Tallinna kesklinnas avas uksed ehtsate Pärsia vaipade salong

Copy
Foto: PersianDreams OÜ

Varakevadel avas Tallinnas aadressil Liivalaia 40 uksed uus kauplus-showroom Persian Dreams, mis toob Eestisse ehtsaid Pärsia vaipu otse nende ajaloolisest piirkonnast Lähis-Idast. Salongi hing ja perenaine Marziyeh Babari ehk sõpradele lühidalt Mina kolis abikaasaga Eestisse paar aastat tagasi ning nüüd leiti võimalus, kuidas Mina kodumaalt ehtsat vaibakunsti Eesti kodudesse tuua.

Esmalt seostub ilmselt eestimaalastel Pärsia vaip suure punase, tihtilugu seintele kinnitatud dekoratiivse elemendina. Salongi perenaine näitab erinevaid stiile, materjale, mustreid ja värve, mida autentsete Pärsia vaipade puhul kasutatakse. Värvivalikus on nii-öelda klassikalist Pärsia punast, aga ka malbemate toonidega vaipu, mis sisaldavad kollakas-kuldseid, mündirohelisi, helesiniseid ning isegi roosasid lõngu.

Eestisse tõi vabaduse soov

Mina ja tema abikaasa kuulsid Eesti kohta oma sugulastelt ning esimest korda külastati Tallinna 2022. aasta juulis, kui väljas oli ilus suvi ning üsna pea tekkis mõte siia püsivalt elama asuda. “Pole saladus, et minu kodumaal on äärmiselt keeruline olukord. Mulle ei meeldi minu koduriigis kehtiv poliitiline režiim ja piirangud ning tahan elada vabas ühiskonnas, kus puudub valitsusepoolne usu pealesurumine ja naiste õigusi ei piirata. Minu jaoks on kodumaa kultuur eraldi seisva tähendusega, seal kehtivast riigikorrast. Kui olime vaid kuu aega Eestis veetnud, saime juba aru, et siinsed inimesed ja ühiskond on midagi väga erilist. Meil oli ka teisi valikuid, kuid Eesti võitis kiirelt meie südame“, kirjeldab Mina esmakokkupuudet. “Aga muidugi, kui tulime siia, et asuda elama püsivalt, siis mõned kuud hiljem oktoobris, oli ilmaga juba hoopis teistmoodi olukord, mis vajas pisut harjumist.” (naerdes – toim.)

Selgub, et vabadus ettevõtet luua ja seda arendada ei ole kõikjal maailmas iseenesestmõistetav. Äri loomine ning haldamine olid endisele, pea 20-aastase staažiga kodumaa pealinnas asuva Inglise Instituudi juhatajale uueks väljakutseks: “Persian Dreams’i loomist inspireerisid Eesti kodud. Kusjuures see on midagi väga euroopalikku ja meie jaoks pisut humoorikas seik siia kolides, et külalistele esitletakse oma kodu kõiki tubasid. Minu kultuuris see tavaks pole, kuid see on väga tore, et inimesed näitavad uhkusega oma kõige armsamat kohta. Meid inspireeris just see Eestisse ehtsate Pärsia vaipade toomist”, kirjeldab naine, kes märkas kodudes väga palju tühjasid pindu ja vähest mustrilisuse kasutamist. Lisaks jäi silma ka vähene vaipade kasutus kodudes ja nende eesmärk tundus rohkem dekoratiivelemendina.

Mina selgitab, kuidas vaibad on Lähis-Idas mõistagi teistsuguse funktsiooniga. Vaipadega kaetakse seinu ja need on kõikjal põrandal nii pealkäimiseks, istumiseks kui puhkamiseks. Need on integreeritud kõikidesse tubadesse ning loovad õdusa keskkonna. Eesti kodudes on vaipadel juba kliimast tulenevalt pisut teistmoodi rõhuasetusega väljundid. “Vaibad on objektid, mis toovad soojust, õdusust, pehmust ja värvi inimese kõige olulisemasse keskkonda. Pärsia vaibad salvestavad ja hoiavad soojust, mis on jahedamas kliimas väga oluline. Lisaks, nagu iga tekstiil, nii ka vaibad vähendavad kaja ning muudavad kodu hubasemaks. Nii on vaipadel lisaks esteetilisele ilule ka praktiline väärtus.

