Kakskeelsed tänavasildid on peaaegu kadunud

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülevärvitud kakskeelne silt.
Ülevärvitud kakskeelne silt. Foto: Uwe Gnadenteich

Keeleseadusega vastuolus olevad kakskeelsed tänavasildid on Tallinna tänavapildist peaaegu kadunud, erandiks on vaid üksikud kõrvalistes kohtades asuvad sildid, mis vastavalt info laekumisele välja vahetatakse.


Keeleinspektsiooni peainspektori Leho Klaseri sõnul reageerivad Tallinna linnaosade valitsused inspektsiooni määrustele operatiivselt ja vahetavad kakskeelsed sildid välja.

«Me ei ole ju kõiki tänavaid läbi käinud, aga konkreetsete siltidega seotud pöördumistes ja ettekirjutustes linnaosadele teeme alati ka ettepaneku linnaosa territooriumil kõik tänavanimesildid üle vaadata,» ütles Klaser Postimees.ee'le.

Ta lisas, et keeleinspektsioon teeb selles valdkonnas pistelist kontrolli ning ikka hakkab aeg-ajalt mõni kakskeelne silt silma. Pildil oleva Aasa tänava sildi kohta leidis Klaser, et see jääb tema kompetentsist välja. «Keeleinspektsioon kujunduse ja esteetikaga ei tegele. Tõenäoliselt on mõni taidluskunstnik selle sildi juba ammu keeleseaduse ja kohanimeseaduse nõuetele vastavaks maalinud,» ütles peainspektor.

Selle sildi väljavahetamise eest lubas hoolitseda Tallinna kesklinna valitsus. Linnaosavalitsuse heakorra peaspetsialisti Merike Kampuse sõnul vahetatakse Aasa tänava silt varsti välja. Nagu ka kõik teised kakskeelsed sildid, millest linnaosavalitsusele on teatatud.

«Viimasel ajal on ainult üksikuid kakskeelseid silte avastatud. Üks oli ühel tühjal majal ja teine sellisel majal, mis jäi tänavalt üsna kaugele,» ütles Kampus. Kesklinna valitsuse tähelepanu juhtis keeleinspektsioon kakskeelsetele siltidele viimati möödunud aastal.

Linnaosade ametnikud püüavad ka ise kakskeelseid silte üles leida. Viimati avaldas Kristiine linnaosa valitsus linnaosa ajalehes üleskutse kakskeelsetest siltidest teatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles