Unehäired ja magamatus võivad tervist ohustada. Millest oleks abi?

KBM Pharma OÜ
Copy
Foto: Shutterstock

Uni on hädavajalik organismi jõuvarude taastumiseks ja immuunsuse tugevdamiseks. Magama on soovitatav jääda kindlasti enne südaööd – siis lülitub meie keha kõige paremini une lainele, luues eelduse sügavaks ja kosutavaks uneks.

Unehäired avalduvad kõige sagedamini uinumisraskustes: und hoiavad eemal rahutus, mõtted päeval juhtunu üle, mured homse pärast jne. Uinumisraskused omakorda muudavad une rahutuks ja katkendlikuks. Kui inimene öö jooksul korduvalt ärkab, läheb loomulik unerütm sassi ning lüheneb sügava une staadium, mis on hädavajalik väljapuhkamiseks.

Enamus meist on kogenud mööduvat unetust, mis on tavaliselt põhjustatud stressist ja pingest või magamisharjumusi mõjutavatest muutustest. Kui aga unehäired kestavad üle ühe kuu, loetakse seda juba krooniliseks unetuseks, mis võib põhjustada tõsiseid terviseprobleeme.

Kui levinud on unetus Eestis?

Eestis ja meie lähinaabrite juures täheldatakse unehäirete esinemissageduse kasvu. On teada, et unetuse all kannatab peaaegu veerand meie täiskasvanud elanikkonnast. Kõige enam on unehäireid naiste ja eakamate inimeste hulgas, kelle und häirivad kõige sagedamini ärevus ja muremõtted. Unetus levib ka noorte ja isegi teismeliste seas, kes peaksid magama vähemalt 8-10 tundi ööpäevas, kuid magavad palju vähem. Enamasti on noorte inimeste unehäirete põhjuseks nutiseadmete liigne kasutamine. Kõik digiekraanid kiirgavad sinist valgust, mis pärsib unehormoon melatoniini tootmist.

Mis on unehäirete peamised põhjused?

Unehäred on sageli tingitud ööpäevase ärkveloleku rütmi häiretest, nagu noorukite unetuse puhul: nad ei suuda uinuda kuni hilisõhtuni, millele järgneb rahutu uni jahommikused ärkamisraskused. Vanematel inimestel võib unehäirete põhjuseks olla mingi krooniline haigus, mis und segab.

Peamised unetuse põhjused on järgnevad:

• Kõrge stressitase, ärevus, mure või hirm tuleviku ees;

• Öö ja päeva rütmi muutused – öövahetustega töö või ajavööndite vahetus reisimisel;

• Magamiseelne ülemäärane kehaline aktiivsus, mis organismi „üles piitsutab“;

• Stimulantide (kofeiin, nikotiin, alkohol) liigne või hilisõhtune tarbimine;

• Hormonaalsed muutused, näiteks menstruatsiooni või menopausi ajal;

• Depressioon, traumajärgne stressisündroom, obsessiiv-kompulsiivne häire ja muud kesknärvisüsteemi haigused;

• Kehalised haigused, näiteks rahutute jalgade sündroom, astma, südame- või seedehaigused.

Unetust ei tohi ignoreerida

Arstid hoiatavad, et kui sa ei maga piisavalt, võid end lühiajaliselt isegi hästi tunda kuid pikemalt kestvad unehäired võivad tervist ohustada. Krooniline unetus võib põhjustada erinevaid terviseprobleeme, nagu pea-, selja- ja liigesevalu, mälu halvenemine, keskendumisraskused, töövõime langus, ärrituvus, suurenenud ärevus ja läbipõlemissündroom. Kroonilist unetust on seostatud paljude haigussesiundite, sealhulgas diabeedi ja südame-veresoonkonna haiguste süvenemisega.

Uinumisraskuste vastu aitab melatoniin.

Melatoniinist on palju abi uneprobleemide korral, kuna see soodustab magama jäämist, tagab rahuliku une ning aitab vältida öiseid ärkamisi. Melatoniini oluline eelis seisneb selles, et see on looduslik kehaomane aine, mille tarbimine ei põhjusta järgneval päeval unisust või uimasust ning ei tekita sõltuvust.

Apteekides on retseptivabalt saadaval erinevad uinumist soodustavad melatoniinipreparaadid. Apteekrite kinnitust mööda on kõige efektiivsemateks melatoniinipreparaatideks keelealused spreid. Nende oluliseks eeliseks on hea omastatavus ja kiire toime. Melatoniin imendub keelealusest spreist väga kiiresti ja hakkab toimima juba paarkümmend minutit pärast manustamist. Väga hea toime annab Good Sleep sprei, mis sisaldab nii uinumist soodustavat melatoniini kui ka rahustavalt ja lõõgastavalt mõjuvat kannatuslille ekstrakti. Ühest spreipudelist jätkub tervelt 200ks manustamiseks. Neile, kes soovivad lisaks uinumist soodustavale mõjule veelgi tugevamat rahustavat ja lõõgastavat toimet, sobivad hästi Good Sleep kapslid, milles on lisaks melatoniinile ja kannatuslille ekstraktile ka palderjani- ja humalaekstrakt.

Melatoniin ei tähenda mitte ainult kiiremat uinumist, vaid ka sügavamat ja paremat und. Erinevalt retseptiga väljastatavatest uinutitest, mis võivad põhjustada sõltuvust ja kõrvaltoimeid, pakub melatoniinikombinatsioon kindlat ja ohutut uinumisabi.

Good Sleep on saadaval märtsis soodushinnaga www.kbmtervis.ee e-poest SIIT ja Südameapteekides üle Eesti.

Foto: KBM Pharma OÜ
Copy
Tagasi üles