Vilja Savisaar: haldusreform eeldab vabatahtlikku liitumist

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilja Savisaar
Vilja Savisaar Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Vilja Savisaar ütles regionaalministri reformikava kohta, et omavalitsusüksuste liitumise küsimus tuleks lahendada vabatahtlikul viisil ja sellele eelneva koostöö alusel.

«Tänasele koalitsioonile iseloomulikult pole regionaalminister Siim-Valmar Kiisler opositsioonile oma nägemust haldusreformist jõudnud tutvustada, kuid kindlasti tuleks reform läbi arutada ka omavalitsusüksustega,» märkis Savisaar.

Savisaare sõnul on samas tervitatav, et Isamaa ja Res Publica Liit püüab haldusreformiga taas kord tegeleda ja seda ellu viia. «Ilmselt said isamaaliitlased innustust Tallinna haldusreformist, sest erinevalt riigist suutis pealinn asuda tegutsema,» tõdes riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees.

Savisaar ütles, et Kiisleri poolt eelmisel aastal välja pakutud radikaalne haldusreformi kava nägi ette kohalike omavalitsuste sundliitmist.

«Keskerakond eelistab valdade ja linnade vabatahtlikku ühinemist,» märkis ta. «See ei tähenda sugugi omavalitsuste ühinemist isevoolu teed. Valitsus peab esitama haldusreformi kava ning selgitama omavalitsustele selle täitmise vajalikkust. Mehhaanilise liitmise ja lahutamise asemel tuleks selgelt paika panna kohalike omavalitsuste ülesanded ja nende rahastamine.»

Savisaar ütles, et eriti oluline on omavalitsuste ülesande määratlemine olukorras, kus riik on negatiivse lisaeelarvega oluliselt kärpinud omavalitsuste tulubaasi.

Savisaare sõnul on üheks liitumise vastuseisu põhjuseks omavalitsuste majanduspotentsiaali liiga suured erinevused, elanike ebapiisav kindlustatus avalike teenustega, teede ja ühistranspordi vilets seisukord jms, mille paremaks muutumise suhtes liitumise korral puudub elanikel usk ja kindlus.

Savisaar avaldas lootust, et riigikontrolör Mihkel Oviiri tähelepanu juhtimine paneb valitsuse tööle haldusreformi läbi viimisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles