Enim ülekantud spordisündmused Eestis

7 figures OÜ
Copy
Foto: Pexels

Sport puudutab vähemal või suuremal määral väga paljusid inimesi. Spordisündmused Eestis toovad kaasa elamusi, põnevust ja mitmeid emotsioone. Elatakse kaasa omadele suurvõistlustel ning puudu ei jää vaatajatest ka kohalikel võistlustel. Kuigi eestlane on loomult pigem tagasihoidlik, siis spordisündmuste jälgimisel või tugitoolisporti harrastades kerkivad esile mitmed emotsioonid, mis kõik saavad välja elatud.

Eestlastel on suur armastus erinevate spordialade vastu. Olgu selleks siis jalgpall, korvpall või rallisport, eestlased leiavad endale lemmiku nii osaleja kui pealtvaatajana. Eestlastele meeldib omadele kaasa elada, eriti kui tegemist on mõne suure spordivõistlusega.

Kui ikka eestlane suurvõistluse finaalis toimetab, siis on silmapaare vaatamas väga palju. Näiteks, Eesti Rahvusringhäälingu andmetel oli 2017. aasta kõige vaadatumaks spordiülekandeks Maadluse Maailmameistrivõistlused Pariisis, kus eestlane Heiki Nabi tuli koju hõbemedaliga. Millised on aga viimastel aastatel need kõige enam ülekantud spordisündmused Eestis ning milles seisneb nende populaarsus?

Jalgpalli suured spordisündmused

Jalgpall on midagi enamat kui lihtsalt spordiala, see on meelelahutus ja kirg, mis toob inimesi üle maailma kokku. Jalgpallis on kaks väga olulist poolt: mängijad ja tõeliselt suur fännibaas. Tegemist on spordialaga, kus pealtvaatajad on äärmiselt kaasatud. Populaarsed on jalgpalli panused, räägitakse võistlustest sotsiaalmeedias ja foorumites, ostetakse fännitooteid ning jälgitakse mänge suure huvi ja emotsiooniga.

Suur osa inimesi vaatab mänge siiski läbi otseülekannete, seda ka Eestis. Kõige vaadatumaks on siiski suursündmused nagu Euroopa Meistrivõistlused ja Maailmameistrivõistlused jalgpallis. Eestis vaadatakse ka liigamänge ja sõpruskohtumisi, kuid populaarsemaks on siiski suurvõistlused. Vaatame lühidalt, mida võiks teada eestlastest ja nende armastusest jalgpalli vastu:

  • Eestis on võimalik jalgpalli suurvõistlusi vaadata läbi ERR meediakanali ning läbi erinevate voogedastusteenuste.

  • Eestlaste seas käib jalgpalliga tihtipeale kaasas võitjate ennustamine läbi erinevate kihlveokontorite.

  • Eesti ei ole kunagi kvalifitseerunud Euroopa Meistrivõistlustele või Maailmameistrivõistlustele jalgpallis, kuid võistlustele kaasaelajate arv on suur.

  • Enamikke liigamänge saab vaadata läbi tasuliste voogedastusteenuste.

  • Kõige kuulsamad Eesti jalgpallurid maailmas on Mart Poom, Ragnar Klavan ja Konstantin Vassiljev.

  • Suurvõistluste ajal pakub ERR Jalgpallistuudio erinevaid kommentaare, arvamusi ja auhindu televaatajatele.

Üks vaieldamatu osa jalgpallist on spordiennustused, mis on väga populaarsed mitmete pealtvaatajate seas. Sealjuures tekib inimestel ikka ootused ja mõtted, kes võiks saada meistriks ning hoitakse pöialt oma lemmikutele. Seetõttu on väga populaarsed jalgpalli panused, mida on võimalik teha erinevates kihlveokontorites. Jalgpalli panused, mida keegi teeb, annavad aga panustanud pealtvaatajale juurde teistmoodi elamust.

Kuigi Eestis on ka meistriliiga mängud väga populaarsed, siis tuleb tõdeda, et kõiki liigamänge Eesti telekanalid vabalevis ei näita. Küll aga kui rääkida Maailma- või Euroopa Meistrivõistlustest, näidatakse enamikke mänge ning nende vaadatavus on suur. Näiteks, voogedastusteenuse Go3 andmetel oli 2021. aastal toimunud EURO 2020 kõige vaadatuim spordisündmus tol aastal.

Sel aastal on tulemas kauaoodatud EURO 2024, millest on räägitud ka Eesti meedias juba mitmeid kuid. Inimesed teevad ettevalmistusi, loevad meeskondade kohta, panevad paika jalgpalli panused ning nii mõnigi inimene võtab selleks ajaks ilmselt ka puhkuse välja.

WRC ja Rally Estonia populaarne tänu Ott Tänakule

Eestlastele meeldib ikka omadele kaasa elada, mistõttu nii mõnigi spordiala on saanud eestlaste seas populaarseks just tänu imelistele sportlastele, kes on Eestisse võite ja kuulsust toonud. See on kuidagi ajast-aega käinud, et vahepeal on Eestis populaarne male, siis jällegi maadlus ja täna on selleks WRC ning ERC.

