Ilves: NATO ei nõustu oma liitlaste valikute mõjutamisega

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

President Toomas Hendrik Ilves kohtus täna NATO sõjalise komitee esimehe, kindral Knud Bartelsiga ja rõhutas, et NATO ei nõustu enda liitlaste või ühiseid väärtusi jagavate partnerite survestamisega ja nende valikute mõjutamisega.

«NATO nähtavus, usutavus ja heidutus teevad meie alliansist kindla kaitse oma liitlastele ja partneritele,» sõnas Ilves.

«Ka 21. sajandi alguses on NATO kui Atlandi-ülese organisatsiooni ülesanne öelda nii Euroopas kui kaugemal: meie ei nõustu enda liitlaste või ühiseid väärtusi jagavate partnerite survestamisega ja nende valikute mõjutamisega, olgu selleks agressiivne retoorika, relvastuse demonstratiivne paigutamine alliansi piiride lähedale või konkreetne rünnak,» kinnitas Eesti riigipea.

Ta rõhutas kohtumisel kindral Bartelsiga muret seoses NATO Euroopa liitlaste kaitsekulutuste jätkuva langetamisega, öeldes, et NATO heidutusvõimele vajalikud liitlaste kaitsekulutused on organisatsiooni usaldusväärsuse küsimus.

Ilves pidas oluliseks, et küberkaitse oleks senisest rohkem lõimitud NATO struktuuridesse. Nagu kinnitas ka Chicago tippkohtumine, on selleks vajalik ellu viia 2011. aastal vastu võetud NATO küberkaitse poliitika ja vastav tegevuskava.

Eesti riigipea tunnustas NATO erinevaid staape Läänemere piirkonnas edukate õppuste korraldamise eest, millest osa mängivad läbi ka artikkel 5 kohustusi.

«Lisaks NATO nähtavuse tõstmisele aitavad need õppused tagada ka alliansi vägede võimete arendamist ja tihedamat koostööd,» ütles Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles