Täissuitsuvorstile annab õige maitse lepalaast ja pikaajaline kuivamine

Nõo Lihatööstus
Copy
Foto: Nõo Lihatööstus

Eelmisel aastal Nõo Lihatööstuses valmistatud täissuitsuvorsti kogusest saaks moodustada vorstiketi ühest Eestimaa otsast teise ja tagasi. Kõik see 500 kilomeetrit vorsti on suitsutatud naturaalse lepapuu suitsuga ja pikalt kuivanud spetsiaalsetes järelvalmimiskambrites.

Nõo Lihatööstus ei kasuta ega ole ka kunagi tarvitanud toodete suitsutamisel vedelsuitsu. Kuigi Nõo Lihatööstus on enam kui kolmekümne tegutsemisaastaga rajanud väga kaasaegse tootmise, on kauaaegsed traditsioonid nagu naturaalsete lepalaastude kasutamine suitsutamisel alles jäänud. Just see annabki vorstile selle õige suitsuvorsti maitse ja lõhna. Aastas kulub suitsuvorstidele üle kahe tonni ehtsat lepalaastu.

Õige meki, kõvaduse ja isuäratava välimuse saavutamisel mängib olulist rolli ka vorsti kauakestev kuivamisprotsess erilistes järelvalmimiskambrites. Mullu kuivatati neis kambrites vorstidest välja 50 000 liitrit ehk 333 vanni täit vett. Nõnda kulub ühe täissuitsuvorsti valmistamiseks ligi 400 tundi hellust ja hoolt.

Nõo Lihatööstus on oma tootearendusse panustanud palju aega, et saavutada nende traditsiooniliste meetoditega parima maitse ja kvaliteediga täissuitsuvorstid Eestis. Seejuures on lähtutud põhimõttest, et Nõo vorstid on alati liharikkad ning nende valmistamiseks kasutatakse kõige kvaliteetsemat sea- ja veiseliha. Ettevõte ei lisa ühelegi oma tootele väheväärtuslikku nn kondilihamassi.

Tänu Nõo Lihatööstusele on eestlased pööranud ka keedusalaami usku. Just Nõos hakati seda Eestis esmakordselt valmistama ja selle tegemise oskused on seni omandanud vaid vähesed lihatööstused. Tänavugi lisandus Nõo Lihatööstuse valikusse kaks uut keedusalaami toodet – Napoli maitsesalaami ja Rännumehe salaami. Keedusalaami valmib üksnes kõrgema sordi lihast ja seda töödeldakse kuuma naturaalse lepasuitsuga. Tänu sellele on salaamil hõrk suitsumaitse ja aroom.

Täis- ja poolsuitsuvorstid ning keedusalaamid on olnud Nõo Lihatööstuse sünonüümiks juba aastakümneid. Eesti kvaliteetsed suitsuvorstid väärivad aga edulugu ka piiri taga ning täissuitsuvorstil on riigi toidusaadikuks saamiseks kõik eeldused olemas.

Nõo Lihatööstus on kõige suurem ja uuendusmeelsem kodumaisel kapitalil põhinev lihatööstus. Ettevõte annab tööd üle 200 töötajale, millega on Lõuna-Eestis olulisemaid tööandjaid ning kohalikku ühiskonnaellu panustajaid. Nõo pälvis 2021. aastal EAS-i, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ja Eesti Tööandjate Keskliidu korraldatud Eesti parimate ettevõtete konkursil aasta pereettevõtte tiitli.

Foto: Nõo Lihatööstus

SUUPISTE RETSEPT TÄISSUITSUVORSTIGA

Nõo Lihatööstuse tehnoloogi ja tunnustatud koka Marko Kokmanni koostatud suupiste retsept Wabariigi täissuitsuvorstiga pidulikuks sündmuseks:

Koostisosad kogusele 24 tk:

  • Nõo Wabariigi täissuitsuvorst - 200 g
  • Toorjuust - 200 g
  • Till – maitse järgi
  • Küüslauk - 5 g (1 küüs)
  • Laimimahl - 10 g
  • Värske tšilli - 10 g
  • Dijoni sinep - 10 g
  • Redis - 3 tk
  • Koorikleivakorvikesed 24 tk

Valmistamine:

Purusta täissuitsuvorst köögikutteri ehk purustajaga peeneks massiks. Sega saadud mass kokku hakitud tilli, küüslaugu ja värske tšilliga ning lisa toorjuut ja Dijoni sinep. Aseta kreem koorikleivakorvikestesse väikese lusika või pritskoti abil. Kaunistuseks lõika peale rediseviilud.

Copy
Tagasi üles