WRC sai Eestis eriti populaarseks aastal 2019, kui eestlane Ott Tänak tõusis maailmameistriks. Just see oli ajalooline hetk, mil rallisport jõudis rohkemate eestlaste südamesse ning muutus niivõrd populaarseks, et iga-aastane Rally Estonia on Eestis suursündmus. Tegemist on kõige suurema sellelaadse spordiala üritusega Eestis ning seda saab vaadata nii kohapeal kui ka otseülekandes.

Vaatame lähemalt, mis on rallispordi populaarsuse taga ning millised ootused on eestlastel edaspidiseks:

  • Eestis on väga pühendunud fännibaas, kes vaatavad mitmeid mänge otseülekandes ja kellel vähegi võimalus, siis ka kohapeal.
  • Iga-aastane Rally Estonia on märkimisväärselt suurendanud nii sise-kui välisturismi Eestis.
  • Ott Tänak on jätkanud tugevalt oma karjääri ka pärast maailmameistriks saamist ning eestlaste südames on lootus, et Ott Tänak jõuab veel uuesti maailmameistriks.
  • Rally Estonia edu on tingitud suuresti ka vabatahtlike ja korraldajate väsimatutest pingutustest, tagamaks ürituse sujuva kulgemise.
  • WRC etapina on Rally Estonia väga tuntud, meelitades fänne ja meedia tähelepanu üle kogu maailma. See on aga tugevdanud Eesti kui rallispordi sihtkoha mainet.
  • Eestlastele meeldib põnevus, mida pakuvad võistlustel olevad keerulised teed ja teeolud.

Alates 2019. aastast on rallispordi populaarsus kasvanud ning Go3 andmetel oli 2021. aasta üheks vaadatuimaks spordisündmuseks Rally Estonia rallistuudio, mis pakkus otseülekandeid rajalt ja finišijoonelt.

Talvised ja suvised olümpiamängud

Mitmed spordisündmused Eestis on läbi aastate olnud eestlase jaoks olulisel kohal. Näiteks olümpiamänge vaadatakse koos perega, sõpradega ja kui keegi eestlastest on võistlemas, vaadatakse isegi tööajast. Eestis on olnud väga mitmeid olümpiavõitjaid ning mingi osa eestlasi on ikka mängudel võistlemas, kellele saab kaasa elada. Eesti sportlased on toonud medaleid nii suvistelt kui talvistelt olümpiamängudelt. Olümpiamängud on kuidagi ajast-aega käinud eluga kaasas ning ilmselt on need üks esimesi rahvusvahelisi võistlusi, mida eestlased armastama hakkasid ning teevad seda tänaseni.

Tulenevalt ülemaailmsele pandeemiale lükati ka 2020. aasta Tokyo Olümpiamängud aasta võrra edasi nagu ka EURO 2020 ning Go3 andmetel olid sel aastal olümpiamängud ühed vaadatuimaid spordisündmused Eestis. Tokyo Olümpiamängudelt tõid eestlased ka kuldmedali, mille saamise lootus tõstis vaadatavust ilmselt oluliselt. Mõnda aega enne seda ei olnud pikalt eestlased kuldmedaleid toonud, viimati 2008. aastal, kui Gerd Kanter sai kettaheitmises kuldmedali.

Olümpiamängude vaadatavus Eestis ei ole aga alati olnud suurejooneline. See ilmselt sõltub suuresti ka osalejatest, võistluse ajavööndist, ülekannete vabalevist ning välja öeldud medalilootustest. Vaatame aga täpsemalt üle, mida on oodata järgmistelt olümpiamängudelt:

  • 26. juulil 2024 toimuvad Pariisis järgmised suveolümpiamängud.
  • Aprillikuu seisuga oli ERR-i andmetel Eestil mängudele kindlustatud 9 olümpiakohta.
  • Arvatakse, et kohtade arv tõuseb, kuid sealjuures jääb ikkagi Eesti delegatsioon sel aastal tõenäoliselt mõnevõrra väiksemaks kui varasematel lähiaastatel.
  • Ajalooline otsus olümpiamängude kohta: ERR-i andmetel on suvisteks olümpiamängudeks tehtud otsus, et Rahvusvaheline Kergejõustikuliit autasustab selle aasta olümpiavõitjaid auhinnarahaga.

Olgu selleks siis kergejõustik, suusatamine või pallimängud, eestlased armastavad suuri spordisündmusi ning elavad neile kaasa kas kohapeal või läbi otseülekannete. Suursündmuste vaadatavuse tõus on seotud suuresti ka erinevate medalilootuste ja meediakajastusega.

Vaatamata sellele, et Eesti ei ole kunagi kvalifitseerunud Euroopa Meistrivõistlustele jalgpallis ega ka Maailmameistrivõistlustele, on jalgpalli suurvõistlused siiski eestlaste seas enim ülekantud spordisündmused Eestis. Jalgpallis on eestlased innukad pealtvaatajad ja kaasaelajad.

Fännid vaatavad läbi aasta erinevaid mänge, viivad end kurssi meeskondadega ning panevad suurvõistlustele jalgpalli panused vastavalt oma teadmistele. Tõelised spordisõbrad teevad tihtipeale panuseid ka teistele spordivõistlustele nagu korvpall, olümpiamängud, ralli ja jäähoki. Nagu mängud, on ka spordipanustamine hasarti tekitav, mistõttu kui panustamiseks läheb, siis tasub seda võtta kui osa meelelahutusest ning teha jalgpalli panused vastutustundlikult.

Copy
Tagasi üles