Lauri Laats Kõlvarti umbusaldamisest: poleks ette kujutanud, et Jüri Ratas läheb oravatele appi (9)

Postimees
Copy
Lauri Laats ja Mihhail Kõlvart.
Lauri Laats ja Mihhail Kõlvart. Foto: Taavi Sepp

Keskerakonna aseesimees ja riigikogu fraktsiooni juht Lauri Laats märkis Tallinna linnapeale Mihhail Kõlvartile (KE) esitatud umbusaldust kommenteerides, et tegemist on perspektiivitu protsessiga ning nii viiakse pealinn suuremasse ummikusse kui parlament.

«Umbusalduse algatajate retoorika käsitleb riigis toimuva kopeerimist Tallinnasse, mis peaks juba eos kõik pealinlased väga murelikuks tegema. Riigi tasandil on poliitikaga jõutud täielikku ummikusse ning uued algatused sisaldavad endas vaid maksutõuse,» ütles Laats.

«Umbusaldajad suudavad vaid lõhkuda, kuid töövõimelist linnavalitsust kokku ei saada. Piisava ülekaalu tagamiseks volikogus peab koalitsioon koosnema viiest väga eriilmelisest erakonnast, mil lihtsalt puudub võimekus koostöö tegemiseks. Tulemuseks oleks veel suurem ummik kui praegu riigikogus näha saame.»

Laats märkis, et süüdistuse sisu oli nii opositsioonile kui ka koalitsioonipartneritele teada juba koalitsiooni loomisel, nagu ka asjaolu, et Kõlvart on kahtlusest vaba. «Ja täna kasutavad endised Keskerakonna juhid seda süüdistust endiste kolleegide vastu,» lisas ta.

«Kahju, et meie endine kaasvõitleja Jüri Ratas läheb nüüd kaasa sellesama Reformierakonna sisulise toetamisega. Poleks ette kujutanud, et ta läheb Reformierakonnale appi. Aga eks ülejooksikutel tuleb katseaeg üle elada. Neid võib ka inimlikult mõista, nad olid Porto Francole laenu andmise aegadel juhtivatel kohtadel nii Keskerakonnas kui ka valitsuses ning üritavad nüüd vastutust hägustada.»

Laats meenutas, et sotside ridadesse kuuluv Raimond Kaljulaid lahkus Keskerakonnast just EKRE liidu pärast, täna on ta tema sõnul valmis looma aga linnavõimu koos EKREga ning lubab kaotada tasuta ühistranspordi ja erastada Tallinna Linnatranspordi ASi.

«Segaduse õhutamine pealinnas on eeskätt kasulik Reformierakonnale, et Kaja Kallase valitsuse ebaõnnestumistelt kas või hetkekski tähelepanu kõrvale juhtida. Oravad on paanikas, sest värske erakondade toetusuuring näitab Reformierakonnale neljandat positsiooni, mis on eurovalimistele vastu minnes neile väga-väga halvaks uudiseks.»

Üha uued ebaõnnestumised tähendavad Laatsi väitel Reformierakonna jaoks pragmaatilisi valikuid: kui Tallinna koalitsiooni lõhkumine ei õnnestu, tuleb muutus teha riigi tasandil ning Eesti 200 üle parda visata. «Tasub meenutada, et koalitsioonipartneri valitsusest minema saatmine on Reformierakonna valitsusi ikka saatnud,» kirjeldas Lauri Laats.

«Meenutan, et õigusvaidlus käib 2021. aastast saadik ja jätkub ka praegu. Tekib küsimus, mis on vahepeal muutunud. Kui Mihhail Kõlvart on isiklikult vastutav, siis peaks see kajastuma ka süüdistuses, aga nii see pole. Kutsun üles opositsionääre - laske õigusemõistjatel oma töö lõpuni teha. Halduskohtu otsus oli ju risti vastupidine.»

Tallinna linnavolikogu arutab teisipäeval, 26. märtsi hommikul erakorralisel istungil linnapea Mihhail Kõlvarti (KE) umbusaldamist.

Tallinna linnavolikogus on 79 liiget. Tallinna linnavolikogu 37 opositsiooni kuuluvat liiget andsid eilsel istungil üle linnapea umbusalduse. Kõlvarti kukutamiseks on vaja 40 häält.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles