Ants Laaneots astus riigikogust tagasi (4)

Anu Viita-Neuhaus
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Uuendatud 11. juuni 2024, 15:21
Copy
Riigikogu liikmeks saab Ants Laaneotsa asemel Mihkel Lees.
Riigikogu liikmeks saab Ants Laaneotsa asemel Mihkel Lees. Foto: Eero Vabamägi/Postimees

Riigikogu liikmeks saab Ants Laaneotsa (RE) asemel Mihkel Lees (RE). «Väsitas ära,» kommenteeris Laaneots tagasiastumist. 

Erukindral ja riigikogu liige Ants Laaneots on otsustanud omal algatusel lõpetada töö riigikogus.

Laaneots rääkis, et tema parlamendist tagasiastumise põhjuseid on mitu. «Minust sai riigikogulane 2014. aastal. Kümme aastat saab täis,» ütles ta. Laaneots lisas, et tal on tegemist olnud küll, aga 74-aastaselt pole kuigi mõistlik enam riigikogus jätkata. «Väsitab ära. Olen nagu vana auto – koliseb ühest kohast ja teisest kohast. Kulub ära, teiste sõnadega,» lausus Laaneots.

Erukindral ütles, et tal on vaja kodus üht-teist ära teha ja oma nelja lapse jaoks rohkem aega leida. 

Laaneots oli 5. detsembrist 2006 kuni 5. detsembrini 2011 Eesti kaitseväe juhataja.

Errumineku järel sai temast peaministri nõunik riigikaitseküsimustes ning 2014. aasta oktoobris astus ta Eesti Reformierakonda. Laaneots kandideeris nii 2015. aasta kui ka 2023. aasta riigikogu valimistel ja osutus mõlemal korral valituks.

Mullu kogus ta riigikogu valimistel 1869 häält ning osutus valituks ringkonnamandaadiga.

Reformierakonna fraktsiooni esimees Erkki Keldo rääkis, et Ants Laaneotsa panus Eesti julgeoleku- ja kaitsepoliitikasse on olnud hindamatu. «Täname südamest Antsu tema panuse eest Eesti ühiskonna ja riigi julgeoleku tugevdamisse ning soovime talle edasises palju jõudu ja jaksu,» ütles Keldo.

Laaneots jääb küll Reformierakonna liikmeks, kuid lahkub aktiivsest poliitikast ega osale edaspidi poliitilistes otsustusprotsessides.

Riigikogu juhatus otsustas, et seoses riigikogu liikme Ants Laaneotsa tagasiastumisega asub neljapäeval riigikogu liikmeks asendusliige Mihkel Lees.

2005. aastast Reformierakonda kuuluva Leesi sõnul on tal mitmeid südamelähedasi väljakutseid, millega soovib riigikogus tegeleda. «Sotsiaalvaldkonna teenuste arendamine ja rahastamine, inimeste vaimse tervise toetamine keerulistel aegadel. Samuti tuleb praeguses geopoliitilises olukorras pöörata tähelepanu elanikkonnakaitse arendamisele – oleme Tartus sellesse jõuliselt panustanud ning soovin selles kaasa mõelda ja kogemusi jagada ka riiklikul tasandil,» rääkis ta.

Kodulinn Tartuga lubab Lees hoida tugevat sidet ka edaspidi. «Asun Tartu linnavolikogu liikmeks ning kindlasti plaanin kandideerida ka järgmistel kohalikel valimistel,» märkis Lees ja lisas, et riigikogusse minek aitab tal olla ühenduslüliks Tartu ja riigijuhtimise vahel.

1987. aastal sündinud Lees on Tartu abilinnapea ja liikumisharrastuse edendaja. 2023. aastal sai ta riigikogu valimistel 1038 häält.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles