Karjäär Eesti suurimas logistikaettevõttes Smarten Logistics: kiire ja täpne komplekteerija võib teenida väga korralikku palka

Smarten Logistics
Copy
Foto: Erik Riikoja

Pealtnäha habras, ent sitke ukrainlanna Valentyna juhib suures laoruumis mängleva kergusega elektritõstukit ja paigutab alustele suuri kaubakaste. Tema jaoks on see nagu Tetrise mäng, kus igale klotsile tuleb leida õige koht. Kõigest aasta tagasi asus ta tööle komplekteerijana Eesti ühes suurimas logistikaettevõttes Smarten Logistics. Nüüdseks on Valentyna komplekteerijate tiimijuht ning ettevõtte üks hinnatumaid töötajaid.

Enne Smartenisse tulemist oli Valentynal komplekteerijana töötamise kogemus juba olemas, aga tookord ei pidanud tervis vastu ning ta pidi töölt lahkuma. Naine läks paariks kuuks tagasi kodumaale Ukrainasse, aga Eestisse naastes polnud töökoht enam alles ja tuli hakata otsima uut.

Mõeldes põhjusele, miks ta otsustas just Smarten Logisticsisse komplekteerijaks kandideerida, toob Valentyna välja selle, et hommikuti tööle sõites möödus ta alati Smarteni laost, see tundus kuidagi oma ja tuttavlik ning järgmine loogiline valik.

Alguses siiski kõik nii sujuvalt ei läinud. Valentyna ootas kandideerimisavaldusele vastust, aga seda ei tulnud ega tulnud. Smartenisse tööle saamine oli ikkagi õnnelik juhus, sest kui naine viimaks rämpspostkasti kontrollis, ootas teda seal juba paar nädalat tagasi saabunud kiri värbamisspetsialistilt, kes teda just selsamal päeval ettevõttesse ekskursioonile kutsus. Naine haaras kohe telefoni ja leppis kohtumise kokku. Kõik meeldis ja sobis ning juba järgmisel nädalal alustas ta Smartenis mentori juhendamisel tööd.

Foto: Smarten Logistics

Komplekteerija DNA

Lihtsalt öeldes on komplekteerija laotöötaja, kelle ülesanne on kaupade komplekteerimine ja pakendamine. Komplekteerimine toimub vastavalt tellimustele ning töötamisel on abiks skänner ja elektriline komplekteerimiskäru, mis ei vaja eriluba ja mille kasutamise väljaõpe toimub Smartenis kohapeal.

Küsimusele, mis Valentynale komplekteerija töö juures enim meeldib, vastab ta, et kõige rohkem naudib ta kauba paigutamist alustele. Ta on äärmiselt süsteemne ja olemuselt pedant ning tööd alustades on tal juba pilt silme ees, kuidas kaup sinna kõige paremini panna. Kõige keerulisem oli tema sõnul harjuda raskuste tõstmisega, sest sedagi tuleb ette, aga ka selle jaoks on ta praeguseks omandanud õiged töövõtted, et tervist hoida.

Hea tööpäeva saladus peitub Valentyna arvates põhjalikus ettevalmistuses. Hommikul võtab ta komplekteerimiskäru ja vahetusevanemalt tellimuslehed ning paneb kõik töövahendid valmis. Päevad on erinevad, aga Valentyna on märganud, et kui esimese tellimusega sujub kõik ladusalt, läheb terve päev hästi. Komplekteerijale tarvilike isikuomadustena nimetab Valentyna täpsust, kohusetundlikkust ja suurt pingetaluvust, sest töö pole vaimselt ega füüsiliselt kerge. Samuti peab tagataskus olema elementaarne matemaatikaoskus.

Smarteni töötasusüsteemiga on Valentyna rahul. Ettevõte maksab komplekteerijatele motiveerivat tulemustasu ning kui teha tööd kiirelt ja efektiivselt, on normtundidega võimalik teenida väga korralikku palka, räägib naine.

Ettevõtte tasustamissüsteem on Valentynat innustanud isegi oma töömeetodeid muutma. Kui esialgu võttis tal omajagu aega, et laoruumiga tuttavaks saada, siis praeguseks tunneb ta seda keerukat süsteemi läbi ja lõhki. Kuigi kauba komplekteerimislehega on alati kaasas ka soovituslik liikumistrajektoor, siis vahel teeb ta muudatusi, kui arvab, et töö niimoodi kiiremini tehtud saab. Algajatel komplekteerijatel ei tasu Valentyna arvates siiski uusi tööviise leiutama hakata ja neil soovitab ta järgida kogenud mentorite juhiseid.

