Valitsus kiitis autode kõnniteel peatumise keelu eelnõu heaks

Postimees
Copy
Eelnõu seadusena jõustumisel pole autodel enam ühegi ettekäändega kõnniteele asja.
Eelnõu seadusena jõustumisel pole autodel enam ühegi ettekäändega kõnniteele asja. Foto: Tairo Lutter

Valitsus kiitis neljapäeval heaks ja saatis riigikogule arutamiseks liiklusseaduse muudatused, millega keelatakse mootorsõidukite peatumine kõnniteel ning reguleeritakse elektritõukside kiirusepiirangut ja parkimisnõudeid.

Kliimaminister Kristen Michali sõnul on muudatuste eesmärk tõsta vähemkaitstud liiklejate turvalisust ja luua selgemad reeglid kergliikurite kasutusele.

«Edaspidi on autode peatumine kõnniteel lubatud vaid vastava liikluskorraldusvahendi olemasolul ehk kõnniteed jäävad jalakäijatele. Paika saavad ka tõukside parkimisreeglid ja alkoholi piirmäär juhile. Vähemkaitstud liiklejate ohutuse tõstmiseks tuleb edaspidi mootorsõidukil ratturist ja mopeedijuhist mööduda vähemalt 1,5-meetrist vahet hoides,» ütles Michal.

Mootorsõidukitega kõnniteel peatumine pole tulevikus enam lubatud, välja arvatud juhul, kui parkimis- või peatumiskohad on liikluskorraldusvahendiga sellekohaselt tähistatud. Seni kehtis põhimõte, et kõnniteel võib kauba laadimiseks peatuda sõidukiga ka juhul, kui selleks ei ole liikluskorralduslikult eeldusi loodud. Kauba laadimise kohad peatumiseks ja parkimiseks saab korraldada kohalik omavalitsus, maa valdaja, ettevõte või näiteks korteriühistu.

Täpsemaks muudetakse kergliikurite parkimisreegleid. Edaspidi tuleb tõukeratas parkida paralleelselt kõnnitee äärega ning kergliiklustee äärest takistuse puudumisel mitte kaugemal kui 20 sentimeetrit. Samuti tuleb kergliikurit tee ääres parkides jätta teistele liiklejatele vabaks vähemalt 1,5 meetri laiune teeosa.

Kohalik omavalitsus saab õiguse piirata elektritõukerataste liikumiskiirust kohtades, kus see on vajalik, näiteks lasteaedade juures või tiheda liiklusega tänavatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles