HPV on terviserisk meie meestel ja naistel! Vaata, kuidas kaitsta ennast ja oma lapsi.

Copy
HPVst põhjustatud vähid on terviserisk nii naistel kui meestel
HPVst põhjustatud vähid on terviserisk nii naistel kui meestel Foto: AdobeStock

Eesti Vähiliit koostöös onkoloogide, günekoloogide ja infektsioonhaiguste arstide erialaorganisatsioonidega pööravad tähelepanu inimese papilloomiviiruse (HPV) ennetusele, mis aitaks vähendada viiruse laia levikut elanike seas ja selle tõttu kasvavat vähkkasvajatesse haigestumist Eestis. Oluline on edasi anda sõnum, et viirusega HPV nakatumise teel põhjustatud vähid on tänapäeval vaktsiiniga välditavad.

Iga 26-s vähk on saanud alguse nakatumisest viirusega HPV

Alates veebruarist saavad sarnaselt teiste Euroopa Liidu riikidega HPV vastu vaktsineerimise teel viiruse vastu riigi poolt kaitse mitte ainult tüdrukud, vaid ka poisid. Vaktsineerimine toimub oluliselt laiemas vanuserühmas kui varasemalt, nüüd saavad end tasuta vaktsineerida noored vanuses 12-18 eluaastat kaasa arvatud (varem vaid tüdrukud vanuses 12-14 eluaastat).

Eestis on iga 26-s pahaloomuline kasvaja põhjustatud HPV poolt, millesse nakatumine on tänapäeval vaktsiiniga välditav. HPVst on tingitud mitmed vähkkasvajad nagu emakakaela-, tupe- ja lahklihavähk naistel, sugutivähk meestel ning suuneelu- ja pärakuvähk meestel ja naistel. Lähemalt saab lugeda HPV portaalist.

Eesti Vähiliidu presidendi ning PERH-i onkoloog-ülemarst, dr Vahur Valvere sõnul on vähi puhul oluline kõik, kuid kõige tähtsam on ennetus. „Seetõttu on HPV nakkuse vähendamine ühiskonnas oluline osa riiklikust vähiennetuse kavast, mille eesmärgiks on nende haiguste elimineerimine,“ lausus dr Valvere.

Noored naised ja mehed

Eesti Kliiniliste Onkoloogide Seltsi tegevjuht, Tartu Ülikooli kliinikumi onkoloogia vanemarst-õppejõud ning Tartu Ülikooli lektor, dr Marju Kase sõnul tõdevad onkoloogid täna HPV-st põhjustatud vähkkasvajate olulist kasvu.

„HPVst tingitud pahaloomulise vähkkasvaja diagnoosi saanud patsient on pigem noor, 30-40-dates aastates tervisliku eluviisiga naine või mees, kellel on väikesed lapsed, töö ning hobid,“ tõdes dr Kase ja lisas, et onkoloogidel on ühine reaalne eesmärk, et kestev HPV nakkus, mis on välditav, vähipatsientide arvu ei kasvataks.

Eesti Onkoloogide Seltsi tegevjuht, PERH-i üldkirurg-ülemarst, professor Jüri Teras tõdes, et HPV-positiivsed vähid on oluline terviserisk nii meestel kui naistel. Võimalus saada viiruse vastu kaitse läbi vaktsineerimise on maailmas kättesaadav juba üle 15 aasta ning paljud riigid lülitasid HPV vastase vaktsiini oma riiklikesse programmidesse juba enam kui kümme aastat tagasi. „Kui algust tehti tüdrukutega, et vältida emakakaelavähki haigestumist, siis tänaseks on pea kõik Euroopa riigid lisanud vakstineerimisprogrammi ka poisid,“ lisas dr Teras.

Eesti Naistearstide Seltsi juht, Lääne-Tallinna Keskhaigla naistekliiniku ülemarst, dr Piret Veeruse sõnul puutub üle 80% inimestest oma elu jooksul mõne HPV viiruse tüvega kokku. Vaktsineerimise teel on võimalik vältida kestva HPV infektsiooni teket. Teisese ennetusena on oluline osaleda emakakaelavähi sõeluuringus, seda ka naistel, kes on vaktsineeritud.

Jätkuvalt kõrge emakakaelavähki haigestumine, suuneeluvähk kasvutrendis

Eesti Kolposkoopia Ühingu president, PERHi onkogünekoloog dr Aleksandra Šavrova tõi välja, et Eestis on naiste emakakaelavähki haigestumine jätkuvalt üks kõrgemaid Euroopas. Lisaks on Eestis sarnaselt muu maailmaga kasvutrendis HPVst tingitud suuneeluvähki haigestumine. Riikides, kus HPV vastane vaktsineerimine ja sõeluuringud on tõhusad, vähenevad emakakaelavähki haigestumised.

Kui emakakaelavähi ennetuseks on täiendavalt varane avastamine läbi sõeluuringu, siis teiste HPV-st põhjustatud vähkkasvajate puhul skriiningu võimalus puudub. Vaata lähemalt ennetusvõimaluste kohta HPV portaalist.

Vähidiagnooside taga on viiruse lai levik

HPVst põhjustatud vähidiagnooside kasvu taga on viiruse HPV kiire levik, tõdeb Eesti Infektsioonhaiguste Seltsi juht, PERH-i ülemarst talituse juhataja, dr Mait Altmets.

HPV on kõige sagedasem intiimsel teel leviv viirus maailmas. Viirused levivad inimeselt inimesele otsesel kokkupuutel naha- ja limaskestadega. HPV võib ka kõige väiksemate naha- või limaskesta vigastuste kaudu organismi tungida.

Dr Altmets lisas, et HPV vaktsiin ise viirust ei sisalda, vaid imiteerib selle kuju ning nõnda õpib meie immuunsüsteem viirust ära tundma ja looma nakatumise eest kaitseks antikehad. Seega ei ole võimalik, et vaktsiin haigust tekitaks.

Kõige tõhusam on vaktsineerimine vanuses enne seksuaalelu alustamist, kui organism ei ole veel HPV-ga kokku puutunud. Kuid vaktsineerida soovitatakse ka hilisemas eas perearsti juures, kui inimene on seksuaalselt aktiivne. Kuni 18. eluaastani kaasa arvatud katab kulud riik.

„Mida rohkem noori saab võimaluse end riikliku programmi alusel vaktsineerida, seda vähem saab viirus ühiskonnas levida ja nakatumisega haigust põhjustada,“ lisas dr Altmets.

Märtsis toimub HPV teadlikkuse nädal eesmärgiga pöörata tähelepanu ja tõsta teadmisi ennetusvõimalustest. Teemanädala eestvedaja on Eesti Vähiliit koostöös HPV ennetusega seotud arstide organisatsioonidega: Eesti Kliiniliste Onkoloogide Selts, Eesti Onkoteraapia Ühing, Eesti Onkoloogide Selts, Eesti Kolposkoopia Ühing, Eesti Naistearstide Selts ja Eesti Infektsioonhaiguste Selts. Lisainfot vähiennetuse kohta leiad Eesti Vähiliidu veebilehet cancer.ee ning riikliku vaktsineerimisprogrammi teemal vaktsineeri.ee/et/hpv.

Lisainfo ja võimalused HPV vastu vaktsineerimiseks leiad HPV portaalist.

Copy
Tagasi üles