Foto: Smarten Logistics

Hüppelaud tulevikku

Selliseid innustavaid edulugusid, kui suur töötahe ja pühendumus viivad karjääriredelil ülespoole, on lisaks Valentynale veelgi, räägib ettevõtte kommunikatsioonispetsialist Lisanna Ehavere ning lisab, et mitu nende endist spetsialisti töötab praegu juhtival ametikohal. Ettevõttena tunnevad nad uhkust, et suudavad pakkuda sobivat keskkonda ja toetust selliste karjäärivõimaluste loomiseks.

Lisanna sõnul on ettevõttesisesed karjäärivõimalused üks nende prioriteet. Osa töökuulutusi ongi ainult ettevõttesisesed ja võimalusel eelistatakse enda töötajaid. Ettevõttena väärtustab Smarten Logistics initsiatiivi, julgust uusi väljakutseid vastu võtta ja soovi pidevalt areneda.

Praegu töötab Smarten Logisticsis pisut üle 300 töötaja ning positsioone on kokku 75. Näiteks on ametis laospetsialistid, kleepijad-pakkijad, tagastuste vastuvõtjad, transpordioperaatorid, kokkutõstjad ja komplekteerijad, ilma kelleta õige kaup mitte kuidagi kliendini ei jõuaks.

Mõeldes sellele, millega Smarten veel silma paistab, toob Lisanna välja sisseelamise ehk nn mentorprogrammi, mis on uutelt töötajatelt alati kiita saanud. Mentorid, kelle positsioon on Smartenis muide täiesti eraldiseisev ametikoht, on kogenud komplekteerijad, kelle põhitöö ongi uute töötajate väljaõpetamine, vanade olijate toetamine ning osalemine efektiivsuse tõstmises. Väljaõppes räägitakse tööohutusest, sealhulgas ohututest töövõtetest, töövahendite kasutamisest, komplekteerimise reeglitest ja põhimõtetest ning tööprotsessidest. Õppe põhimõte on «lihtsamast raskemaks» ehk alustatakse kergemate projektidega ning liigutakse keerukamate komplekteerimiste poole. Ka Valentyna, kellest tänaseks on saanud komplekteerijate tiimijuht, soovib end tulevikus proovile panna just mentorina.

Foto: Smarten Logistics

Oskused on õpitavad, aga inimene peab sobima

Pannes kaalukausile erialase kogemuse ja isikuomadused, tõdeb Lisanna, et kuigi uute töötajate valimisel peetakse teadmisi ja oskusi oluliseks, siis veelgi tähtsam on isiklike väärtuste ja suhtumise sobivus ettevõtte kultuuriga. «Usume, et enamikku oskuseid on võimalik õpetada, aga põhiväärtuste ja hoiakute kujundamine on märksa keerulisem,» räägib ta ning lisab, et positiivne töökultuur ei rikasta mitte ainult Smarteni töökeskkonda, vaid parandab otseselt ka ettevõtte teenuste kvaliteeti ja klientide rahulolu.

Komplekteerijal on varasem lao- ja füüsilise töö kogemus siiski eeliseks. Spetsiifilisi oskusi ja töövõtteid õpetatakse küll kohapeal, ent kui inimene pole suure keeruka laohoonega varem kokku puutunud, võib ta lausa ehmuda, räägib Lisanna. Kogenud laotöötaja juba teab, et ladu ei ole lihtsalt hoiuruum, vaid keerukas süsteem, mis nõuab täpsust, kiirust ja oskuslikku koordineerimist.

Lisanna ja Valentyna tõdevad üksmeelselt, et Smarten on nende jaoks rohkem kui ainult töökoht, sest lisaks tööle pakub ettevõte palju muudki. Koos tähistatakse sünnipäevi ja tööjuubeleid, korraldatakse tiimiüritusi, võetakse ette sportlikke väljakutseid vingete auhindade peale, tunnustatakse silma paistnud töötajaid ja koolilõpetajaid. Meeles peetakse ka kõige pisemaid smartenlasi: kõigile 1. klassi minevate laste vanematele pakutakse võimalust veeta päev koos perega ja kooliminejale tehakse väike kingitus.

Uuri lähemalt ja kandideeri: https://www.smarten.ee/too-ja-karjaar/

Copy
Tagasi üles