Indeksfondidel on läinud „liiga“ hästi

LHV
Copy
Joel Kukemelk
Joel Kukemelk Foto: LHV

2016. aasta novembris jõudis Eesti pensioniturule esimene indeksfond LHV Pensionifond Indeks. Kuu aega hiljem alustasid SEB Pensionifond Indeks ja Swedbank Pensionifond Indeks 1990-1999 sündinutele. Märtsis 2017 startisid Tuleva Maailma Aktsiate Fond ja Tuleva Maailma Võlakirjade Fond. Tänaseks on sellest hetkest möödas 7 aastat ja indeksfondides on kogu Eesti II samba pensioniturust 23% ja III samba mahust lausa 51%. Kokku on eri indekseid järgimas 1,5 miljardit pensionieurot.

Miks on indeksfondid osutunud niivõrd menukaks? Madalad tasud, pikk kogumisperiood ja positiivne seos ajaloolise aktsiaturgude tootlusega on kõik piisavalt lihtsad argumendid ka investeerimiskauge pensionikoguja jaoks. Kuid on veel üks väga oluline faktor, mis on indeksfondide kiirele populaarsuse kasvule kaasa aidanud. Nimelt on indeksfondidel sel seitsme aastasel perioodil läinud erakordselt hästi. Tegelikult liiga hästi.

Kuidas saab millelgi minna „liiga“ hästi? Lihtsalt. Indeksfondi loogikasse on sisse kirjutatud, et sellega saadakse üle pika perioodi indeksite keskmist tootlust. Vahepeal saadakse keskmisest paremat, vahepeal keskmisest halvemat. Viimasel 5 aastal on arenenud aktsiaturgude liikumist kajastava MSCI World indeksi tootlus olnud dollarites mõõdetuna 12,2% aastas vs viimase 35 aasta keskmine tootlus 8,4% aastas. Ehk sisuliselt on viimasel 5 aastal MSCI World indeksi tootlus olnud keskmiselt ligi 4% iga aasta suurem kui oleks pidanud olema. Selleks, et „keskmine“ tulemus kokku tuleks, peavad keskmiselt parematele aastatele järgnema keskmisest halvemad aastad.

Foto: LHV

Kusjuures mitte kõigil indeksitel ei ole viimasel ajal läinud ühtemoodi ajaloolisest keskmisest paremini. MSCI indeksite tootluste tabelist näeb, et arenevate aktsiaturgude liikumist kajastava MSCI Emerging Markets indeksi tootlus on viimasel 5 aastal olnud dollarites mõõdetuna vaid 2,3% aastas, kuigi ajalooline keskmine on olnud 9,5% aastas. Ehk siin on vastupidine olukord arenenud turgudel nähtuga - viimasel 5 aastal on MSCI Emerging Markets indeksi tootlus ajaloolisele keskmisele tulemusele hoopis alla jäänud ja seda koguni 7%ga iga aasta kohta. Kui eeldada, et ka siin liigutakse pikas perspektiivis ikkagi ajaloolise keskmise tootluse rütmis, annab see lootust, et lähitulevikus peaksid keskmisest kehvematele aastatele järgnema seal indeksis keskmisest paremad aastad.

Milline indeksfond investeerib rohkem arenevatele turgudele?

Eesti pensioni indeksfondid on kõik võrdlemisi sarnaste madalate tasudega. Kuid erinevused on sisus - see tähendab indeksites, - kuhu fondi raha suunatakse. Järgnev tabel annab ülevaate Eesti indeksfondide erisustest 2023 lõpu seisuga:

Foto: LHV
*jooksev P/B = price to book ratio ehk hinna ja viimase 12 kuu raamatupidamisväärtuse suhtarv. *ettevaatav P/E = price to earnings ratio ehk hinna ja ettevaatava 12 kuu kasumi suhtarv.
*Reeglina, mida väiksemad need suhtarvud on, seda parem/odavam.

Ainukesed indeksfondid, mis arenevatele turgudele üldse raha ei pane, on Swedbanki indeksfondid. See on neile viimastel aastatel ka edu toonud, sest just arenenud turud on ajaloolistest keskmistest rohkem tõusnud ja sealsed turud ja hinnataseme kordajad keskmisest kallimaks muutnud. LHV indeksfondis, mis on koostatud maailma majanduste ligikaudsete suuruste järgi ja ainsana ei välista indeksisse kuuluvaid ettevõtteid sõltumata nende tegevusharust, on koguni 38% kogu indeksfondi rahast paigutatud odavamatele arenevatele turgudele, mis on aga just viimastel aastatel oma ajaloolistele keskmistele liikumistele alla jäänud. SEB, Tuleva ja Luminori indeksfondid on koostatud maailma börside ligikaudsete suuruste järgi ning on seetõttu sisult kõik võrdlemisi sarnased ja kallimate arenenud turgude poole tugevalt kaldu.

3 küsimust, mida indeksfondi investorid endalt täna küsima peaks:

1)Kui MSCI World indeks on viimasel 5 aastal tõusnud ajaloolisest keskmisest rohkem ja hinnatasemed on keskmisest kallimad, siis kas järgmisel 5 aastal on oodatav tõus seal keskmisest väiksem?

2)Kui MSCI Emerging Markets indeks on viimasel 5 aastal tõusnud ajaloolisest keskmisest oluliselt vähem ja hinnatasemed on keskmisest odavamad, siis kas järgmisel 5 aastal on seal ees ootamas keskmisest suurem tõus?

3)Kas peaksin täna oma indeksfondi vahetama selle indeksfondi vastu, mis investeerib rohkem odavamatele arenevatele turgudele?

Järgmine fondivahetusperiood läheb lukku 31. märtsi seisuga. Seega on just praegu õige aeg oma pensioni indeksfondi valik üle vaadata.

Tutvu LHV investeerimisstrateegia ja pensionifondidega.

Joel Kukemelk
LHV Pensionifond Indeks ja Indeks III fondijuht
LHV Varahalduse juhatuse liige

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest. Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised. Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.

Copy
Tagasi üles