Skip to footer
Päevatoimetaja:
Andres Einmann
+372 666 2072
Saada vihje

Tippkoka suvine grillisoovitus aasta parimast lihatootest

Artikli foto

Tunnustatud kokk ja Nõo Lihatööstuse tehnoloog Marko Kokmann annab suvise retseptisoovituse, kuidas valmistada selle aasta parimaks lihatooteks valitud armeeniapärasest grillsteigist grilliõhtu lemmikroog.

Nõo Lihatööstuse armeeniapärased grillsteigid pälvisid toiduajakirja Oma Maitse ekspertžürii tunnustuse Eesti selle aasta parima lihatootena. See andis tippkokale inspiratsiooni valmistada sellest tootest traditsioonilist armeeniapärast rooga koos lavashi ja marineeritud punase sibulaga.

“Minu armeeniast pärit sõbrad serveerivad tihti šašlõkki lavashiga – lavash võetakse kätte, liha pannakse sisse ja nii süüaksegi,” kirjeldas Kokmann. Koka sõnul peitub retsepti võlu just lihtsuses. “Mina lisasin sellesse traditsioonilisse kombinatsiooni vaid marineeritud sibula. Kui on hea ja kvaliteetne tooraine, siis ei tohiks üle mõelda,” rõhutas ta.

Koostisosad:

• 1 pakk Nõo armeeniapäraseid grillsteike

• 200 g punast sibulat

• 2 dl punaseveini äädikat

• 2 dl vett

• 2 g jahvatatud pipart

• 7 g soola

• 30 g suhkrut

• 1 loorberileht

• 120 g lavashi (1 leht)

Valmistamine:

Koori ja viiluta punane sibul ning aseta kaussi. Pane potti veiniäädikas, vesi, sool, pipar, loorberileht ja suhkur. Kuumuta keemiseni nii, et suhkur oleks lahustunud ja kalla vedelik kohe sibulale peale. Jäta umbes 30 minutiks jahtuma.

Grilli armeenia grillsteigid. Kui liha on valmis, rebi lavashist käepärane tükk, lisa marineeritud sibul ja grillsteigi tükid. Soovi korral võid lisada oma meelepäraseid lisandeid ja naudi puhtaid maitseid.

Oma Maitse konkursi žürii kiitis parimaks lihatooteks valitud armeeniapäraseid grillsteike järgnevalt: “Tehakse ikka maitselt häid asju! Seavälisfilee tükid on steikidel suured ja taised ning õhukese rasvaäärisega, mis lisab lihatükile pisukest suus sulavat maitset. Maitsestuse poolest täpselt see, mida ühelt armeeniapäraselt šašlõkilt ehk siis äädika-sibulamarinaadilt ootad.”

Tänavu juba viiendat korda valis Oma Maitse ekspertidest koosnev žürii pika maitsmise, nuusutamise, vaatamise ja imestamise päeva jooksul välja toidutooted, mille kohta ajakiri julgeb kätt südamele pannes öelda: “Just need on meie lemmikud, neid me soovitame poest osta ja need on tooted, mida me ka ise edaspidi julgelt oma menüüsse võtame või sõpradele kingituseks viime.”

Eelmisel aastal pälvis Nõo Lihatööstuse basiiliku-tomatimarinaadis broilerišašlõk Oma Maitse parima kanalihatoote tunnustuse.

Tagasi üles