Mihkelson: Eesti-Vene tulevikuraporti idee leidis toetust

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väliskomisjonide liikmed alustasid kuueaastase vahe järel aset leidvat kohtumist Pühajärvel.
Väliskomisjonide liikmed alustasid kuueaastase vahe järel aset leidvat kohtumist Pühajärvel. Foto: Riigikogu pressitalitus

Riigikogu väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul toetasid riigikogu ja Venemaa föderatsiooninõukogu väliskomisjoni liikmed täna Pühajärvel alanud kohtumisel ideed koostada Eesti-Vene tulevikuraport.

Mihkelson ütles Postimehele, et kui praeguseks on Eestil tulevikukoostöö raport olemas nii Soome kui Lätiga, siis komisjonide kohtumisel leiti, et samalaadse dokumendi peaksid kokku panema ka Eesti ja Venemaa. Eesti poolt võiks tema sõnul raportöör olla Postimehe vastutav peatoimetaja Anvar Samost, kes oli ka Eesti-Läti koostööraporti üks autor.

Mihkelsoni sõnul kinnitasid väliskomisjonide liikmed samuti soovi, et edaspidi hakkaksid komisjonide kohtumised toimuma taas regulaarselt nagu aastatel 2003-2006, mil kohtuti kord aastas. «Homme paneme võib-olla täpsemalt paika, millal võiks järgmine kohtumine toimuda,» lausus ta ja lisas, et saadikute meelest võiksid ühiseid arutelusid pidama hakata ka teised komisjonid.

Piiriülesest koostööst andis komisjonidele ülevaate siseministeeriumi Euroopa territoriaalse koostöö büroo juhataja Krista Kampus, kes rääkis Euroopa rahastusprogrammide raames ellu viidud projektidest ning käsitles ka seni ilmnenud probleeme. Samuti andis koostöökogemustest kohtumisel ülevaate Setomaa valdade liidu juht Margus Timmo.

Pärast Pühajärvel toimunud arutelu käisid komisjonide liikmed Barclay de Tolly mausoleumis ja Kuperjanovi pataljonis. Mihkelson on varem juhtinud tähelepanu, et vähemalt tema parlamendis oleku ajal pole Venemaa parlamendiliikmed Eesti kaitseväe üksusi külastanud.

Komisjonide esindajad käivad neljapäeval ka Koidula raudteepiirijaamas ning jätkavad kohtumist reedel Pihkvas, kus Mihkelsoni sõnul peaksid kõne alla tulema mitmesugused rahvusvahelised teemad. Samuti külastavad saadikud Pihkva dessantdiviisi.

Peale Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva Mihkelsoni osalevad kohtumisel sotsiaaldemokraat Jevgeni Ossinovski, keskerakondlane Vladimir Velman ja reformierakondlane Mati Raidma. Venemaa föderatsiooninõukogu väliskomisjoni delegatsiooni kuulub komisjoni esimees, föderatsiooninõukogus Pihkva oblastit esindav Mihhail Margelov ning liikmed Valeri Ponomarjov ja Vladimir Torlopov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles