Mihkelson: kuueaastase vaikelu järel on dialoog Venemaaga taastumas

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul näitab väliskomisjonide sel nädalal toimuv kohtumine, et dialoog Venemaaga on pärast kuus aastat kestnud vaikelu Eesti initsiatiivil taastumas.

Mihkelsoni sõnul algab riigikogu väliskomisjoni ja Venemaa föderatsiooninõukogu väliskomisjoni liikmete kohtumine neljapäeva hommikul Pühajärvel, kus räägitakse riikide piiriülesest koostööst ning arutatakse, kuidas elavdada parlamentide koostööd nii sõprusrühmade kui komisjonide tasandil. «Oleks aeg, et kokku võiksid saada ka kahe parlamendi spiikrid, kuid loomulikult ei sõltu see ainult meist,» lausus ta.

Siiski on riigikogu väliskomisjoni initsiatiivil toimuv kohtumine tema sõnul suur samm dialoogi taastamise suunas. Ta meenutas, et viimati kohtusid komisjonid kuus aastat tagasi, 2006. aasta varasuvel.

Pärast Pühajärvel toimuvat arutelu käivad komisjonide liikmed Barclay de Tolly mausoleumis ning Kuperjanovi pataljonis, mille ülem annab saadikutele ülevaate Eesti kaitseväe ülesehitusest. Mihkelson osutas, et vähemalt tema parlamendis oleku ajal pole Venemaa parlamendiliikmed Eesti kaitseväe üksusi külastanud.

Komisjonide esindajad käivad neljapäeval ka Koidula raudteepiirijaamas ning jätkavad kohtumist reedel Pihkvas, kus Mihkelsoni sõnul võiksid laiemalt kõne alla tulla lääneriikide ja Venemaa suhted. Samuti on tema sõnul välja pakutud Pihkva dessantdiviisi võimalik külastus.

Mihkelson avaldas lootust, et edaspidi hakkavad komisjonide kohtumised toimuma regulaarselt nagu aastatel 2003-2006, mil kohtuti kord aastas. Praeguseks on tema sõnul küllakutse vastu võtnud ka Venemaa riigiduuma väliskomisjon, kes peaks Tallinna tulema oktoobris või novembris.

Peale Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva Mihkelsoni osalevad sel nädalal toimuval kohtumisel ka sotsiaaldemokraat Jevgeni Ossinovski, keskerakondlane Vladimir Velman ja reformierakondlane Mati Raidma. Venemaa föderatsiooninõukogu väliskomisjoni delegatsiooni juhib komisjoni esimees, föderatsiooninõukogus Pihkva oblastit esindav Mihhail Margelov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles