Riisalu lubas teha oma šõu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Riisalu
Aivar Riisalu Foto: Peeter Langovits / Postimees

Keskerakonna liige, riigikogulane Aivar Riisalu ütles põhjenduseks, miks tema täna Keskerakonnast lahkumise avaldust koos kaheksa teisitimõtlejaga lauale ei pannud, et jääb Jüri Ratase seljataha ning erakonnast lahkudes teeb ta n-ö oma šõu.

«Lahkusid Savisaare toiduahela ülemisse otsa kuuluvad inimesed, aga mina ei ole Edgar Savisaarelt mitte kunagi midagi saanud ja pigem olen ma erakonnale midagi kogu aeg andnud ja selle tõttu otsustasin ma Jüri Ratase meeskonna liikmena käituda samamoodi kui tema,» selgitas Keskerakonnast lahkumise plaanidest varem rääkinud riigikogu liige Aivar Riisalu.

Riisalu sõnul on tal väga kahju, et osa tema erakonnakaaslasi sellise otsuse langetasid. «Võidelda saad sa siis, kui sa oled siinpool rindejoont,» lisas saadik.

Riisalu põhjendas oma erakonda jäämist sellega, et tal on hakanud tekkima maailmavaateline probleem. «Mind ei ole kunagi erutanud kellegi isiklikud ambitsioonid või käitumine, ma võin kõigile sitasti öelda ja kiita. Aga ütleme nii, et suht suure tõenäosusega, kui ma lahkuksin erakonnast, siis ma liituksin Reformierakonnaga, sest see oleks minu maailmavaatele kõige arusaadavam,» ütles Riisalu. Ta sõnas, et tema hinnangul on Eestil läinud hästi ja riik on olnud tark finants- ja majanduspoliitikas. «Keskerakonna ja sotsiaaldemokraatide võimule saades ma palun jumalat, et see juhtuks suvel, sest mul on, läbi huumori öeldes, paat Kurkses ja siis ma öö varjus põgeneksin Eestist, sest seda raha, mis nende kahe erakonna täispaketi täitmiseks oleks vaja, seda raha pole riigil olemas,» rääkis saadik.

Riisalu ei nõustunud väitega, et tegu oleks Eesti poliitikamaastikul kahes eri servas seisvate parteidega. «Mõlemad on liberaalsed erakonnad ehk seetõttu ma olen liberaal,» kinnitas saadik. Küsimusele, millal võiks teda Reformierakonnas näha, vastas saadik, et see juhtub siis, kui on õige hetk. «Mina olen selline mees, et kui ma rinnet hoian, siis ma hoian niikaua, kui ma surnud ei ole,» lisas ta. Riisalu sõnul tegid tänased tegijad oma šõu, aga tema teeb oma šõu.

Riisalus kinnitusel ei jää ta Jüri Ratase meeskonnaga erakonna sissisõdalasteks, vaid ta loodab, et Ratasest saab erakonna esimees. «Te olete täna püüdnud tsentristlikust maailmavaatest teha mingit kauplemisobjekti. Keskerakond ei esinda täna oma maailmavaatelisi seisukohti ja see on tema kõige suurem tragöödia hetkel,» selgitas saadik. «Mina loodan, et Jüri Ratas on see inimene, kes saaks erakonna sellesse rööpasse pöörata,» lisas ta. Kui Ratasega peaks juhtuma midagi halba, siis Riisalu sõnul on temast sel juhul Ratasele selge tugi ja see on ka üks põhjus, miks ta ei lahkunud.

Millal võiks Edgar Savisaar erakonna juhtimise üle anda, pole Riisalu sõnul mõtet tema käest uurida. «Aga ma tahaksin südamest loota, et ta ühel hetkel hakkaks poliitilist realiteeti sama targalt hindama, nagu ta tegelikult on kunagi teinud,» sõnas Riisalu.

Riisalu sõnul pole täna mõtet rääkida sellest, kas ta kolme aasta pärast võiks Jüri Ratase meeskonnas kandideerida riigikogusse, kuna sinna on liiga palju aega. «Eestis valmistatakse praegu ette vähemalt kolme uut parteid ja ühiskond on väga küps selleks, et keegi neist võiks saavutada tõsist edu,» leidis ta.

Kaheksa Keskerakonna nimekat poliitikut - Siiri Oviir, Vilja Savisaar-Toomast, Ain Seppik, Toomas Varek, Inara Luigas, Lembit Kaljuvee, Deniss Boroditš ja Rainer Vakra - tegid täna ühispöördumise, milles teatasid oma lahkumisest Keskerakonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles