Petseri koolist võib taas saada Eesti gümnaasium

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petseri kooli 33. lend.
Petseri kooli 33. lend. Foto: Setomaa

Laupäeval piduliku aktuse ning vilistlaste kokkutulekuga Petserisse gümnaasiumi loomisest 90 aasta möödumist tähistanud Petseri 2. Keskkool, võib järgmise aasta vastu võtte juba uue nimega.

Tänavune vilistlasõhtu ning kooli sünnipäeva tähistamine oli tavapärasest pidulikum kahel põhjusel: esiteks ümmargune aastaarv ning teiseks oodatav gümnaasiumi staatuse omistamine koolile, mis Vene haridussüsteemis tähendab üldhariduskoolist klassi võrra kõrgemat taset, kirjutab Setomaa ajaleht.

«Gümnaasium on olla parem nii õpetajate palkade kui ka lihtsalt maine pärast,» sõnas Petseri 2. Keskkooli direktor Svetlana Rakuta. Näiteks Iboskas kannab kool lütseumi nime ning see tähendab omakorda suuremat spetsialiseerumist.

Tulevane gümnaasium ja praegune Petseri 2. Keskkool on oma eesti keele süvendatud õppe poolest Vene haridussüsteemis unikaalne nähtus. Kunagiste vilistlaste ja õpetajate jaoks on ta ka ainulaadne oma koduse ja hubase aura pärast, mida oli rohketes õnnesoovides, pidukõnedes ja toostides ka korduvalt rõhutatud.

«Lõpetasime küll 20 aastat tagasi, kuid oleme siin ja tunneme, et midagi nagu polekski muutunud,» sõnas Anneli Sass (Kullasaar) Petseri kooli 33. lennust.

«Vaadates kontserti tundub kõik täpselt samamoodi nagu toona. Tore, et kool kestab edasi. Ja eriti tore on näha endiste klassikaaslaste lapsi esinemas - see tundub isegi lausa uskumatuna.»

33. lendu oli kohal pea pool klassi. Teiste seas näiteks ka Eesti konsul Pihkvas Leo
Tõnetalo. Tervituse lõpetuseks laulis lend koolile ühises kooris «Palju aastaid».

Kunagise eesti kooli õhustiku säilimist kinnitasid ka kunagised majanaabrid Petseri õhtukoolist, kelle sõnutsi valitseb majas kord ja hubane meeleolu täpselt samamoodi nagu Eesti kooli aegadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles