VIDEO Kolonel Rebo: lääne lubatud laskemoona viibimine tekitab Ukrainale suuri probleeme

Postimees
Uuendatud 12. aprill 2024, 13:16
Copy

Kaitseliidu peastaabi ülem kolonel Eero Rebo rääkis reedel kaitseministeeriumis toimunud pressikonverentsil, et Ukrainale valmistab probleeme läänest lubatud suurte laskemoonatarnete viibimine ja järjest rohkem annab tunda ka sõdurite väsimus.

«Hetkeseisuga siiski märke sellest, et Ukrainas oleks mingisuguseid planeerimata taandumisi või et mõni üksus keelduks lahingusse minemast,» ütles Rebo.

Rindel jätkuvad pidevad lahingud, enamasti Luhanski ja Donetski suundadel. Vene relvajõud on korraldanud roodu ja pataljoni suuruste üksuste mehhaniseeritud rünnakuid, mille käigus on nad saanud märkimisväärseid kaotusi. Rebo sõnul on maa kevade edenedes tahenenud ja ilmselgelt on Venemaa hakanud üritama korraldada suuremate soomusüksuste rünnakuid.

«Vene Föderatsioon ei ole kaotustest hoolimata rünnakutempot kaotanud ja nad hoiavad märkimisväärset initsiatiivi. Sellega üritavad nad panna Ukraina relvajõud keerulisse olukorda ja saavutada taktikalisi väikesi edenemisi,» ütles Rebo.

Paralleelselt Ukraina üksuste ründamisega on Venemaa jätkanud tsiviilelanikkonna terroripommitamist, mille tõttu on Venemaa evakueerimas piirialadelt tsiviilelanikke. Ukraina on omakorda andnud edukaid vastulööke erinevatele Venemaa militaarotstarbega lennuväljadele ja naftatööstusega seotud objektidele.

Rebo sõnul on Vene relvajõud edenenud Luhanski suunal Kreminna ja Lõmani vahelisel alal, selle nimel on nad hinnanguliselt kaotanud sadakond soomukit, sealhulgas ka tanke. «Vene pool räägib sotsiaalmeedias sellest, et sealt vahetatakse üksusi välja, mis tähendab seda, et olemasolevad on läbi põletatud ja tuuakse uusi asemele,» ütles Rebo.

Donetski suunal on venelaste pealetungi fookus olnud Bahmuti ja Avdiivka piirkonnas. Praegu on venelased keskendunud Bahmutist läänes asuva Tšassiv Jari asula vallutamisele, üritades korraldada sama, mis Avdiivkas ehk hakata asula piiramisrõngasse ja suruda sellega ukrainlased välja.

«Seal käivad peamiselt roodusuuruste mehhaniseeritud üksuste lahingud, millega üritatakse Tšasiv Jari asulat ümber haarata või siis edeneda selle äärelinnadesse. Samas me teame kindlatest allikatest, et ukrainlased on Tšassiv Jari asulas sees ja tugevalt kaitstud,» rääkis Rebo.

Avdiivka ja Marinka ümbruses on Venemaa on edenenud Pervomaiskoje asula piirkonnas.

Hersoni juures hoiab Ukraina Dnepri jõe kaldal jätkuvalt sillapead, mis on tugeva kaugtule ja muude rünnakute objekt. Rebo sõnul toimuvad sellel rindelõigul pidevad kokkupõrked ja seda mitte ainult kaugtule, vaid ka otse manööverüksustega. Märkimisväärseid muudatusi territooriumis pole seal olnud.

Vene Föderatsioon viib läbi kevadist ajateenistusse kutsumist, mille käigus saavad täna teenistuses olevad ajateenijad lähima paari kuu jooksul koju ära. «Tõenäoliselt on nad suure surve all, et nad jätkaksid lepinguliste sõjaväelastena ja nende tee viib enamasti Ukrainasse,» märkis Rebo.

Üksuste uuendamisega tegeleb ka Ukrainas, kus mobilisatsiooniseadus ootab presidendi allkirja.

«Üldiselt on Ukraina relvajõud kaitses ja Venemaa käes on taktikaleine initsiatiiv , mida nad ei ole suutnud arendada läbimurdeks,» võttis Rebo olukorra kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles