Keskerakondlased Pevkurilt: miks hirmutatakse inimesi Venemaa võimaliku rünnakuga? (8)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Aleksandr Tšaplõgin
Aleksandr Tšaplõgin Foto: Tairo Lutter

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikmed Vadim Belobrovtsev ja Aleksandr Tšaplõgin uurisid kaitseminister Hanno Pevkurilt (RE) Eesti sõjaretoorika kohta ning küsisid, miks inimesi hirmutatakse Venemaa agressiooni ja Ukraina kaotusega. 

Belobrovtsev ütles, et temaga rääkinud inimesed tunnevad, et ühiskonda hirmutatakse sõjaga. «Sõda käib Ukrainas loomulikult, seda me teame, aga Eestis seda ei käi ja inimesed on natuke mures selle pärast, et see retoorika muutub aina rohkem paanikat tekitavaks. Tuletan meelde, et jaanuaris on Kaja Kallas intervjuus ajalehele Times öelnud, et Venemaa põhimõtteliselt võib meid rünnata kolme aasta pärast juba. Samas peab tunnistama, et mõned teie erakonnakaaslased, Marko Mihkelson ja Urmas Paet näiteks, on öelnud vastupidi, et Eesti ja teised Balti riigid peaksid hoiduma enda esitamisest Venemaa agressiooni võimalike tulevaste ohvritena. Meie tegevus peab olema seotud sellega, et me ei looks ise ettekujutust, justkui oleksid Balti riigid tulevikus peaaegu et möödapääsmatult Venemaa potentsiaalse agressiooni ohvrid,» ütles Belobrovtsev. 

Ta lisas, et kaitseväe juhataja Martin Herem väitis, et kui Venemaa Ukrainas läbi kukub, on tal kindlasti vaja hakata midagi tõestama. «See põhimõtteliselt tähendab seda, et me oleme järgmised. Samas kui Venemaa näiteks võidab Ukrainas, me niikuinii arvatavasti oleme järgmised. Ühesõnaga, paistab, et pääseteed ei ole. Selle aasta veebruaris oli selline näitus, kus olid plakatid pommitatud majadega Tallinna mõnes linnaosas. Ja Norstati küsitlus näitas, et enamik elanikkonnast ei pidanud seda näitust õigeks. Kas teie toetate rohkem Kaja Kallase lähenemist või oma erakonnakaaslaste Marko Mihkelsoni, Urmas Paeti lähenemist?» küsis Belobrovtsev. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles