Piim sisaldab hulgaliselt A-vitamiini (nägemise, naha ja immuunsüsteemi tervise jaoks), D-vitamiini (aitab kaltsiumi omastada ja hoiab luud tervena) ning B-grupi vitamiine riboflaviini (B2) ja kobalamiini (B12), mis osalevad ainevahetuses ja närvisüsteemi töös. Väikestes kogustes leidub piimas ka E- ja K-vitamiine, mis on olulised rakkude kaitseks ja vere hüübimiseks. Seega sisaldavad kõik piimatooted ühel või teisel määral neid kasulikke aineid.
Eestis juuakse kõige rohkem joogipiima, mis sisaldab tavaliselt kuni 2,5% rasva (umbes 50–54 kcal 100 ml kohta). Täispiim seevastu sisaldab umbes 3,2–3,5% rasva (umbes 60–70 kcal 100 ml kohta), mis muudab selle maitse ja tekstuuri joogipiimaga võrreldes rikkalikumaks, kuid joogipiima ostetakse pea kaks korda rohkem kui täispiima.
Mitut sorti hapupiimatooted
Keefir sisaldab üldjuhul rikkalikult soolestiku tööd parandavaid probiootikume, mis
toetavad tervislikku mikrofloorat ja tugevdavad immuunsüsteemi. Ühtlasi on see väikese kalorsusega.
Keefir valmib piima kääritamisel keefiri juuretisega, mis sisaldab piimhappebaktereid ja pärme. Keefiritele lisatakse ka maitseaineid, tarbija lemmik neist on mustikamaitseline.
Hapupiima kääritatakse erinevalt keefirist ainult piimhappebakteritega mõõdukal temperatuuril ning sellel on pehmem maitse ja tekstuur. Keefiril on tugevam probiootiline mõju seedimisele ja immuunsüsteemile, samas on hapupiim samuti kasulik soolestikule, kuid sisaldab vähem mikroorganisme.
Ka hapupiim on kalorivaene nagu keefirgi. Hapupiim oli tavapärane toode meie vanavanemate toidulaual, ent tänapäeval tarvitatakse seda pigem vähe.
Pett on või valmistamise kõrvalprodukt, mis on väikse kalorsusega ja sisaldab vähem rasva kui piim või koor. Pett on rikas valkude, B-vitamiinide (eriti riboflaviini) ja kaltsiumi poolest. Tänu piimhappebakteritele toetab fermenteeritud pett tervislikku soolestiku mikrofloorat. Petti kasutatakse sageli küpsetistes ja kastmetes, sest see annab roogadele kerge hapukuse ja õrna tekstuuri. Pett on kergesti seeditav, kuid selle probiootiline sisaldus pole nii suur kui keefiril.