Tallinna abilinnapea umbusaldamine kukkus öösel kell pool kolm läbi

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Tallinna abilinnapea Pärtel-Peeter Pere.
Tallinna abilinnapea Pärtel-Peeter Pere. Foto: Tairo Lutter

Tallinna linnavolikogu jõudis eilse istungi viimase päevakorrapunkti, abilinnapea Pärtel-Peeter Pere umbusaldamiseni öösel kell 1.25.

«Eelnõule alla kirjutanud volikogu liikmed ei pea võimalikuks Pärtel-Peeter Pere jätkamist abilinnapeana ning avaldavad talle umbusaldust. Heidame Pärtel-Peeter Perele ette rutakaid personaliotsuseid, suutmatust hallata vastutusvaldkonda ning üleolevat hoiakut suhtlemisel Tallinna elanikega,» rääkis volikogu istungil umbusaldusavaldust tutvustanud EKRE fraktsiooni esimees Mart Kallas.

Umbusalduse üheks põhjuseks olid pärast viimast lumesadu Pere Postimehele öeldud sõnad: «Kindlasti ei jõua me ka tuleval talvel igale poole, nii et igas äärelinnas saab kingades kõndida. Ei saa, tuleb kasutada talvesaapaid. Kui me ei jõua ilmataadiga võistelda, siis ei jõua. Selliseid hommikuid tuleb veel, nii selle, järgmise kui iga tulevase linnavalitsuse ajal.» Nii ütles Pere pärast 23. aprilli suurt lumesadu.

«Pere tunnistab otsesõnu, et ei saa ei täna ega tulevikus suure lumekogusega hakkama, murdes nii oma valijatele ja teistele linnakodanikele antud lubaduse ka kõnniteedelt lund koristada selgeks valeks. Kordan, abilinnapea Pere tunnistab ajakirjanduses ausalt, et ta ei ole võimeline igal pool Tallinnas lumekoristust tagama,» jätkas Kallas.

Umbusaldajad heitsid Perele ette ka keskkonna- ja kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sule koondamist ning linnaaedniku ametist lahkumist. «Abilinnapea Pere esimene töökuu on näidanud, et ta soovib Tallinnas luua kliimaministeeriumi filiaali ja suunised selleks tulevad just sellest ministeeriumist. Juba esimesel kuul on kuulutatud välja konkurss mitmele juhtivale ametikohale. /…/ Arrogantse käitumise loetelule võib lisada ka 2. mai istungi, kus abilinnapea Pere teatas, et tema tahab õhtul pidutseda ning nõudis oma päevakorrapunktide päevakorrast eemaldamist,» ütles Kallas.

Arvukate Perele esitatud küsimuste hulgast jäi kõlama põhimure kõnniteedelt lume koristamise pärast. Pere kinnitas vastates veelkord varem välja öeldut, et igale poole linn ei jõua ja kõik kõnniteed järgmisel talvel lõunaks lumest puhtaks ei saa. «Teeme nii palju, kui suudame,» kinnitas ta.

«Me ei korista lund kõikidelt kõnniteedelt. Me ei ole seda kordagi öelnud, et me kavatseme seda kõikidelt kõnniteedelt koristada Ja selle juurde me jääme, et me ei korista lund ära kõikidelt kõnniteedelt. Me liigume sinnapoole ja tahame arvestataval määral juba eeloleval talvel teha,» ütles Pere ühele küsimusele vastates.

Kui seda üha uuesti küsiti, siis luges Pere ette lumekoristusest rääkiva koalitsioonilepingu punkti: «Vabastame kinnistuomanikud kohustusest linnale kuuluvaid kõnniteid talvel hooldada ja lumest koristada. Võtame selle kohustuse linna kanda ja rakendame selle võimalikult kiiresti.» Pere hinnangul ei ole see lubadus kõik kõnniteed lumest puhtad hoida.

Opositsioon pommitas Peret küsimustega rohkem kui tund aega. Seejärel pandi umbusaldusavaldus hääletusele. Umbusaldamiseks on vaja volikogu koosseisu häälteenamust ehk 40 häält. Pere umbusaldamise poolt oli 38 linnavolinikku, seega ei läinud umbusaldamine läbi.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles