Puhkuseidee: kevadine seiklusreis Tahkole, Soome Tuhande Järve Maale

Tahko Suusakeskus
Copy
Foto: Tahko Suusakeskus

Paljud teavad Tahkot kui üht Soome parimat suusakeskust, kuid üsna hästi hoitud saladus on see, et mitmekesiste võimalustega Tahko piirkond on ka suurepärane kevadreisi sihtkoht. Mida saab kevadel teha Tahko kandis?

Kesk-Soomes Kuopio linna lähedal asuv Tahko piirkond on kuulus oma looduslike mitmekesiste võimaluste poolest. Siin, Tuhande Järve Maaks kutsutud paigas on maalilisi järvi tõepoolest lugematu arv ning maastikud on kui loodud aktiivseteks välitegevusteks. Pole ime, et Tahko ja Kuopio kant on soomlaste endi poolt aastaringselt armastatud puhkusepiirkond ning et siia tullakse puhkama kaugelt ja lähedat.

Siin on mõned ideed, mida saab Tahkol teha just nüüd - kevadel.

Praegu saab veel suusatada! Suusahooaeg Tahkol kestab tänavu 21.aprillini. Siinsed nõlvad on kuulsad oma esmaklassilise hoolduse poolest. Tahko mäelt avanevad suusanõlvad suunaga itta ja läände ehk saad alati suusatada päikese käes. Nõlvasid on 25 ja neid leidub nii algajatele kui ka edasijõudnutele. Hea uudis tagasihoidlikuma reisieelarvega puhkajatele on aga see, et hooaja lõpus saab suusatada märkimisväärselt odavama mäepiletiga.

Foto: Tahko Suusakeskus

Lenda üle järve nagu lind! Mis tunne on järve kohal lendaval linnul? Seda saad omal nahal järele proovida Soome pikimal trosslaskumisel (zipline), sõites Tahko mäetipust alla üle Syväri järve. Möödunud aastal avatud zipline-laskumisel pakutakse närvikõdi aastaringselt. Rohkem infot Tahko Zipline koha leiad siit.

Matka mõnuga! Tahko ümbruses on hulgaliselt erineva pikkuse ja raskusastmega matkaradu. Kui oled vähegi matkausku, siis siinne maaliline loodus oma sopiliste järvede, mägede ja metsadega otse kutsub matkale. Matkaradu leidub igale maitsele – siin saab teha vahva mõnetunnise matka ja pikniku pere kõige noorematega või pakkida seljakoti mitmeks päevaks ning minna pikemalt järvede ja mägede vahele uitama.

Foto: Tahko Suusakeskus

Mitmekesised rattasõiduvõimalused. Tahko ümbruses on vinged mägirattarajad, kus saad oma oskused mõnusalt proovile panna. Kui sind võlub jalgrattaga liikumine, siis palun – rendi fatbike, maastiku- või elektriratas ja hulla täiega!

Foto: Tahko Suusakeskus

Tahko mäel asub Tahko Bike Park, kus mäest alla kihutamiseks on ratturitele 9 erineva raskusastmega laskumisrada. Eriti mõnusaks teeb asja see, et ratast ei pea seljas või käe otsas mäkke tirima, vaid üles saab minna liftiga ja keskenduda täielikult sõidumõnule.

Sauna – aga loomulikult! Saun on Soome kultuuri üks alustalasid. Lausa nii, et Soomes olevat mõnede allikate järgi saunu rohkem kui autosid. Mõelda vaid – 5 miljoni inimese kohta leidub Soomes koguni 2 miljonit sauna! Loomulikult ei saa Soome reis mööduda ilma korraliku saunatamiseta.

Tahko mäetipus asuv Metsaspaa oma saunade ja basseinidega on väga eriline, sest siin asuvad kõik saunad ja basseinid väljas, puulatvadest kõrgemal. Otse saunalavalt avanevad võrratud vaated Tuhande Järve Maale ning asjale lisab ehedust mõnus saunakütmise lõhn – nimelt on need saunad puuküttega.

Sekka ka tubaseid tegevusi. Kui ilm ei luba väljas tegutseda, siis leidub Tahkol küllaga ka tubaseid tegevusi. Mängi keeglit, pane end proovile siseseikluspargis, põgenemistubades või golfisimulaatoril.

Foto: Tahko Suusakeskus

Elav seltsielu ja palju sündmusi. Melu käib Tahkos mitte ainult turismi kõrghooajal, vaid pidevalt. Igal aastal esineb siin üle 200 artisti püstijalakoomikutest tuntud muusikuteni. Isegi nö rahulikematel toimub siin pidevalt erinäolisi üritusi. Näiteks aprilli ürituste nimekiri on väga kirju – näiteks 12.-13. aprillil leiab aset tõeline lumelauapidu Eero & HP Tuur ja võistlus Banked Slalom. Need üritused toimuvad tänavuse talvehooaja lõpus ja ongi kujunenud hooaja lõpupeoks.

Lihtne kohale jõuda

Tahko asub Soome keskosas ja siia on lihtne igast ilmakaarest erinevate transpordivahenditega tulla. Vahemaa Helsingiga on 540 kilomeetrit ja Eestist on Tahkole väga mugav sõita oma transpordiga. Selle poolt räägib loomulikult isikliku liikumisvabaduse asjaolu, kuid keskkonnasäästule mõeldes on hästi hea variant ka ühistranspordi kasutamine. Paljud Tahkole reisijad seda nii teevadki, sest bussi, rongi ja lennuühendus on hea.

Ükskõik, mis transporti plaanid kasutada, varu puhkuseks kindlasti piisavalt aega. Tahko võib Tallinnast vaadates tunduda küll nii lähedal, et käia seal ära nädalavahetuse jooksul, kuid soovitame jätta kohapeal viibimiseks rohkem aega, et saaksid puhkust maksimaalselt nautida.

Majutusvõimalused igale maitsele

Tahko ja selle ümbrus on kiiresti arenev turismipiirkond. Siin leidub lausa sadu erinevaid majutusepakkujaid ning võimalusi on tõesti mitmekesiselt – lihtsamast kodumajutusest luksushotellideni ning rendisuvilatest elamusmajutuseni välja. Pole vahet, kas tuled üksi, kallima, pere või sõpruskonnaga – siin leidub sulle kindlasti sulle sobiv majutus.

Alusta oma Tahko kevadreisi planeerimist siit.

Copy
Tagasi üles