Mis on vaiba ja Pärsia vaiba vahe?

Vaipade kudumine pole oma olemuselt midagi uut ka eestlastele. Kangastelgedel on vaipu kootud aastasadu ning maailmas ulatuvad vihjed esimeste vaipade loomisele juba 6000 aasta taha. “Kõige vanem säilinud vaip on umbes 4000 aastat vana ning enamus sellealaseid teadlasi kinnitavad, et tegemist on justnimelt Pärsia vaibaga. Vaibakunst on midagi, mida on antud aastatuhandeid põlvest põlve edasi. See on nagu keel ning vaibakunsti tekkel pole mitte mingit seost poliitika või religiooniga – käsitööoskus on sellest palju vanem,” räägib Mina.

Mina jutustab, kuidas esimesed Pärsia vaibad jõudsid Euroopasse läbi Aleksander Suure vallutusretkede ja vaibakudumisoskus mauride vallutusretkede käigus 10. sajandil ja esimeste Ristisõdade ajal, kui naasvad rüütlid viisid Pärsia vaipu tagasi kodudesse. “Tänapäeval on vaibad väga populaarsed mõistagi Pärsia lahe ja Kaspia mere äärsetes riikides, kuid ka näiteks Jaapanis, USA-s ja Saksamaal,” kirjeldab Mina. „Huvitava faktina sooviksin mainida, et vaatamata olukorrale, kus Araabia poolsaare riigid toodavad ka ise vaipu, ostetakse siiski, näiteks oluliste ehitiste jaoks, rikaste naftašeikide ja isegi sultanite poolt vaibad Iraanist. Maailma suurim Pärsia vaip (The Carpet of Wonder), mis asub Omaani pealinnas Muscatis Sultan Qaboos mošees, on valminud käsitööna Iraanis.

Peamine erinevus Pärsia ja Pärsia-stiilis vaipade vahel on päritolupiirkond, värvid ning tehnika. “Pärsia vaibad kuuluvad UNESCO kultuuripärandi nimistusse. Vaipu iseloomustab põlvest-põlve edasi antav tehnika ning oskus, mille puudumist imitatsioonidel on kerge märgata.”

Mina osutab vaibale ning toob esile, et vaipade puhul räägitakse lõngade tihedusest: “Pärsia vaipadel räägitakse tihedusest sõlmede alusel ühe ruutsentimeetri kohta. Kui imitatsioonidel on ühe ruutsentimeetri kohta tavaliselt 5 sõlme, siis autentsetel vaipadel on neid 15 ja rohkem ehk need on tihedad, vastupidavad ja seetõttu ka detailirohked. Vaiba tiheduse alusel on küllaltki lihtne vahet teha, kas tegemist on ehtsa Pärsia vaiba või Pärsia-stiilis vaibaga, mis on tehtud nt Türgis, Hiinas või Indias. Samuti ei kasutata nende valmistamisel üldiselt õigeid materjale, nagu siid ja akrüül, seega vaipadel puudub läige ja need pulstuvad kiiresti.”

Luksuskaup või mitte

Eestlase jaoks tekitavad sõnad siid ja kudumine koheselt tunde, et tegemist on kalli luksustootega, kuid selle kummutab Mina üsna kiiresti: “Arvestades seda, et Euroopas müüakse päris palju vaipu originaalide defitsiidi pärast üsna kallilt, siis ehtne Pärsia vaip on tegelikkuses praktiline ja taskukohane. Seda enam, et materjalina kasutatakse siidi, villa ja akrüüli, mis tagavad vastupidavuse ning sobivad ka allergikutele.” Siidi, villa, akrüüli ja nende koos kasutamisega saavutavad Pärsia vaibad ka läike, mida näeb vaid palja silmaga ning fotole tabamine on keeruline.

Enda kodule unikaalne ja täpselt sobiv Pärsia vaip

Tallinna Persian Dreams’i salongis on olemas lisaks toodetele ka näidismudelid ning kataloogid, mille alusel on võimalik tellida endale sobiva värviskeemi, mustri ja suurusega vaip. Endale meelepäraselt kujundatud vaiba tellimisega läheb umbes kolm nädalat ning vaibad tulevad otse tootjalt. Kohapeal asuvaid tooteid saab mõistagi kohe koju kaasa osta.

