President sai riigikohtus võidu valitsuse üle (3)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Rahandusminister Mart Võrkalev ei muutnud teisel korral seadust ning vabariigi president saatis selle riigikohtusse.
Rahandusminister Mart Võrkalev ei muutnud teisel korral seadust ning vabariigi president saatis selle riigikohtusse. Foto: Tairo Lutter

Riigikohus kuulutas eile põhiseadusega vastuolus olevaks riigipea välja kuulutamata jäetud maamaksuseaduse ja maksukorralduse seaduse muutmise seaduse, kuna koalitsioon sidus selle piisava põhjenduseta valitsuse usaldusküsimusega. Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) peab seda riigikohtu otsust teatriks.

Vabariigi president Alar Karis pöördus riigikohtusse ja taotles riigikogus 18. detsembril 2023 muutmata kujul (teist korda) vastu võetud maamaksuseaduse ja maksukorralduse seaduse muutmise seaduse põhiseadusega vastuolus olevaks tunnistamist. President leidis, et kõnealuse seaduse vastuvõtmise menetlus ei olnud põhiseadusega kooskõlas – valitsus sidus seaduse eelnõu alusetult usaldusküsimusega, piirates nii ülemäära riigikogu pädevust ja selle liikmete õigusi.

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium selgitas eile avaldatud otsuses, et ehkki põhiseadus ei näe ette sõnaselgeid tingimusi, millele eelnõu usaldusküsimusega sidumine peab vastama, ei tähenda see, et valitsus võiks eelnõusid usaldusküsimusega siduda piiramatult.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles