ANALÜÜS Valitsuskoalitsioon läheneb poliitilise pankroti piirile (50)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Poliitilises ja intellektuaalses ummikus: koalitsioon ei suuda riigirahandust korda teha. Vasakult paremale: Eesti 200 esimees Margus Tsahkna, Reformierakonna esimees Kaja Kallas, ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Lauri Läänemets.
Poliitilises ja intellektuaalses ummikus: koalitsioon ei suuda riigirahandust korda teha. Vasakult paremale: Eesti 200 esimees Margus Tsahkna, Reformierakonna esimees Kaja Kallas, ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Lauri Läänemets. Foto: Mihkel Maripuu, Tairo Lutter/Kollaaž

Hiljuti esimest valitsemisaastat tähistanud Reformierakonna, Eesti 200 ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna koalitsioon on poliitilises ja intellektuaalses ummikus. «Kõik ootavad midagi,» sõnab sotside juht, siseminister Lauri Läänemets. «Meie ootame Reformierakonna järel. Reformierakond ootab [oma esimehe] Kaja Kallase järel. [Mart] Võrklaev ei taha ka midagi otsustada, sest ta ootab, kas on mõne kuu pärast rahandusminister või mitte.»

Koomalähedasse seisundisse on jooksnud riigirahanduse kordategemine. Koalitsioon käis eelmise aasta septembris Vihula mõisas riigirahanduse seisu arutamas ja justnagu otsustas. Nüüd räägib peaminister Kallas, et otsused tehakse hoopiski selle aasta augustis. Mis kõrvaltvaatajale näeb välja nii, et pea aasta hiljem ollakse peaaegu samas seisus kui aasta tagasi. Sest isegi kui vahepeal ikkagi on midagi tehtud, on seda vähe, ja mis tehtudki, see problemaatiline. Tagasilöögid tulevad igalt poolt.

Kivid koalitsiooni sussis

Märtsi lõpus saatis Euroopa Komisjon Eesti valitusele teatise, et automaks praegusel kujul on vastuolus Euroopa õigusega. See on probleem, tõenäoliselt küll lahendatav – seadus tuleb taas ümber teha –, aga aega jälle kulub. Lisaks on õiguskantsler Ülle Madise olnud avalikult kriitiline automaksu mitme aspekti suhtes. Saab näha, kas õiguskantsleri büroost võib tulla mõni komistuskivi valitsuse plaanidele automaksu asjus või kuidas reageerib president Alar Karis.

Kommentaarid (50)
Copy
Tagasi üles