Kõige olulisemaks peab Mina just kohapeal vaipade nägemist ja katsumist ning nende ilu kogemist. “Me elame ajastul, kus me disainime oma kodusid ja eluruume Pinterest’i ja moodboard’idega ekraanidel, kuid ehtsa Pärsia vaiba ilu ja pehmust peaks igaüks ise kogema.”

Kui plaanis on kodu sisustamine või värskenduskuuri läbiviimine, siis soovitab Mina kaasa võtta toa dominantsed värvid õige vaiba leidmiseks. Näiteks elutoa puhul on üldiselt diivani, kardinate ja seinte värv harmoonias, mida saab Pärsia vaip edasi kanda. “Meil on kogemusi, kuidas ka lastetuppa on toodud pehmust ja ilu, sest värvide valikus on ka näiteks heleroosa ja sinine, mis sobivad lastetuppa ideaalselt. Kuna paljudel eestlastel on ka maa-ja suvekodud, siis sinna sobivad kollakad ja helehallikad toonid, mis toovad valgetesse suvepäevadesse helgust.”

Mina näitab erinevaid vaipu, mis on Liivalaia salongis olemas. Nende hulgas on teada ja tuntud punane pärslane kui ka sügavsiniseid vaipu, mis meenutavad ookeanisügavust. Helgemad kollakad ning vesihallid vaibad annavad hoopis teistmoodi tunde ja tekitavad ruumi avarust. “Ning vaadake, kui lihtne on näiteks siidist vaipu rullida ja voltida. Need on tõepoolest kerged ning ei teki mingit murdejoont.”

Mina annab ka mõned näpunäited, mida vaiba valimisel silmas pidada, et tulemus oleks ideaalne:

  • Mõtle vaiba suuruse peale ja arvesta, kui suure pinna peaks see katma;
  • Mis on ruumi peamised värvitoonid ning kas vaip peaks tekitama kontrasti või jätkama värviskeemi;
  • Millist meeleolu ja tunnet peaks vaip edasi andma – kas tegemist on näiteks lastetoa, kabineti, söögitoa, koridori või elutoa vaibaga;

Sõltumata sellest, kas vaibal kõnnitakse igapäevaselt palju või vähe, on Pärsia vaibad väga vastupidavad ning nende ilu kestab aastakümneid. Kuna Eestis on ka paljud kodud põrandaküttega, siis Pärsia vaibad sobivad sellega suurepäraselt. Talviti hoiavad vaibad soojust, muutes kodud hubasemaks. Samuti ei pea kartma neid tolmuimejaga puhastada ning soovituslik on lasta vaipa iga paari aasta tagant pesta vaibahooldus firma poolt, et pikendada välimuse püsimist.

Tulevikuplaanid

Mina näeb oma tulevikku kindlasti Eestis ning pärast esimese salongi avamist on tekkinud ka juba järgmised mõtted, kuidas Persian Dreams’i arendada. “Mõistagi ootame alustuseks kõiki meie vaipadega tutvuma ja neid oma silmaga vaatama. Olen ka ise väga palju salongis kohal, et külastajatele vaiba valikul igakülgselt nõu anda. Kuigi ma alles õpin eesti keelt ja hetkel veel räägin peamiselt inglise keeles, on salongipersonali abiga võimalik kõiki tekkivaid küsimusi koos arutada. Senine tagasiside on olnud väga positiivne ning näen ehedat vaimustust inimeste silmades, kui nad esimest korda päris Pärsia vaipa näevad.”

Tuleviku koha pealt mõtiskleb Mina hetkel, kuidas tuua teisigi idamaiseid kodusisustuselemente Eestisse. Hetkel on mõttes näiteks nii hõbedast kui ka vasest lauanõud, kardinad ja muud dekoratiivtooted. Ning nagu eelnevalt mainitud, on Mina alati valmis andma nõu, kuidas leida kodusisustusega kokkusobiv ja ka ühtlasi praktiline, imeilus ning ehtne Pärsia vaip.

Copy
Tagasi üles