Stera Eesti tegevjuht: heal töötajal peab olema tahe tööd teha, ülejäänu on õpitav

Stera Eesti
Copy
Foto: Stera Eesti

Rahvusvahelisse tehnoloogiakontserni Stera Technologies OY kuuluva Stera Eesti tegevjuhi Lauri Rohtoja hinnangul areneb tehnoloogia tänapäeval nii kiiresti, et on lootusetu leida n-ö valmis töötajat. Seetõttu värbab Stera Eesti töötajaid, kellel on tööst baasteadmised ning kes on valmis õppima ja tööd tegema.

Stera Eesti kuulub Soome suurde tehnoloogiakontserni, millega täpsemalt tegeleb Stera Eestis asuv tehas?

Stera Eestil on päris pikk ajalugu. Ettevõte tegutses varem Elektromet Saue nime all. 2007. aastal sündis Soomes kolme tehnoloogiaettevõtte liitumise tulemusena Stera kontsern ja sellega muutus ka Eesti ettevõtte nimi Steraks. Praegu tegutseme Tallinna külje all Allika tööstuspargis. Toodame teraskonstruktsioone, tõsteseadmeid, juhtmeköidiseid jne. Ühtekokku anname tööd 250 inimesele.

Ettevõtjad räägivad nagu ühest suust, et oskustöölisi tuleb tiku-tulega taga otsida. Kui keeruline oli Steral leida metallitöölisi, kuna tegemist pole noorte seas just kuigi populaarse valdkonnaga?

Meil oli pikka aega tööjõudu raske leida. Kuid siis jõudsime järeldusele, et tegeleme probleemiga, mille olime ise endale tekitanud. Varem keskendusime sellele, et leida väga hea oskustööline. Paraku on nii, et igal tootmisel on oma eripära ja meil pole võimalik täielikult rakendada mõne kõrgelt kvalifitseeritud oskustöölise oskusi. Tulemus on, et kuna me ei rakenda teda täielikult, hakkab tal ühel hetkel igav ja ta lahkub. Pole ju mõtet palgata kosmonauti, kui pole pakkuda kosmonaudile väärilist tööd. Kaks aastat tagasi otsustasime hakata palkama neid, kes soovivad tööd teha ja kelle siis ise välja õpetame.

Seega võib ettevõttesse kandideerida igaüks?

Päris nii see pole. Peab olema soov tööd teha ja soovituslikult tööharjumus. Samuti avatud meel ja lai silmaring. Kui need tingimused on täidetud, siis koolitame uue töötaja välja oma sisemises koolitusprogrammis.

Kuidas see välja näeb?

Kui meil on vakantsid olemas, võtame sobivate kandidaatidega ühendust ja tööle asumisel on meil esmalt sissejuhatav koolitus, mis aitab uuel töötajal sisse elada meie meeskonda, tutvustab tööohutust jne. Seejärel saab uus töötaja koolitaja, kes aitab teda kõigis küsimustes. Kord kuus teeme hindamise, et kaardistada töötaja oskuste arengut. Pärast katseaja läbimist siseneb uus töötaja meie n-ö oskusmaatriksi maailma, millele on meie ettevõttes üles ehitatud ka palgasüsteem. See on väga lihtne: mida rohkem sa enda arengusse panustad, mida rohkem oskusi sul on, seda kõrgem on ka tunnitasu. Me igati julgustame ja innustame töötajaid oma oskusi edasi arendama ning uusi oskusi omandama. Püüame olla oma meeskonnale hea partner, hoides meil töötavate spetsialistide sissetulekut valdkonna mediaantasemel või sellest kõrgemal.

Tänapäeva kiiresti muutuvas maailmas teisiti üks edukas ettevõte käituda ei saagi?

Tehnoloogia arenemise kiirus on viimase viie aasta jooksul kahekordistunud. Olen enda lastele öelnud, et ma ei tea, kuhu on tehnoloogia jõudnud siis, kui nemad kooli lõpetavad. Aga kindlasti tuleb õppida reaal­aineid, need reeglid ei muutu kunagi. Seega pole meil enam mõtet otsida valmisspetsialiste, neid enam pole. Kui keegi noor spetsialist on näiteks viis aastat tagasi lõpetanud kooli, kuid pole ennast vahepeal täiendanud, siis tema teadmised vajavad juba värskendamist.

Lisaks professionaalsele arengule, milliseid hüvesid pakub Stera Eesti oma töötajatele?

Meie Steras tahame, et töötajad tunneksid end tööl hästi ja neil oleks meeldiv tööle tulla. Üks meie tähtsamaid eesmärke on töörahulolu. Hoolitseme oma töötajate tervise ja töövõime eest, et tagada turvaline ja meeldiv töökollektiiv.

Meil on sporditoetus ja tervisetoetus, kus töötervishoiu spetsialist hoiab töötajate tervisel silma peal. Kui on vaja mingeid protseduure, näiteks massaaži, siis suunab neid sinna. Loomulikult peame oma kolleege meeles tähtpäevade või oluliste perekondlike sündmuste puhul.

Tänapäeval on tähtis ka teadmine, et ettevõte panustab ressursside tõhusamale kasutusele ning seeläbi ümbritsevasse keskkonda. Meil on kasutuses päikeseenergia, osalesime ettevõttega ressursitõhususe projektides, mille käigus oleme soetanud uusi väiksema energiakulutusega seadmeid.

