Külalisõpetaja lendas helikopteriga tundi andma

Tea Raidsalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopteriga Sürgavere kooli lastega kohtuma lennanud Valmar Vingisaar  tunnistab, et kardab tegelikult kõrgust.
Kopteriga Sürgavere kooli lastega kohtuma lennanud Valmar Vingisaar tunnistab, et kardab tegelikult kõrgust. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile hommikul kella üheteistkümne paiku tegi Eesti õhuväe helikopter Robinson tiiru Viljandimaa Sürgavere põhikooli kohal ning maandus lumepilve üles keerutades kooli staadionil.


Tegemist polnud aga sõjaväeõppusega, vaid hoopis president Toomas Hendrik Ilvese eestvedamisel korraldatud üritusega «Tagasi kooli», mille raames annavad koolides tunde vilistlased.



Kopterist astus välja Sürgavere põhikooli vilistlane, Eesti õhuväe leitnant Valmar Vingisaar. Piloot nentis, et niiske ja tuuline ilm oli väljalennu Ämarist küsimärgi alla seadnud. «Tallinnas oli ilm nii udune, et ei näinud näppugi suhu pista. Pealegi on sellise ilmaga oht, et helikopter võib jäätuda,» selgitas ta.



Valmar Vingisaar lõpetas Sürgavere põhikooli 1994. aastal.



«Tartu lennukolledžist kuulsin «Teeviida» messil,» meenutas Vingisaar. «Arvasin, et see on minu jaoks liiga kõrge siht – olen ju väike inimene väikesest maakohast.» Siiski sai temast neljaks ja pooleks aastaks lennukolledži tudeng.



«Oma esimest lendu mäletan selgesti, see oli 2000. aasta 11. veebruaril,» kõneles piloot. «Mõtlesin, et kui vaid saaks selle tunde purki panna ja kümne aasta pärast uuesti tunda, sest see on midagi niisugust, millest enam lahti ei saa.»



Praegu on Valmar Vingisaar Eesti õhuväe kopterite eskadrilli ülem. «Ma tahan just lennata, ei taha minna kontorisse paberitöö peale!»



Tema peamised ülesanded on sõjaväeõppused maal ja merel. Lisaks aitavad õhuväelased otsida kadunud inimesi ning kustutada tulekoldeid raba- ja metsapõlengutel.



«Tegelikult ma kardan kõrgust,» tunnistas Vingisaar. «Masti või korstna otsa ei kannata ronida, aga kopteriga lennates pole hullu midagi!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles