisavat und. Nootroopikumid tuleks vaadelda kui täiendavat vahendit kognitiivse funktsiooni toetamiseks, mitte tervisliku eluviisi asendajat.

LIVINIT

LIVINITi lõid 2022. aastal kolm Tartu Ülikooli arstiteaduse üliõpilast. Asutajate eesmärk oli leida ohutu ja efektiivne viis enda kognitiivsete võimete ja akadeemiliste tulemuste parandamiseks. Nüüdseks on tudengitest saanud ettevõtjad, kes pakuvad kõrgekvaliteedilist toidulisandit ka laiemale publikule.

Copy
Tagasi üles