Stera Technologies AS – osa rahvusvahelisest kontsernist

Stera Technologies OY on Soome kapitalil põhinev rahvusvaheliselt tegutsev tehnoloogiaettevõte, millel on seitse tehast: kuus Soomes ja üks Eestis. Eestis asuv ettevõte, Stera Eesti ehk ametliku nimega Stera Technologies AS asub Allika tööstuskülas, 10–15minutise sõidu kaugusel Õismäelt. Ettevõte alustas tegevust Eestis 2006. aastal Sauel asuvas tehases, nüüdseks on ettevõtte tootmises ja laos kokku 12 000 ruutmeetrit pinda. Allika tööstuspargis alustati tööd 2017. aastal, tehas toodab metallkonstruktsioone ja juhtmeköidiseid ning tegutseb rahvusvahelises allhanketööstuses.

Ettevõtte toodangust leiab tooteid, mis kaaluvad 10 grammi, ja konstruktsioone, mis kaaluvad mitu tonni. Eesti tootmisüksuses tegeletakse metalli lõikamise, painutamise, keevituse, värvimise ja koostamisega. Juhtmeköidiseid toodetakse masstoodanguna Stera kontsernis ainsana Eestis. Investeerime igal aastal tehnoloogia kaasajastamisse ja töötajate koolitusse, et tagada meie jätkusuutlik areng.

Aastas kasutab ettevõte oma toodanguks üle 4000 tonni terasmaterjale, ligemale 2600 kilomeetrit juhtmeid ning üle 500 kilomeetri kaableid. Steras valmistatud tooteid võib kohata energeetikas, tõste- ja transpordiseadmetes, liftides. Steras on näiteks valmistatud Tallinna lennujaama maabumissillad. Ettevõte annab tööd 250 inimesele, kellest 190 töötab ettevõttes töölepinguga ja 60 on läbi tööjõurendi. Müügikäive oli Stera Technologies AS-il 2023. aastal 27 miljonit eurot. Ettevõttes räägitakse neljas keeles – eesti, vene, inglise ja soome.

Foto: Stera Eesti

Jan-Eriku lugu: puhtast lehest töödejuhatajani

Alustasin tööd Steras 2018. aasta juunis. Tööpakkumise sain tuttava kaudu, kes mainis, et Steras leiab alati töökoha. Olin tookord 20-aastane, omandamas neljanda taseme kutseõpet mootorsõidukitehnikuks ja kulude katmiseks oli vaja teenida tulu. Sai selgeks, et see on ideaalne töökoht kooli kõrvalt töötamiseks.

Mul puudus täiesti kogemus metallitööstuses ning pidin alustama nullist. Tööle asudes hakkasin õppima ja töötama väiksemal painutuspingil. Mulle meeldis see töö ning sain enda arvates hästi hakkama, olen alati olnud kiire õppija. Järk-järgult hakkasid huvi pakkuma ka teised painutuspingid. Aastaks 2019 olid mul juba selged Amada ja Cone painutuspingid. Tänu sellele suutsin tööd teha seal, kus seda vaja oli. Lisaks aitasin kaasa parendustegevustele ja tegelesin ka keerukamate töödega.

2021. aastal sain hakata oluliseks lüliks osakonna töödejuhataja ja operaatorite vahel, kus olin töödejuhataja parem käsi ja vajadusel asendaja. Aitasin suunata töid painutusosakonnas ja juhendasin töötajaid paremate töötulemuste saavutamiseks. Olin alati valmis aitama ideede ja nõuga, et töö võimalikult efektiivselt tehtud saaks. Kuna olin tööl hästi silma paistnud, pakuti mulle 2022. aastal võimalust hakata juhtima lehekeskuse osakonda.

Jällegi, töö oli minu jaoks suhteliselt uus, kuna ma ei olnud ise selles osakonnas töötanud, kuid varem olin väljakutsetega hästi hakkama saanud, seega otsustasin proovida. Osakonna juhtimine oli alguses väljakutsuv ja stressirohke, kuid ajapikku hakkas töö sujuma. Siinkohal tuleb tänada toetavaid kolleege ja head juhti!

Pool aastat hiljem lisandus lehekeskuse osakonnale ka plasmaosakonna juhtimine ning sain vastutust veelgi juurde.

Kõige suurem katsumus oli alguses töötajatega suhtlemine, kuna vastutan osakondade eest, kus enamik töötajaid räägivad vene keelt. Samas on see andnud mulle võimaluse ja pannud mind pingutama, et oma vene keele oskust arendada, ning nüüd saan töötajatega ilusti suheldud.

Praegu ongi minu juhtida kaks osakonda: plasmaosakond ja lehekeskus, kus töötab üle 30 töötaja. Koordineerin nende osakondade tööd, koostan töögraafikuid, lahendan probleeme ja tegelen kõige muuga, mida töödejuhataja tegema peab. Olen nelja aastaga näidanud, et tavatöötajast on võimalik saada töödejuhatajaks, kui vähegi ise ambitsioonikas olla ning selle nimel pingutada ja kõvasti tööd teha.

Vaata lähemalt www.stera.com

Copy
Tagasi üles